用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

Orange,

歡迎你....

點解你囝囝咁遲先開學既??      

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

1314,

你星期六係咪帶麻"芊芊"去啟思家長會.
果日我見到個小妹妹幾似你個女, 你果日係咪著藍褲白鞋???
我想行麻去同你"say hi" 轉頭你又唔知行了去邊.其實我有沒有應錯人?????????????

我都決定參加"家教會", 因為hei hei 在啟思讀3年, 個女又在啟思讀3年, total 我會在啟思6年時間, 咁我可以在這6年時間學嘢同麻見多d不同的事.

DuncanMaMa,

歡迎你, 我個仔今年先入讀啟思K1, 有時間多D來傾吓. 交流下心得.

我今年都為了hei hei 增添一個妹妹.

foon,

其實我唔辛苦, 最辛苦是我奶奶, 佢幫我湊兩個, 我日日返工都唔知幾爽.

真係唔使旨意我周圍去, 如果老公同我一齊出街就無問題, 唔係我只帶hei hei 出街, 唔帶個細. 留在家比老公湊.  

heiheima咪,

你就好啦, 有奶奶湊住佢地, 你可以放心返工.  我成日要打電話返屋企check住個工人, 都幾唔得閒架 ~~

禽日我同阿仔玩左成個鍾"機械人", 好羅命呀..你阿仔有無叫你陪佢玩呀?

heiheima咪 :

係呀,個日我地家長討論緊走埋嚟搵媽咪飲水嗰個就係芊芊啦,我原本都諗住搵下邊個係你,但散場個陣走去搵番個女,出嚟又掛住同佢班主任傾偈,你嗰日有無發言呢?

foon,

我個仔日日都要我同佢玩超人打怪獸, 我又要個仔陪我玩反"機械人""三輪車""早安、午安""洋娃娃"..............等,學校兒歌. 因為我每晚回去都放cd 比個仔聽, 以前播比佢聽佢都唔係好留心聽, 現在返了學, 可能學校老師教麻動作, 所以宜家佢成日要聽歌仔.  

1314,

你係咪著藍輩白色鞋那人?????????????
我成5點3先走, 因為同班主任傾hei hei d 嘢
我沒有發言, 想出聲時又有人發言, 最後都係走時先同班主任傾.
你個女咁樣唔願著運動衫, 真係好似你隔離個男人講, 比次佢試下全校小朋友著運動衫佢著裙, 到時等伍老師同佢傾吓會好d.

heiheima咪:

係呀。我諗你應該係坐喺個"問題媽媽"附近,係咪?你認得我既話,下次見到面記得同我"相認"喎。
可惜帝堡城今年先至開N1班,如果唔係我舊年已經俾個囡讀咗嘞。

heiheima咪,

下...你個仔咁叻既...我阿仔淨係識唱"機械人", 其仔個D佢好似無哂興趣咁, 仲有呀, 我岩岩星期五先收到佢學校既CD, 所以未播俾佢聽...

係呢, 你阿仔幾月生日架?

除左學校個D教材, 你平時俾咩佢睇/聽呀?  其他媽咪呢?一齊研究下...

hi foon,
我蒲左頭啦! 我係全職湊仔婆.

我上年做過'家長義工'都幾好ka,幫手之餘仲可以陪下個仔,大家如果有時間都不妨參加.

oscarBB,

好開心終於見到你...        

你個仔讀上午定下午班呀? 咁又讀邊班呀?? 睇下大家會唔會係同學仔.... 你就好啦, 唔使做可以日日對住個仔....羡慕水人呀....

好似無見左我個名, 加番先
1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscar--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)
9. ho_fish - 囡囡 - 屯門 (N1)

點解咁得意會唔見左你個名既????

再次歡迎你加入.....

你阿女讀上午班呀?

foon 寫道:
ho_fish,  sorry ar...."rachel 媽"  

我個仔讀 k1, 都係上午班...

有時我都送阿仔返學架, 話唔定大家見過面都唔定?
你有無返工架?

foon, 我有返工架, 所以平日囡囡係婆婆湊返學架, 你仔仔讀邊班呀?

ho_fish,

我囝囝讀k1啦.....

我阿仔上年讀n1個陣, 有個女同學同一班, 不過佢今年未夠年(我估)升k1, 所以又讀返小組班, 可能佢都同你囡囡同班都未定??

我個人覺得啟思既小組班係幾好架...你囡囡應該好快投入學校生活...  :

foon,
我阿仔讀下午班ka!

小組班真係幾好架!係陳老師定邱老師呀?不過兩個都好,好照顧小朋友.

oscarBB,

oh....我個仔讀上午班架...之前佢讀小組班係下午, 因為上午班full左, 逼住讀下午班囉.  升k1我要佢讀上午因我覺得時間會好用d, 同埋等佢早睡早起.  開頭有d唔慣, 不過依家已經習慣哂, 幾好呀.   點解你會選擇下午班既, 我記得所有家長都想小朋友讀上午班, 小組班個時, 全部同學仔都係因為上午無位先讀下午jar..

依家阿仔小組班d同學, 全部都讀返上午班k1...

係謝老師呀, 聽阿仔講邱老師好似係彈琴個個, 不過d老師真係唔錯, 依家k1d老師都好好, 有時都打來通知我有關阿仔既野, 值得一讚架...       

1314,

係啦, 帝堡城今年先至開N1班, 舊年我成日打去問幾時開班, 因為前年已經話開班, 開到今年先有, 所以我個仔都係讀第二間幼兒園n1.

係啦, 我坐問題媽媽左手邊隔離再隔離, 記唔記得邊個呀.

ok, ok, 我下次一定同你"相認"
‹ 上一主題|下一主題