用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不滿校車服務
go

不滿校車服務

不滿校車服務

各位媽咪,
   由第一天乘校車開始,我已不太滿意他們.最令我唔開心的是他們從不聽我的意見,其它小問題可以不計,我只要求在一個較好位置上車,不只一次要求.司機話路線已定就不能改.我至小要搭三年呢!我很嬲!!!!!!
  我住街頭佢要我街尾上落車,還要是停車場出入口,打風落雨全身會濕哂!我只要求在街中間上落,所有其它校車都會在街中間上落.對佢來講最多用多半分鐘車程.
  我已同林太反映,未有回應!
  請大家比比意見.

Re: 不滿校車服務

PokPokMam
你小朋友讀那間幼稚園呀?

唔搭或者搵其他街車.

Anyone can give me some 街車 information?

Thanks!

我咪一樣激氣,佢地用多一兩分鐘兜去我果度都唔制呀,九月開學,我一樣街頭行去街尾上落,我有鬧佢地,行咁遠我坐地鐵都得啦,洗乜坐褓母車者 :evil: 佢地話冇辦法,我果頭好塞車喎,我平時都唔覺塞車,佢地搵藉口之麻,想做多幾轉車就真,又唔係平喎 :evil: 我而家坐一個月先,下個月我可能叫工人帶佢坐地鐵冇咁嬲 :evil:

其實喺送小朋友搭校車時,可以留意吓其他保母車,可能有啲係街車,可以留意架車嘅擋風玻璃,多數會有寫住咩太或咩叔嘅字眼,到時你可以去問佢哋攞電話,或者有可能嘅,就去小朋友嘅學校門口企吓,喺接送返學放學時間,一定會有發現的.

又或者喺BK度呼籲吓(另開topic),睇吓有無人介紹啲街車畀你,記得講明住邊區喎.

ballpen
我一早問過啦,不過冇人答我囉
我又要返工,邊有咁多時間去學校門口睇喎

我自己就選擇保母車, 因時間及地點比較適合.
不妨考慮下!

micgi,

你住邊區呀?

ballpen
我住上環囉,佢地唔兜上黎皇后大道呀 :evil: 上環去銅鑼灣每月都要$750,行咁遠坐褓姆車,我都行左去坐地鐵啦 :evil:  :evil: 你地有咩好介紹

本人都為左阿迅仔搭校車嘅事, 非常頭痕, 我同阿迅爸一齊都係返8:30, 問過學校又話最快都要8:00先到我樓下, 等得架車黎, 我地再都返工就肯定"大遲到", 而家我都唔知點算?  :cry:

我都有此問題,校車已沒提供我住地區的路線(葵涌區),唯有找保母車啦,同負責人講好多次點都唔肯在我屋企樓下停,我話我可以加多些少$得唔得?佢話時間安排唔到喎!  我見其他校車/保母車都在我樓下上落啦!現在一定要行多兩條馬路先可上落車,唉!日日要工人揍住幾個月大細B接大女返放學,一d都唔放便,架保母車話只有佢行我呢條線返九龍塘喎!講起就好激氣!        
Ying MaMa

micgi,

$750咁貴,如果係我,我都搭地鐵呀,車程又唔係遠,如果你真係想搵褓姆車,你不如去'自由廣場'度問吓,嗰度會多啲人睇,你要經常都要問架,因為可以幫到你嘅人,唔一定日日上BK的.

阿迅媽,

你真係好頭痕喎,大部份嘅幼稚園都係9點先上課,好難搵到有7點幾上車嘅校車或褓姆車的,你不如睇吓附近有無同學仔係媽咪湊返學的,如果有就請佢幫吓忙啦,或者去啲超市睇吓有無人登記做湊返學,因為我好多時都會喺超市度見啲人會貼紙話做接送放學.

YingMaMa

我比你仲慘。我家住大圍,校車不停我家的地方。我要坐一程村巴先可以到校車站。平均每程要花多20分鐘!

hi all媽媽,

講起坐保姆車和校車我都覺得激氣~ :evil:

我囡囡舊至今年返學時,原先唸住坐校車,由於校車無我屋企附近個站,要我哋行幾條街先有站,之後我哋改坐保姆車唸住我屋企留下有站,原先佢叫我在屋企附近行2步,我哋覺得無問題,都係係附近,後來坐坐吓佢叫我哋越行越遠,真係街頭行到行尾,落雨重要被雨淋添,佢明明叫我哋係街口上車,有時重唔顧我哋安全,重停前d要我哋過馬路先上到車和落車,返學上車和放學落車都要街頭行到街尾,重要過一條馬路,後來問佢點解要我哋行咁遠,佢話因為時間的問題,要我哋就佢,我心唸比錢搭你車,重要我哋行咁遠,有無搞錯呀,好唔抵喎,想轉又無另一架保姆車坐,又無另一架車行這條路綫,維有要繼續坐,沒辦法~ :-x

有次真係想閙佢,有一日我囡囡早上上車搭返學時訓咗覺,係佢架車撞到個面瘀晒,瘀足一星期,佢居然唔付負任,話我囡囡唔係係佢車撞到,佢得一個阿姨跟車成架24坐位,跟本理唔到,佢都行來行去,邊睇到,我話咁都得,明明上車返學時無瘀,落車放學時瘀晒,我問我囡囡係邊到整到,佢話保姆車,我哋話過司機之後佢即刻找阿姨每次都坐我囡囡隔離,我哋差不多坐了一年,不過我自從呢次之後對小朋友搭保姆車都好唔放心,今年我囡囡都唔會再坐嗰架車,坐保姆車都要考慮一吓~   

請問你們住那區?

如是將軍澳,請參閲 :有無人想自組保姆車(將軍澳 <->培正) 急or pui ching 2004 KI chat room,

我們數位將軍澳區媽媽正想辦法組成一條路線由將軍澳出九龍太子.

我朋友好唔開心, 頭先lunch勁鬧佢兒子學校School Bus , 每朝早都遲到上學, 雖然坐School Bus 遲到不計算學分, 但就沒有得唱早晨歌, 早操....還有次次都唔同車, 司機, 褓姆......她已向學校投訴仍跟進中 , 你地覺得School Bus 司機是否好過分 ? 請幫幫忙給她意見.    :-|

Hi, Can I have the information of private school bus also?
Thanks! a million
Catherine[email protected]