用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用? ...
go

報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用? [複製鏈接]

我想請問報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用?
除了改善英文能力,外國或本地的學校對它們的確認性有多少呢?
我女兒已完成的Cambrdge-Flyer課程,現正考盧是否繼續讀Cambridge- KET,請指教.謝!
   0    0    0    0

I don't think it is useful unless your chilld is applying for S1 place. You need something to show that your child as attain a certain standard.

There are better ways to improve English, like simply read a lot of story books.

原帖由 naffan 於 09-3-11 20:13 發表
我想請問報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用?
除了改善英文能力,外國或本地的學校對它們的確認性有多少呢?
我女兒已完成的Cambrdge-Flyer課程,現正考盧是否繼續讀Cambridge- KET,請指教.謝! ...

回覆 1# kids-kingdom 的文章

老實說, 是完全沒有用。

一黎唔出名, 二黎貴 ($1500), 我寧願俾錢讀British Council 既Course仲好

我中四升中五果年 (5年前) 考左FCE
難又唔係難, 但我考果日發現, 我係最細果個
寧願你個小朋友平時發多點時間o係學業上

(大學黎講) 佢地多數睇Ielts, Tofel(唔知係咪咁串)
中學我d老師更加唔知FCE 係D咩野

原帖由 日青日青 於 09-6-19 03:37 發表
老實說, 是完全沒有用。

一黎唔出名, 二黎貴 ($1500), 我寧願俾錢讀British Council 既Course仲好

我中四升中五果年 (5年前) 考左FCE
難又唔係難, 但我考果日發現, 我係最細果個
寧願你個小朋友平時發多點時間o係 ...

我都好同意日青日青所講.

如果用嚟考中一學位, 我覺得作用唔大, D 考官淨係睇成績表問問題嘅, 其他英文證書望兩望, 無詳細睇, 又唔問係咩證書, 不如考好 D 中, 英, 數 三科仲好.

我阿仔無讀過劍橋大 Flyers 課程都考到14個盾, 只是寫作欠一個盾.  讀哩 d 課程起碼要一千元一個月, 咁貴!

係哩, 日青日青我想請教你 British Council 有物嘢 課程啱今年9月升中一嘅小朋友讀呢?

駛唔駛到金鐘上課?  價錢貴唔貴?

My friend's daughter is studying PET and she got merit in KET.  

The girl is P.5 and she took a 3 months course in YWCA  to prepare the KET.

My friend said studying Cambridge is helpful for her girl's English.

原帖由 stitchfriends 於 09-6-19 14:28 發表

我都好同意日青日青所講.

如果用嚟考中一學位, 我覺得作用唔大, D 考官淨係睇成績表問問題嘅, 其他英文證書望兩望, 無詳細睇, 又唔問係咩證書, 不如考好 D 中, 英, 數 三科仲好.

我阿仔無讀過劍橋大 Flyers 課 ...

http://www.britishcouncil.org.hk/summer09/main.asp
呢度有介紹British Council 既courses~你可以睇下

我細佬o係 F.3果陣讀過, 老實說這些courses 不是exam-oriented 的courses.
但比較輕鬆咁去學英文, 你睇佢d片都知 (條link有)

升中學生, 最緊要係打好個英文+數學個底
因為一升中,仲係英中既話, 要加倍努力
學習中學教學/溫書方法同小學不同

我有d f.1補習學生(岩岩補), 佢地升中果陣又無人教, 唔勤力, 而家英文數學真係差到爆:;pppp:

That's the point.

輕鬆學英文

My friend's girl like English very much.

原帖由 日青日青 於 09-6-19 16:57 發表

http://www.britishcouncil.org.hk/summer09/main.asp
呢度有介紹British Council 既courses~你可以睇下

我細佬o係 F.3果陣讀過, 老實說這些courses 不是exam-oriented 的courses.
但比較輕鬆咁去學英文, ...

Thks! 日青日青.

回覆 1# stitchfriends 的文章

咁我想問吓 P.5 生考完 CAE , 咁中一收生時會唔會睇

回覆 1# stitchfriends 的文章

咁我想問吓 P.5 生考完 CAE , 咁中一收生時會唔會睇

醒目開學勳章

原帖由 EMILY03 於 09-6-22 11:44 發表

小六好多有' PET' 成績, 已算唔錯,  CAE  已有 S.5 程度,  學校中一收生時一定會睇的. (超級名校唔太清楚)

回覆 1# Mimi_Ma 的文章

Tks Minmi-Ma

唔好意思請問 S.5 是甚麼

中五

原帖由 EMILY03 於 09-6-23 09:26 發表
Tks Minmi-Ma

唔好意思請問 S.5 是甚麼

回覆 1# tigerlo 的文章

TKS TIGERLO
‹ 上一主題|下一主題