用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位有做過嗎?
go

各位有做過嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

各位有做過嗎?

請問初入學係咪要封利是俾仔女架?
我女2001年1月8日QE出世  

Re: 各位有做過嗎?

gloriap,

He...He.... 可能我八掛啦﹗ 仔仔開學那天我有封利是給他放在書包內。  :  :  :
~~Angel~~

我有呀.利利是是ma

我都有比呀, 爺爺 嫲嫲&婆婆都有比tim呀

Yes, I will do this.

Yes, 婆婆叮囑要架, 利利是是o麻!!   

有呀, 好意頭嘛

開學前要不要去文武廟上香?還有,屋企係唔係要放蔥和芹菜?寓意「聰明」和「勤力」?
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

tingtingma. 寫道:
我有呀.利利是是ma

Me too!

我都有比呀!係婆婆千叮萬囑的。 :  :  :

醒目開學勳章

我媽冇千叮萬囑,只我奶奶緊張,未報名至取錄已問幾時返學叫爺攞利是入嚟同佢番學!係秀茂坪嚟天水圍,仲要係番早。我話咁辛苦唔好啦!不過佢要入我都阻唔到。
咁有冇話乜數目

我老爺奶奶又係好鬼緊張, 第一&第二日返學, 一共5個大人(老爺,奶奶,我,我老公,工人)陪個女一齊返學ar. 又唔好意思拒絕佢地wor.

利是就每封$100

哈哈,我本來冇諗過。但依家睇完你地之後,我又比先。     
:-) :-) :-) Let's be friends! :-) :-) :-)

我又多口搭吓咀,最好去黃大仙廟拜孔子,好靈架,我呀媽同我呀哥拜左,咁我呀哥就可以讀得上大學,我老公考升級試時,我又同佢拜左,咁又畀佢考到,到我個女喺入小學嘅自行分配學位時,我有同佢拜,咁就一次抽中左,到最近見就來小學開學,就帶佢去拜,順便謝恩,但拜完之後,我又發覺我個女喺讀書方面嘅吸收能力又強左喎,所以我建議去拜孔子囉,不過唔好唔記得拜黃大仙同廟內嘅三聖堂呀.加多一句,唔好話我八卦喎.

醒目開學勳章

BBChan 寫道:
我老爺奶奶又係好鬼緊張, 第一&第二日返學, 一共5個大人(老爺,奶奶,我,我老公,工人)陪個女一齊返學ar. 又唔好意思拒絕佢地wor.

利是就每封$100

可以咁多人入課室咩?人哋家長仲有位企嘅 : 老師冇早講幾多人為限架 我唔知未家長會。

ballpen:
又真係好靈喎!請問拜孔子是否只需上香?三聖堂是否供奉孔子?還有,我囡囡讀的是天主教學校,work 唔work 架?

ballpen 寫道:
我又多口搭吓咀,最好去黃大仙廟拜孔子,好靈架,我呀媽同我呀哥拜左,咁我呀哥就可以讀得上大學,我老公考升級試時,我又同佢拜左,咁又畀佢考到,到我個女喺入小學嘅自行分配學位時,我有同佢拜,咁就一次抽中左,到最近見就來小學開學,就帶佢去拜,順便謝恩,但拜完之後,我又發覺我個女喺讀書方面嘅吸收能力又強左喎,所以我建議去拜孔子囉,不過唔好唔記得拜黃大仙同廟內嘅三聖堂呀.加多一句,唔好話我八卦喎.
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

我之前有問過學校, 佢地話4-5個都冇問題. 因為第一&二日只係返一個鐘,大部份時間都係只在課室外面既playuground度坐(都係室內), 以類似家長會既形式由校長&老師講解一般返學程序&一齊唱歌.  跟住入課室食茶點(囡囡食), 派書包&熟習課室環境就只係我,老公&工人陪囡囡, 老爺奶奶就係番playgroud度坐.
到第三日就只得囡囡一個人返學.

gloriap 寫道:

可以咁多人入課室咩?人哋家長仲有位企嘅 : 老師冇早講幾多人為限架 我唔知未家長會。

YY(芝芝媽咪),

Work,更係work啦,你唔係天主教米得囉 ,我呀女幼稚園嗰間係基督教嘅,依家小學嗰間係天主教嘅,不過最緊要係誠心喎.

其實黃大仙廟有三個堂,左手邊嘅係供奉黃大仙的,係最多人拜,中間嗰個堂就係三聖堂,係供奉觀音同其餘兩位神,所以叫做三聖堂,但我唔記得係邊兩位,最右手邊嗰個堂就係供奉孔子架喇,如果你去到真係唔知邊度拜孔子,你可以問吓啲職員.

我去黃大仙拜神嘅程序係,首先拜左黃大仙先,跟住三聖堂,跟住就拜孔子,至於祭品方面,好簡單都得,我好多時都只係上香咋,無買生果.

記得去拜時要揀個好日子才去拜,最好睇通聖,揀有宜入學嗰啲日子啦.

ballpen:
thanks!我看過月曆,最快都要到新曆11/9才是「宜入學」,屆時已開學囉喎?
@_@

YY(芝芝媽咪),

其實開左學先至拜都得架,我個女讀幼稚園時,我都係等去開黃大仙先至拜的,不過依家讀小學才緊張啲,所以就喺開學前拜.

如果可以嘅,就帶埋蔥同芹菜(要有根的)一齊去拜.
‹ 上一主題|下一主題