用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 福建中學(直資)..大家有無意見呢?
go

福建中學(直資)..大家有無意見呢? [複製鏈接]

福建中學(直資)..大家有無意見呢?

這所中學校風怎樣?學習環境好嗎?
希望大家分享下?

Re: 福建中學(直資)..大家有無意見呢?

這間學校不錯,會考合格率90%以上,我也非常有興趣,而且F.1 有二班用英文教、也算半間英中!

版主

你地係咪講緊 樂華村附近果間啊

hi 貓大姐

yes

呢間校風ok架,f1-f5都要係學校吃飯不可外出,校方怕學生流連認識不良分子(因為對面此終都係屋村),放學後老師會在屋村附近行bit。今年我都有幾個朋友去考,但只得一個得,面試都幾認真架。
kimmyandy 寫道:
希望大家分享下?
:-o :-D :-o

版主

我媽在樂華村住, 我地睇住佢起, 係 千禧年 校舍,
佢地入來第一年 已經有一個 9A 生.....
不過唔知會唔會好多 新e民

kimmyandy 寫道:
希望大家分享下?

幾好.

現在很多中文中學也有很多新移民, 但呢間d新移民可算係水準好高, 分分鐘叻過好多本土長大既學生.

thank you 哂 ox 、貓大姐、anitatata

我有d同學仔既家長唔鍾意呢間學校個名,佢地話好似左派學校喎,而且有好多新移民,佢地叫我唔好諗 "福建中學"。
另一邊今年有朋友個女就特登第一輪都報呢間,我朋友話:「貪佢呢間d學生夠純麻,即使係新移民都無問題啦,乖咪得囉!」我呢個朋友又好似講得幾有道理咁,所以想聽下大家意見,等我參考下囉!   

Kimmyandy,

咁你朋友個女考唔考到?會唔會讀? 福建中學難唔難考?

我想問係咪每個人都可以考好多間直資中學?如果收佐,就要放棄津校和中央派位。你舍唔舍得St. Paul?

Mom Mom,

我朋友個女考到喇,佢當然讀啦,唔係佢都唔會第一輪就入表去福建中學啦。我朋友個女話唔難考,只係問下d個人、家庭及學校問題,用普通話及廣東話問,但我朋友個女既同學就考唔到。
致於你話係咪每個人都可以考好多間直資中學,其實可以話係,不過要睇下果間直資中學有無參加中央派位囉,如果有就好似唔可以考多個一間喇!

都無得舍唔舍得架,我唔想好似以前咁,只係盲目追随名校,最重要係真係啱個女讀,當然校風都好重啦! :

以下節錄自今日之『東方日報』,證明這間學校的學生質素很高,

觀 塘 福 建 中 學 的 林 曉 盈 考 獲 7A1B1C , 她 八 年 前 由 福 建 省 晉 江 來 港 , 發 現 中 港 兩 地 的 英 文  育 差 異 甚 大 : 「 香 港  英 文 好 注 重 生 字 , 同 內 地 好 唔 同 , 要 重 新 適 應 。 」 英 語 翻 譯 小 說 成 為 惡 補 英 文 的 好 工 具 , 結 果 在 英 文 科 ( 課 程 甲 ) 取 得 A 級 , 接 到 會 考 成 績 表 後 立 刻 致 電 父 母 報 喜 。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

kimmyandy ,

乜有直資中學參加中央派位嘅咩?我以為全部都要考的。係咪某的直資中學因自行時唔係太多人報,所以參加中央派位?咁St. Paul Convent 有無參加中央派位?
該用戶已被刪除

見到這麼多家長有好的反應, 要知成績好的是舊校學生, 在官塘區招的夠竟質素如何?

小女今年升中四, 中一選校時由於該校新無人敢選, 派去的全是 Band 5 生, 學校附近不能留連, 遠點吧, 我在樂華區以外見過三五成群, 粗言穢語, 手執香煙不下數次, 驚嚇程度可比美同區的 [size=medium]慕光
‹ 上一主題|下一主題