用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

Hi AnnLok & Vivianjasper,
謝謝你們的寶貴意見,我會再詳細考慮。

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

ho_fish,  sorry ar...."rachel 媽"  

我個仔讀 k1, 都係上午班...

有時我都送阿仔返學架, 話唔定大家見過面都唔定?
你有無返工架?

小新媽媽,

ballpen 講得對, 有舊書係可以唔駛買書, 有舊校服都可以唔駛買, 我個仔都係拾人舊書, 我拾人舊書都買了600幾蛟書簿費.  下學期都有舊書拾, 但到明天k2 就沒有了. :cry:

1314,

明天我o地都沒有機會見到, 因為我o地都唔同班, 我個仔是二班, 不過你個班房會唔會在我個仔班房隔離呢?

foon,

我個仔都好like 返啟思, 佢詰啟思有許多玩具玩.
現在返了3星期, 每次在家同佢唱學校歌仔, 我個仔就好開心, 而且佢又好喜歡啟思茶點, 雖然$160一個月係貴咗d, 但食用真係唔算差, 我個仔日日都話好食, 我奶奶都話幾好, 比以前果間n1 學校茶點好好多.

唔係, 我是返工的, 對仔女是嫲嫲湊. 咁你是否全職媽咪?

Heihei媽咪,

我都要返工..阿仔係工人湊, 工人都ok,佢地好friend架..所以我都好放心.  

乜你阿仔之前n1唔係讀啟思咩?  你有2個小朋友呀?  咁俾奶奶湊, 咪唔可以日日見到佢地囉?

話你知,我仔仔都係叫 hei hei架 ~~~     

foon,

你個工人同你個仔好就ok啦.
咁Q你個仔又叫hei hei, 咁我都可以叫你做hei hei ma     
我個仔之前唔係讀啟思, 因為帝堡城上年都未有n1, 今年先有.  所以是讀另一間幼兒園.
我除了hei hei 之外, 重有一個3個幾月大的女.  我都係7月中先放完產假後返工, 所以個仔返學我沒有請假陪佢.

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscar--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日
http://www.imagestation.com/picture/sraid165/pdf55c08b8e25fa0c883ef1d8c08f2731/f46a597e.jpg

Hello Tszchima,

你好, 又多個啟思媽咪, 哈...下次我地可以組織一個"啟思"媽咪會....

你地點睇呀?  

DEAR FOON,

好呀,大家可以交流下學校情況..... 
http://www.imagestation.com/picture/sraid165/pdf55c08b8e25fa0c883ef1d8c08f2731/f46a597e.jpg

heiheima咪,

係呀...大家都係hei hei 媽呀....你好  *0*

嘩你仲湊多個女呀...咁咪好辛苦 ~~~

不過好我鄧你開心囉, 1個仔1個女, 最好不過啦....唔使再追多個...       

放假咪唔使旨意有圍去....一拖2拎咁, 會唔會應付唔到呀?

Tszchingma,

好呀.. 咁點攪好呀...  

不如我地都攪d定期活動, 帶埋d仔女出來交流下..好似幾好咁...

有無人有興趣呀?

foon 寫道:
Tszchingma,

好呀.. 咁點攪好呀...  

不如我地都攪d定期活動, 帶埋d仔女出來交流下..好似幾好咁...

有無人有興趣呀?

各位啟思家長有無諗過加入"家長教師聯誼會"(或簡稱"家教會")呢?應該每間分校都有喎,係一個俾各級學生家長同老師合作、了解你小朋友讀緊間啟思、同埋參加親子活動的機會

hi,

我知啟思"家長教師聯誼會"(或簡稱啟"家教會"),但平時阿仔返學放學都是由工人湊的, 根本沒有時間參加..請問"家教會"是否只適合全職媽咪參加的?

hihi:

any Kowloon Tong or Tsing Yi  啟思 parents here??
pls give me more comment on these kindergarten pls~~~ thanks!!

foon 寫道:
hi,

我知啟思"家長教師聯誼會"(或簡稱啟"家教會"),但平時阿仔返學放學都是由工人湊的, 根本沒有時間參加..請問"家教會"是否只適合全職媽咪參加的?

我都係全職媽咪,"家教會"的成員亦有好多係要返工,甚至有好多係爸爸,我諗真的花時間搞活動的是"理事",一般"會員"只需要參與(可以話係坐享其成),因為"家教會"搞的活動會俾"會員"優先參加的,詳情你可以向你間分校了解,我都係上星期六參加"家教會"既briefing先知咋,我都諗住參加。

hi, 1314,

聽完你既意見, 我對呢個"家教會"都好有興趣, 等我一陣打電話寺問下先 ~~    

唔該哂1314, 我自己就無咩時間參加阿仔d學校活動, 記得上年有個活動係屯門攪, 但係星期六, 我地又要返工, 最后都放棄左...  :cry:

我仔仔9月第二星期先番學,請指教!
我想請問教統局係米真係confirm左出年改為足三歲先可開學讀K1或足6歲讀小一,咁我仔仔係米即係要多讀一年幼稚園?

1. 1314 囡囡 - 帝堡城(K1)
2. Annlok 囡囡 ( N1 )- 新元朗中心
3. vivianjasper 仔仔 ( N1 )- 新元朗中心
4. foon 仔仔 -- 屯門 (k1)
5. oscar--屯門 (k1)
6. heiheima咪 囝囝- 帝堡城 (k1)
7. TSZCHINGMA-華景山莊(N1)全日
8. Orange 仔仔 - 青衣 (N1)

[quote]
Orange 寫道:
我仔仔9月第二星期先番學,請指教!
我想請問教統局係米真係confirm左出年改為足三歲先可開學讀K1或足6歲讀小一,咁我仔仔係米即係要多讀一年幼稚園?

Orange歡迎你,我諗以上問題問番學校或老師會清楚D,因為我問個老師只係話明年入讀K1既學生一定要足3歲,並無提到小一喎。

Hi 啟思的家長,

My Duncan is study at Creative's (N1) Nam Tin Branch.

He is starting to getting better after 3 weeks school life.  Also, I will give Duncan a little sister on the coming Oct.  I hope that we can share more our Creative experience on this topic.  Thanks.......

DuncanMaMa,

恭喜哂, 預祝你有個得意可愛既 bb先.....

有時間多d上來傾下......
‹ 上一主題|下一主題