用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港創價幼稚園
樓主: Uran
go

香港創價幼稚園

Re: 香港創價幼稚園

提o下大家11月6日截止報名

大家好!
我是創價學生的媽咪,有什麼問題我都好樂意和大家分享!
我很喜歡創價,我的囡囡亦讀得好好好好開心,老師非常親切及有耐性.她們把家庭及學校關係攪得好好!
我個囡讀高班了,出年讀小一.
回想起2年多前和你們一樣考學校都不知多辛苦,當時培正,St.Catherine, 根德都收,我都是選創價,因為平均來說我覺得創價最好.最令我動心是一班有3個老師,若果有些特別課程還會有多些老師助教.又有兒童心理學家駐校,我都有book過彭sir傾過教囡的問題,這點其他學校未必提供得到.因為多老師的關係,每個小朋友的學習進度跟得好足,非常好的.
我的囡囡今年考了3間好小學,和1間足晒分小學收她, 不是"沙塵",已有3間小學話收我個囡,誰說讀創價雖然很開心,不過考好小學比較難!

希望你們都有機會做我個囡的學弟學妹啦.

AAI

你說得對,黃校長真是很熱情,其實在校內她不知多緊張,每件事親力親為.
初初見佢, 我以為我們比好多錢比佢洗,笑得咁開心!
說真她對幼兒教育是很有熱誠的.

還有一點呀
學校每兩星期度就有一個學生學習大綱, 家長會好清楚知道小朋友在學校學過些什麼,聽過什麼故事, 唱過什麼歌, 學過多少個生字. 我聽過好多媽咪朋友的經歷, 常常都好苦惱不知個仔個女在學校學過些什麼. 仔細女細, 你問他在學校學過些什麼,他又不懂答你. 創價媽咪就沒有這個煩惱了

Pulmma,

多謝你同我地分享呀!!
當年培正,St.Catherine, 根德都收, 而家又有幾間小學收你囡囡, 我估你囡囡一定係好叻, 好outstanding
我想問o下現階段自行收生只計分數, 你說考了3間好小學, 是否全部是私小, 結果你揀邊間?

不是呀!我女兒很靜,很怕羞,不愛與陌生人說話,可能是獨女的關係啦!in時把口掘都唔開呀!
當年考幼稚園時,都不知為何會咁多學校收,或者是在interview時我們兩公婆都有一起in啦!
而於有3間小學收,我想是我們和個囡一起做了一個我覺得很精美又有心機和特出的profile. 另一方面, in 完我們都即刻寄番封thank you letter 去多謝學校給面試機會, 加上我以前的工作關係認識很多校長, 知道校長及學校的心態,故成功率咁高, 3間收都是直資小學, 夠分的學校是津貼, 爸爸在該校畢業,又是教徒, 加上爸爸當時在學校是優異生, 我們交form時個神父仲記我老公, 他說我個女有90%可以入讀. 不過我們都會選直資,貪佢資源充裕一些.
個profile 我在我的囡囡中班時已開始準備!

Pulmma,

唔該哂你!!
可唔可以講o下個profile有d咩內容, 要點做架, 我完全無idea呀
仲有創價座咩車去最方便呢? Thank you!!

Pulmma,

謝謝您的寶貴意見。知唔知點in.呢?

uran

你從那裡去呢,只要在宣道會或九龍塘會下車,向籣開夏道上第一個路口轉入劍橋道,再轉入一第一個路口轉入慕禮道便可以找到學校了. 路程不過3分鐘很方便.
致於profile要由k2開始要準備,因為選小學差不多k3學期一開始便進行,k2時參與多些學校活動,暴多D光這樣選學校時要校長或老師寫推薦信都易D給孩子多些參與制作過程! :

IN時,會有2位老師,小朋友會坐在一邊玩玩具,切積木,之後會叫小朋友收搭好,老師多數會問你們放假會和小朋友有什麼節目?平時誰照顧小朋友?爸爸的工作忙唔忙,會否經常不在香港?
記住呀!訓練你們的小朋友一見到老師叫早晨或午安呀,走時要講BYEBYE,和有手尾些推番自已坐的椅子回原位

Pulmma,

thanks!

uran

Pulmma,

請問你幼稚園內有沒有課外活動?
係上午定下午班先會有�星期六?

thanks!!thanks!!
BB係2002年出世! 好得意好可愛呀! :hammer: :hammer: :pint:[img align=left]http://lilypie.com/baby3/020726/0/0/1/+10[/img]

請問各位這間學校有沒有N1的? 我個囡06年才讀k1......

meowross,

您可到以下網紙 check 下,
網址:        http://www.soka.edu.hk

uran

meowross,

我問過創價了,她們沒有n1架!!
你囡囡係咪03年出世架??我囡囡都係呀,宜家我都諗緊同佢讀邊間n1呀!!

以前有的,逢星期六上,有畫班,體操.不過現在已改在星期五,一個月會有三個逢星期五學校會請外面的專門老師來學校教小朋友,題目不定,有時會有健康舞,版畫,有體操,玩平行木,翻跟斗,玩單桿等等,一個星期五開生日會,費用全免,還有一份好好的生日禮物, 非常好,我有個朋友的仔間學校,生日要交費,唔交連蛋糕都冇得切呀!
還有創價不用比茶點費,茶點都很豐富,有粥,意粉,通粉,麪包,餅,蛋糕,水果,任食架!在大時大節會有特別的安排,有月餅,糉,年糕...   

Pulmma,

多謝你提供資料!thanks!!

想請問你英文堂係咪由外藉老師教的?
英文同普通話是不是每天都有?
一班會有幾多人?

thanks!!thanks!!

mcheng
BB係2002年出世! 好得意好可愛呀! :hammer: :hammer: :pint:[img align=left]http://lilypie.com/baby3/020726/0/0/1/+10[/img]

一班30人,有3位老師,英文堂一星期2天,每次 1.5小時左右, 普通語及英語都是Native Speaker.

Pulmma,

唔該哂你呀, d茶點好豐富呀, 睇到都流口水呀  

我有朋友個仔讀創價, 佢嚴d英文程度唔夠高, 要搵人補英文, 你覺得有這需要嗎?

看看個人需要吧,我的囡囡沒有特別找人補英,不過我學得我囡phonic學校教得好好,現在我問一我個囡未學過的生字,她都可以90%說出生字的first and last Letter. :  :