用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 很開心,報了學琴
樓主: ec822
go

很開心,報了學琴

Re: 很開心,報了學琴

我都係鋼琴新手,今日第五堂,初時因要租琴室練習,所以比較少練習,但月頭買咗部二手琴,依家一有時間就練.
等明年有錢先買靚琴.
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

見到各位o既回應, 我都好有同感!

我兩年前開始學琴, 期間有時因為練習不足, 覆唔到琴俾老師, 又或者彈唔到想要o既效果而氣餒, 曾經有幾次想過停學罷了, 不過到克服到困難時, o個種喜悅又可以令自己重新振作起來, 希望可以一直維持住呢個心境啦!

學緊琴o既媽咪爹o地, 大家努力呀!

Smiile, 咁橋! 我都係住青衣區, 我之前練完Hanon Book I, 依家練緊Book II, mud通利 d書 mark up好多o架?! 咁邊度買會抵 d呢?

KiwiMum

醒目開學勳章

Smille,

Please check PM. Thanks.

yoyowin

醒目開學勳章 貢獻勳章

Kiwimum,

Hanon Book 1練完,現在練Book II, 其實我想練完Hanon I,可以試一試彈Czerny OP.599,對練指法更有幫助,因為學習領域會較多元化及旋律變化較廣闊,亦可以練習到不到的大小調變化,這本書由淺至深,都頗適合彈完Hanon Book I彈的。據我所知,有些老師會在學生彈完Hanon I & II後,便會彈Hanon Completed Book,不過當彈完Hanon I & II後,基礎就足以達到彈Czerny op 599。俾心機呀 ! 您說得很對,克服到困難時, 那種喜悅又可以令自己重新振作起來。 努力呀 ! 很多人支持妳的。

Smiile

另請check pm.

以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

我想問,那些好似電子琴款的琴OK嗎?會否學壞手?

我家太小,那種琴較細,且比較經濟.

請給意見.
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

簽名被屏蔽

ec822,

我唔贊成用數碼鋼琴, 佢的琴聲始終同鋼琴唔同, 佢係用電而鋼琴發聲係用個鎚的, 而且買部較好的數碼鋼琴亦唔平(萬元以上) , 你可以買YAMAHA 最低型號的鋼琴(約2萬3);

長遠而言亦都係鋼琴好, 鋼琴有88個琴鍵, 我諗數碼鋼琴亦都差不多(我無數過),  佢只不過無個琴廂感覺細小, 但寬度跟鋼琴差不多.
KooKuKooKu :pint:

謝謝,我估我都是不買琴住了.
我會租住練,現在是$80/3小時... .我覺得都貴.但因很近我家.

很緊張,週二便是了!
Ho Lam's Homepage 2005年度我最喜愛video-1-層層叠

簽名被屏蔽

貴架,但真很近我家,才5分鐘路程,若遠D,我,可能沒時間,因還要去看小B.

我暫時租住3小時,看看怎樣,等會兒便去練練.
我也可到妹妹家,但要坐半小時車,加上週六日定必在照顧小B,所以未有空.

想問問,我有以下琴書,應開始那些?

我已FINISH BEYER, CZERNY 599

現手上有
BACH
CZERNY 30練習曲
CZERNY 261
兒童鋼琴小品集
HANON
SONATINA ALBUM

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dear ec822:

如果您已完成Czerny 599, 那麼妳對視譜及技巧方面一定有水準。我的建議如下 :

您可以彈 : Back (book 1) 這本書的風格很適合成人彈的
                   Czerny 30 練習曲 - 因為練習手指的書不可缺
                   兒童鋼琴小品集 - 可以由中間Grade 2的歌開始

至於Hanon程度還比Czerny淺易,故此不建議。
而Sonatina Album程度較深,如果停了一段時間沒有學鋼琴,這一本可能有點難度;而且可能會有挫折感,因為這本書真的頗深。

以上建議,希望幫到您。

Smiile

Smiile,
多謝妳的鼓勵! 我也在彈練"兒童鋼琴小品集"呢!

ec822,
我也試過去琴行租琴練習, 買套票都要$15/半小時, 所以我覺得$80/3小時都差不多了, 而且近便 d可以練得勤密 d, "分開6日每日練半小時"總比"一星期1日練三小時"好呢!

KiwiMum

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

ec822 :

您今天第一天上課怎樣呀 ? 可否分享一下心得 ?

Smiile

很開心呀!終於開始了

雖然我只覆了5行.(仲要重練),但是好的開始.

我要繼續努力!

還有很多事要努力...
跑步,教BB,工作...玩SIM2

各位好:
我個女剛開始學琴,我陪佢上堂,間接我自己都學埋一份 ,
我細個時家庭不能負擔我學琴,己家有機會學吓都幾開心
另外,因為我唔識都唔知點幫個女溫習?!(佢得4歲),所以都要學返些,也不懂分析老師的好與懷...
你地會陪小朋友學到什麼階段呢?     

簽名被屏蔽

ming2 或其他教琴媽咪,

你們好, 我以前都有學琴, 但囝囝出生便沒時間練琴而停了, 現在他已4 歲, 最近亦開始學琴, 陪他練琴又心思思想學番, 想請教你們我應該從那一級開始學呢?
我停學時剛剛彈完Everybody Book 4, John Tomson second grade & Beyer. 還有, 我已考五級樂理, 曾經報過4級琴試, 但最后還有一首歌未練好, 老師叫我唔好考, 因一定唔pass, 之後就停了......

醒目開學勳章 貢獻勳章

您停了四年,都好耐呀 !

不過如果您決心每天也勤力抽空練琴,其實可以由四級開始,三級就會穩當一點。(因為其實John Thomson second grade最後都幾深的......您彈Scales for grade 4又如何哩 ? 這些都可以考慮)

其他bk媽媽,您們有什麼意見 ?

Smiile,

多謝你的回應! 之前預備考試時, 已練習了所有scales, arpeggios and broken chords, 不過, 無彈一段時間, 已經生疏了, 而家開始練番...