用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 香港創價幼稚園
go

香港創價幼稚園 [複製鏈接]

香港創價幼稚園

有沒有人知道香港創價幼稚園是否可入讀的學校? :

有沒有人可回應給我﹗﹗?因為我有朋友介紹我這間學校都幾好。但我就沒有聽過啦﹗

可否給我意見?

Re: 香港創價幼稚園

有沒有什麼意見關於此學校?

我都有留意這間學校呀, 佢地係由日本人開的, 所以教學理念幾好, 主張小朋友放眼世界, 好活咖

不過我担心入唔到啲好的小學啫!!

因為我的朋友叫我申請這學校,但我什麼資料都沒有,想清楚了解後才報名﹗有沒有人有更加多的意見,請告知﹗

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

In Kowloon Tong, but I don't know the exactly school fee.  But I checked the website.  The old price is around HKD1600.

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

Do you have any suggestion?

創價位於界限街,聖羅撤學校對面,由日本創價學會(佛教)創立。但沒有宗教色彩,口碑不錯,學費又合理。

界限街果間係學會,學校係慕禮道近牛津道,附近有間惠康.
校舍幾靚,我大仔係度畢業,而家小學讀聖方濟各,細仔出年都會讀番創價. 聽聞而家一班有30人,有4個老師.
星期六可以去裝吓,因為D老師很晚才走,可以了解吓. :  :  :
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

多謝大家的opinion。我有經過此學校,但我想知這間學校的功課深唔深呢﹗而教學方面已什麼為主?

是否須要上日本佛教堂?

之前我有兩位朋友問我意見,最後佢地都選擇創價.
因為我仔仔畢業已經2年,所以我只有那時的資料.
佢地會分組形式進行,k1功課不多,k2就最多功課,
k3才有黙書,k3很多時出外參觀.其實程度同啟思差不多.
以我所知只有佢有心理學家免費做顧問,有問題可以預約.
佢係日本佛教,但不用上宗教,起初我都有擔心.
都有些少日本同學仔,幾得意.
想程度高就一定係選根德&st.ct, 要開心有自信就選創價(只是個人意見)

:  :  :
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

AAI

請問多數會升讀哪間小學?

我聽人講過話間學校好注重德育方面,
唔知係米呢,不過我係覺得間學校收費幾合理,
唔知仲會唔會好多雜費,有無家長可以提供意見.

AAI

好多謝您的opinion, 聽完您的說話,我都會嘗試這間學校。但這間學校除了school fee,還有沒有 extra fee?

好似有個什費之類的要交,記憶中只是大約幾百元左右(人老無記勝),包茶點,影印.......     
以前派很多小朋友去馬頭涌官立,因為雙方校長都很熟.
我細仔05年讀k1,我只報這間,希望入到,到時可能做同學仔.

我都會報這間學校,希望入到及可同您個仔做同學仔啦﹗但您知唔知這間學校是點樣interview的?因我怕會很難,加上我個仔重未識講說話﹗
‹ 上一主題|下一主題