用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 聖羅撒幼稚園家長Chat Room
樓主: DoReMiKa
go

聖羅撒幼稚園家長Chat Room [複製鏈接]

原文章由 WaiMa 於 07-9-6 11:56 硐表
大彤彤

多謝你地一班好友,我終於放下心頭大石,囡囡很開心,她很喜歡小學生活,佢果班有三個係St Rose Kinder既同學,其中一個是Song個囡。佢校車有個小朋友同佢一班,佢地已經好friend。我非常感謝天主,祂沒有離棄我,祂 ...

WaiMa
恭喜晒 真係好開心聽到你好消息

原文章由 WaiMa 於 07-9-5 16:37 硐表
Kuseiszeto

Thank you very much.  How is your daughter's school life at St Rose?  Does she love it?

WaiMa

WaiMa,

囡囡好like佢嘅小學生活, 每晚都同我講希望太陽伯伯快d出現, 咁佢可以快d返學喎

真係好, 有三個舊朋友仔同一班, WaiWai一定好開心啫

Kuseiszeto

[ 本文章最後由 Kuseiszeto 於 07-9-7 10:36 編輯 ]

Hi, everybody,

我是第一次上來chat., 我囡囡今年k3, 想請問各位要直升小學機會大唔大? 多謝幫忙.

mandy

Mandy,
我地正是'直升小學失敗'的過來人!
你係咪天主教教徒?準備報住邊區校網?如果唔係教徒,咁第一輪'自行收生'有9成機會fail!因為教會學校優先取錄教徒。到統一派位時,份表格頭三格可選擇你心目中最喜歡的小學(不論係同區或越區的);跟住嘅第四至三十格就必須填寫報住嗰區的小學。如果你報住34網,咁對策就一定要把SRL小學放在第一及第四格,咁成功機會就有7成。如果你報住其他區網,咁更加要把SRL小學放在第一格!意思係:萬一你係呢次俗稱'大抽獎'嘅統一派位派返去自己住嗰區的小學時而要去叩門時,SRL小學的鍾校長就會好強調Loyality及誠意,佢會話你當天沒選擇SRL小學作為第一.... 無論你有什麼理由都很難叫校長相信。最可笑仲係,校長話佢唔可能特別優待原校幼稚園生,因為要對其他有apply SRL的幼稚園生一視同仁咁話喎!所以,請你都小心考慮一吓!

原文章由 mandycvi 於 07-9-13 10:09 硐表

我是第一次上來chat., 我囡囡今年k3, 想請問各位要直升小學機會大唔大? 多謝幫忙.

mandy

Dear hayamama,

好多謝妳的寶貴意見. 如果是這樣, 我相信第一輪都會唔得啦, 因我們都不是教徒. 而且我又不是住在34網. 咁我填大抽奬form時, 第一格一定要填SRL, 希望機會會大啲.

朋友們:

書終於能買到了,這本書是教家長們如何部處幫孩子入到頂尖名小學,有很多叩門信可供參考,是真實個案,有興趣可電郵至
[email protected]

書名:媽媽叩門必殺技
出版社:環球實業香港公司
作者紅藍螢
朋友在三聯買的
ISBN 988-955-724-8

原文章由 mandycvi 於 07-9-17 09:22 硐表
Dear hayamama,

好多謝妳的寶貴意見. 如果是這樣, 我相信第一輪都會唔得啦, 因我們都不是教徒. 而且我又不是住在34網. 咁我填大抽奬form時, 第一格一定要填SRL, 希望機會會大啲. ...

原文章由 mandycvi 於 07-9-13 10:09 硐表

mandy

mandycvi,

唔好以為机会不大,我大女讀緊St Rose P3,我哋都係得首名子女分,但first round 都入到,同期有好多同學都是same case,林修女返咗黎,佢一定会幫幼稚園學生同鍾校長叩門,據我所知other幼稚園生叩門成功率almost是0.

原文章由 constancema 於 07-10-23 17:19 硐表

mandycvi,

唔好以為机会不大,我大女讀緊St Rose P3,我哋都係得首名子女分,但first round 都入到,同期有好多同學都是same case,林修女返咗黎,佢一定会幫幼稚園學生同鍾校長叩門,據我所知other幼稚園生叩門成功率al ...

constancema,
好多謝妳的寶貴經驗, 感覺好似打了枝強心針, 因壓力好大ar...
Thanks!
mandycvi

各位聖羅撒家長﹕
本人幫囝囝報讀了聖羅撒幼稚園,想問問各位是否收好少男仔?
‹ 上一主題|下一主題