用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港創價幼稚園
樓主: Uran
go

香港創價幼稚園

Re: 香港創價幼稚園

係網站download唔到既, 可以試下面2條link:
1.申請表格
2.報讀資料

我報o左名喇,
有無人打算報呀??

I have already send out the form via post by today.

I have already sent it.  Hope received the interview notice soon!

去年, 啓思和創價都收左我囡囡, 我比較過k2-3的書單, 英文書的出版社都一樣(不過, 創價k1是自編英文課程沒有書), 相信程度相差不遠, 最後都揀了創價, 貪佢有心理學家當值(小朋友最緊要情緒問題), 日本式學校較乾淨, 及學費平.

囡囡讀得很開心, 以前N1常常唔願起身返學, 現在朝朝早起等保母車, 放學又打電話比我, 話佢今日上學很開心, 印腳板畫, 玩平行木.....等.

見佢返學咁開心, 我覺得自己真係冇揀錯.

晴雨公仔:
我最擔心係創價畢業會升d咩小學多?你有無聽聞過.............?

晴雨公仔:

我想請教吓你創價INTERVIEW會用甚麼形式,問題多唔多,因我阿B暫未識講嘢,而家長又是否需要答問題呢?我好希望我阿B能夠入到呢間幼稚園。

我都想請教吓大家,有冇人知創價INTERVIEW會用甚麼形式,問題多唔多,因我阿B暫未識講嘢,而家長又是否需要答問題呢?  

創價好著重父母一同出席面試,面試時是有兩位老師在課室內的,一位會指示小朋友做一些動作,例如砌積本、配對等,又會問小朋友一些問題,例如:今日誰與你一同面試?等。另外一位老師就會和家長交談,內容多數是關於小朋友的,又會問為何會選創價等。詳細的我都不是太記得,大至係咁啦,祝各位好運!
創價的黃校長與馬頭涌(新及舊校)的校長好好交情,我聽聞剛過去的暑假,她就成功幫了2位畢業生入讀舊馬頭涌(九龍城那間),當時可供申請的學位只得10個,申請人數約300人,而喱2個創價O既學生都係第一、二輪都無選馬頭涌。其中一個係我個女個同學O既家姐,所以可信度頗高。當然唔可以包生仔O既,點都要睇個小朋友表現啦。
祝好運!

CHKWAN
這間學校在 九龍九龍塘慕禮道4號, 學費都算大眾化  HKD1429。
uran

Hello,I am Piggy,hope you  can get this information.

我有幾個問題想問下各位媽咪呀!
1. 如果我家住馬鞍山,會唔會因為太遠唔收呀?
2. 有無校車由馬鞍山到學校呀?
囡囡媽

晴雨公仔, cslam,

Thank you for your sharing!!
好想快d到面試日期呀!

囡囡媽,

我諗居住地點並唔係收生o既考慮因素, 而係睇小朋友同家長表現.........
不如你諗o下囡囡由馬鞍山坐車去九龍塘會唔會辛苦仲好啦

其實都唔想去咁遠讀書,不過兩公婆都要出市區搵食,亦都有能力再找人在本區照顧佢,只好每朝早帶佢出市區返學啦!
囡囡媽

囡囡媽,

我都有申請創價,亦是住係馬鞍山,我見以前有些家長約八時在離本屋苑5分鐘遠的地方等校車,不過該校車是與宣道學生一齊的,近月見到他們提早到7:30等車,侯車處為本屋苑樓下,而且沒有與其他學校一齊,可能他們現在乘搭創價校車,時間要早啲,不過也近啲.

囡囡媽,

您囡囡會第日返學很辛苦的,若您兩公婆要出市區返工,為什麼不找一些有暫托service的 kind.呢?因為小朋友舟車勞動由咁遠返學會影響學習情緒的。其實您住的區都有好學校啦﹗您要考慮一下小朋友的情形,佢好慘架﹗

剛剛收到信,面試會在11月27及28日舉行.

我都收到呀!  係咪遲d會再寄出正式interview既日期及時間?

sunsunsandy,

YES.

星期五去咗交表,亞仔好鍾意同開心,可能見到D單車, (之前佢話唔返學),黃校長都好熱情招呼. 11月27 or 28 日 見. :  :  :
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]