用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 a kid at 4 years old - reading capability
樓主: leelilili
go

a kid at 4 years old - reading capability [複製鏈接]

原帖由 mimi1102 於 10-9-6 09:29 發表
我有Isaacmommy 的同一個問題, 小女又係鍾意我伴讀, 佢就快五歲, 可以讀出好多英文字, 但係唔係個個字都識得解, 所以好多時佢即使讀晒成本書都唔知人地講咩 ..我有叫佢嘗試自己睇, 但係睇唔夠兩頁, 佢就會話唔明白,  ...

興趣來自圖畫與文字與表達情景,當特然間佢會自己睇,唔明有圖畫就自動明,唔洗問,睇下睇下就會長,會快,會明白,會吸收,會上心,慢慢睇多了,我囡八歲佢懂得睇文言文書。

最重要『大圖畫,小文字』書作開始。

終於有人回覆我勒 ..多謝你呀 ~ ^_^

原帖由 happyvalley 於 10-10-5 23:40 發表

興趣來自圖畫與文字與表達情景,當特然間佢會自己睇,唔明有圖畫就自動明,唔洗問,睇下睇下就會長,會快,會明白,會吸收,會上心,慢慢睇多了,我囡八歲佢懂得睇文言文書。

最重要『大圖畫,小文字』書作開始。 ...

要小朋友查字典會唔會令佢覺得讀書唔再好玩? 我記得我細個o既時候唔鍾意讀課外書 , 好大原因係無人幫我 , 查字典又非常慢  , 覺得係一種折磨

原帖由 mimi1102 於 10-9-6 09:29 發表
我有Isaacmommy 的同一個問題, 小女又係鍾意我伴讀, 佢就快五歲, 可以讀出好多英文字, 但係唔係個個字都識得解, 所以好多時佢即使讀晒成本書都唔知人地講咩 ..我有叫佢嘗試自己睇, 但係睇唔夠兩頁, 佢就會話唔明白,  ...

原帖由 Hipuppy 於 10-10-18 23:50 發表
要小朋友查字典會唔會令佢覺得讀書唔再好玩? 我記得我細個o既時候唔鍾意讀課外書 , 好大原因係無人幫我 , 查字典又非常慢  , 覺得係一種折磨

...

對!所以淺 d law!

呢個問題, 好睇下家長幾時同小朋友開始睇書, 有幾經常睇, 睇幾多, 同埋是否選到程度合適的書. 只要肯同仔女睇, 佢地就自然鍾意睇, 同埋會成日睇, 咁就會持續進步.

我都係近幾個月先同個細女(4歲半)睇返多D書. 我都無理Magic Box同ORT邊個程度, 總知就乜都同佢睇, 同佢讀. 由初時叫佢讀第一句, 到一人讀一句, 到一人一頁, 到近期程度淺的書成本書佢讀晒. 最開心就係佢開始讀出信心. 想趁幼稚園時可以得閒同佢睇多D. 希望佢小學開始可以自己睇chapter book.

反而我想請教大家選乜野書俾4-5歲小朋友讀. 好書應唔止ORT同Magic Box.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

原帖由 palmchristy 於 10-10-26 22:48 發表
呢個問題, 好睇下家長幾時同小朋友開始睇書, 有幾經常睇, 睇幾多, 同埋是否選到程度合適的書. 只要肯同仔女睇, 佢地就自然鍾意睇, 同埋會成日睇, 咁就會持續進步.

我都係近幾個月先同個細女(4歲半)睇返多D書. 我都 ...

4歲應該睇多點大圖像書 (Picture Books),我當時以中文大圖像書為主,驚喜歡睇英文書但不喜歡睇中文書。直至小二暑假先開始注意英文圖書。

同意呀! 所以圖書館裡的中英文的 JJ (Picture Books)書是小女兒的最愛.

為免偏食, 中英文書我也讓她看. 兩者她都喜歡. 兩種書我都會讀給她聽, 和她一起看. 她自己拿來看時, 中文書只能看圖畫, 英文書則圖畫和字都一起看.

當年家姐偏看中文, 現在英文書要急起直追.

原帖由 happyvalley 於 10-11-1 21:03 發表

4歲應該睇多點大圖像書 (Picture Books),我當時以中文大圖像書為主,驚喜歡睇英文書但不喜歡睇中文書。直至小二暑假先開始注意英文圖書。

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

因為有d 書圖書館借唔到, 或借唔齊, 所以依家屋企越買越多書.

想請教大家, 自己買的書, 小朋友會唔會番睇架 ? 睇過的書, 或小朋友已經不會再睇的書, 你地會點樣處置呀 ? 掉左佢 ? 送比人 ? 賣左佢 ??

原帖由 palmchristy 於 10-11-2 13:53 發表
同意呀! 所以圖書館裡的中英文的 JJ (Picture Books)書是小女兒的最愛.

為免偏食, 中英文書我也讓她看. 兩者她都喜歡. 兩種書我都會讀給她聽, 和她一起看. 她自己拿來看時, 中文書只能看圖畫, 英文書則圖畫和字都一 ...

醒目開學勳章

你可以捐去圖書館,填張 form就得。暑假吉之島都可以捐。

原帖由 palmchristy 於 10-11-2 13:53 發表

為免偏食, 中英文書我也讓她看. 兩者她都喜歡. 兩種書我都會讀給她聽, 和她一起看. 她自己拿來看時, 中文書只能看圖畫, 英文書則圖畫和字都一 ...

係呀,太偏向中文書,宜家要睇返英文書,開始緊、幾好,有 d 似當年睇中文書。

原帖由 mimi1102 於 10-11-2 16:18 發表
因為有d 書圖書館借唔到, 或借唔齊, 所以依家屋企越買越多書.

想請教大家, 自己買的書, 小朋友會唔會番睇架 ? 睇過的書, 或小朋友已經不會再睇的書, 你地會點樣處置呀 ? 掉左佢 ? 送比人 ? 賣左佢 ??

...

佢會重複睇完又睇的,對文字會加深印象,和第時搵返 d 句子出來作文。
‹ 上一主題|下一主題