用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀寫學生什選擇中學
go

[讀障] 讀寫學生什選擇中學

真是很頭痛, 我都不知什樣去幫我大仔選中學, 大家都知啦成績當然不好, 屬於 brand 3 學生, 學校的支援又不足, 現為有四出問人. 有沒有可以提供中學合適的中學(黃大仙區, 如直資中學都可以提供).

其實現在教署開始對中學進行支援。學校會得到額外經費以協助有特殊學習需要的學生,包括自閉症、學習障礙、過度活躍等。另外,教署亦會派教育心理學家為懷疑有特殊學習需要的學生進行評估。所以家長可以詢問有關學校是否有申請這項支援。

話需如此,但由於學校有自主權如何使用這筆資助,故很多中學的校長會用這筆錢來聘請教學助理,甚於為這批學生購買服務

普通中學不要指望有支援。

你只可以靠自己!

你唯一可以做的是選擇一間校風好、不以成績為主導的學校。

我的意思是,你明知自己找的小朋友成績不會比人好,便不要去選擇一些谷成績的學校,那樣,你的孩子便會不斷受到打擊。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 4# sala67131418 的文章

小女今年小六,我都是黃大仙校綱,但我己選香港紅卍字會大埔卍慈中學 (  已接受特殊教育培訓教師 : 20人 )

回覆 4# sala67131418 的文章

小女今年小六,我都是黃大仙校綱,但我己選香港紅卍字會大埔卍慈中學 (  已接受特殊教育培訓教師 : 20人 )

雖然亞囡只係讀小四但我都開始要為佢打算吓! 因為老師同我講五,六年級的呈分試一定冇調適 (係唔係真嫁?). 其實調咗都唔係好, 唔調就肯定全軍覆沒 都唔知點算?呈上去的分一定編入band 3啦!

唔係嘛~冇調適 ?? 我都要問下老師先得喇 ! 我都好擔心阿仔連 band 3 學校都唔收佢呀, 唉 ...............

原帖由 honeysara 於 09-9-16 16:01 發表
雖然亞囡只係讀小四但我都開始要為佢打算吓! 因為老師同我講五,六年級的呈分試一定冇調適 (係唔係真嫁?). 其實調咗都唔係好, 唔調就肯定全軍覆沒 都唔知點算?呈上去的分一定編入band 3啦! ...

我個女到升中一個暑假至CHECK到是學障,未知學障前我已知佢成績唔掂,我同佢揀左間BAND 2尾學校,今年已經升中二,見佢都讀得都好開心,間學校有輔導班比D學生,考試會加時,我覺得好適合我個女。
我覺得穩間校風好的學校比較適合佢地,勉強揀間BAND 1學校,就算收左都讀得好辛苦

小五小六既呈分試,有讀寫障礙的學生都一定有得調適,不過多數只能加時,你一定要同老師講返,可能佢唔知可以俾調適。
有關調適,最清楚既人未必係老師,反而係學校既社工或輔導教師、支援主任等。
而且有讀寫障既學生,在升中分班試及會考時,都一樣可享有調適,只有當時佢有評估報告便可以。

原帖由 honeysara 於 09-9-16 16:01 發表
雖然亞囡只係讀小四但我都開始要為佢打算吓! 因為老師同我講五,六年級的呈分試一定冇調適 (係唔係真嫁?). 其實調咗都唔係好, 唔調就肯定全軍覆沒 都唔知點算?呈上去的分一定編入band 3啦! ...

原帖由 lingyeu 於 09-9-26 00:59 發表
我個女到升中一個暑假至CHECK到是學障,未知學障前我已知佢成績唔掂,我同佢揀左間BAND 2尾學校,今年已經升中二,見佢都讀得都好開心,間學校有輔導班比D學生,考試會加時,我覺得好適合我個女。
我覺得穩間校風好的學校比較適合 ...

我完全冇想過可以入band 1 但係唔知點揀好. 只係心儀一間直資中學打算去考. 考唔倒就幣lu!.

版主

或者可以試下 "香港紅卍字會大埔卍慈中學" 我星期五去參觀學校, 佢地理念很好, 很體諒 學障學生, 而且是小班教學 (每班約20人)

各位讀障媽咪唔使愁,其實香港特殊學習障礙協會,全港共有七個分區,每個分區都各自就所屬地區的會員家庭需要而設計相關活動,最基本定期有家長分享會,讓各位媽咪分享交流教導心得及資訊!可登入:
http://www.asld.org.hk/

簽名被屏蔽

同意呀, 有些學校會利用筆錢,請言語治療師、職業治療師、社工等.... 所以不妨問多d, 精明d....

原帖由 benicandy 於 09-4-1 22:45 發表
其實現在教署開始對中學進行支援。學校會得到額外經費以協助有特殊學習需要的學生,包括自閉症、學習障礙、過度活躍等。另外,教署亦會派教育心理學家為懷疑有特殊學習需要的學生進行評估。所以家長可以詢問有關學校是否 ...

你可試聖本德,因我細姨甥亦有讀寫障礙(到現在佢連自己的名亦寫到歪歪斜斜),當日我帶佢註冊時,有一欄好似是填學習上是否需要支援。我剔"要"。幾日之後,學校有人打電話聯絡我妹。開學後,姨甥仔分配的一班人數約廿幾人,佢呢班教的課程比較淺,但就有好多課外活動。佢而家讀得都幾開心,又冇壓力。:)
點會搵到呢間,其實個時我細妹係附近做野,(佢原本唔係呢區)因學校話我姨甥仔的成績不會有太多選擇。我妹唔甘心等派位,因佢怕派到差校風的中學,於是佢就特別留意好校風的Brand 3 的學校。佢話呢間學校的學生著校服都好整齊,男生的校服又唔會"飛"哂出黎。
或者你可到學校附近睇一睇,留意D學生。如你想知其它學校,亦最好親身到學校附近睇一睇D學生。

關於學障的資訊

佛教大光慈航是一間照顧特殊學習障礙的一所新校....校風都不錯, 之前有開放日我有去!不錯的!:P :D :handshake :loveliness:

對我來說,初時唔知讀寫障礙,之後我在各人口中得知完來他們也有不可多得的技能, 十分佩服, 最緊要是家校合作,老師的鼓勵家長的支持....學校無私的關愛,令至我也對讀寫障礙/SEN的知識,興趣,各方面也想去硑究,去學,去問....求知欲也有影響........
現在一身的知識也是從老師,朋友,家長口中或親身體驗, 如果將來我BB出世,我也知道如何處理或教道他們.......
"縱有學習障礙,潛能仍可無限!"
"給孩子多點機會,讓孩子潛能發放".........................