用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請選88網的家長教我如何選擇
go

請選88網的家長教我如何選擇 [複製鏈接]

我仔仔現在是在大圍讀k2的學生,我心儀學校是陳元喜及沙官小學,我想知道這2間的學校校風及成績是怎樣。除了這2間,還有其他嗎?
因為我是全職媽媽,好難有機會同其他同學仔媽媽交流,對選校資料真的很少 ,希望各位家長們比意見我。
感激萬分!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

我都係88網, 我心水都係呢兩間, 自行我報o左沙官, 入唔到, 大抽獎就甲乙部1st choice 沙官, 2nd choice 陳元喜, 6月先知result, 好緊張.... 今朝個仔又問我沙田官立小學幾時收佢.... 我都想知....

除o左呢兩間, 聖心都好多人揀, 成績都唔錯, 又有中學, 值得考慮, 但因為呢3間都係大熱, 最好唔好3間都放哂o係頭3位, 因為通常去到3rd o既時候呢幾間都唔會有位o家o勒!

其實如果你o係區內讀幼稚園,老師都應該有好多資料可以提供o家, 你不妨問o下o丫!

回覆 # 的文章

Thank you so much!
我還想問沙小面試是怎樣,會否要測試中英數?

醒目開學勳章

沙小o係小一入學統籌階段內都唔會(唔可以)面試o既, 直到6月大抽獎結果公佈之後, 先會安排面見扣門o既申請人. 我已經準備假如我個仔抽唔到入去就去扣門.

面試問d乜我都想知, 唔知有冇前兩年o既媽媽教路呢?
‹ 上一主題|下一主題