用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兒子的皮紋測試令我少了擔心,更了解他(有勉勵作用) ...
樓主: Reiki
go

兒子的皮紋測試令我少了擔心,更了解他(有勉勵作用) [複製鏈接]

please pm me! Thanks!

咁神奇???? 我寧願攞錢去正正經經做訓練

我都有興趣呀, please pm我!

在網頁也看到他們在年初加了價, 不過它的報告的份量十分詳細,最重要是對你和孩子有沒有幫助。
皮紋測試不是計你的IQ,不是智能評估,是計TRC值,主要去看每一個人自己的強項和弱項,所以不用顧慮跟人比較。不是高分就是叻,低分就係差。我知有個中學校長只有6x,我個仔就好高分。

唔知你同事個女有冇測試,報告中有沒有從那方面看到是資優呢?如果你同事介紹給你,咁她覺得準唔準,有冇幫助?

原帖由 yookko 於 09-3-20 23:13 發表
其實半年前,我同事已經同我講過,但係只是$1,200,內容同這裏講到的一樣,但佢個女係好叻,指紋分數係超出了高分個案一大截,而且唔係佢主動做測試,而係個centre 去個女個d資優兒童補習班度sell

佢介紹比我,我唔敢去,因 ...

Hi Reiki,

佢個女有做到呀,如果唔係點知佢高分呢,我冇考究準唔準呀

不過我就覺得你好似皮紋測試centre 個sales 囉, 如果今年年初先加價,而家有咁多媽媽報名,經濟又咁差,係唔係可以去返之前個價,即係$1,200 或者更平呢????

原帖由 Reiki 於 09-3-21 13:44 發表
在網頁也看到他們在年初加了價, 不過它的報告的份量十分詳細,最重要是對你和孩子有沒有幫助。
皮紋測試不是計你的IQ,不是智能評估,是計TRC值,主要去看每一個人自己的強項和弱項,所以不用顧慮跟人比較。不是高分就是叻, ...

我唔係該中心職員,如果有咩令你唔開心,唔好意思。

原帖由 yookko 於 09-3-21 17:06 發表
Hi Reiki,

佢個女有做到呀,如果唔係點知佢高分呢,我冇考究準唔準呀

不過我就覺得你好似皮紋測試centre 個sales 囉, 如果今年年初先加價,而家有咁多媽媽報名,經濟又咁差,係唔係可以去返之前個價,即係$1,200 或者更 ...

please check pm!

原帖由 bplam 於 09-3-21 11:40 發表

Hysan Ng,乳名一一,11-02-2007,8.4lb

joannebebehk:

原帖由 joannebebehk 於 09-3-23 21:14 發表

我都有興趣呀, please pm me !
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

weiwai,

原帖由 weiwai 於 09-3-24 23:47 發表
我都有興趣呀, please pm me !

Reiki,

I also have interest.  please pm me too.  

I have viewed the web-site and learnt the info. about discount offer.  As our group is more than 10 people, can we enjoy more discount?

原帖由 Reiki 於 09-3-26 02:14 發表
weiwai,

Reiki
我收唔到呀,可否再pm 呢

原帖由 Reiki 於 09-3-26 02:14 發表
weiwai,

愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

bebemum & weiwei,

原帖由 weiwai 於 09-3-27 18:25 發表
Reiki
我收唔到呀,可否再pm 呢

回覆 # 的文章

唔好意思,提提各位媽媽, 已報了名但未去做皮紋測試的,請盡快約時間,因為中心想定個限期,但暫時未知幾時。
另外,星期六通常會多d人,早些約時間就易安排d。

已做了測試的,歡迎分享!

hi
i am interested, would you please count me in ,
thanks
didima

Hi Reiki,
其實都唔係好明(皮紋測試)
是否好似睇掌紋/睇相咁?
而它是睇指紋?

我今日下午會帶仔仔去做,本來佢叫我同仔仔一齊做會更了解,而家睇完覺得應該比埋細女做,我以為要4歲起先做得,其實做指皮紋係咪只係for小孩?
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

Hi, Reiki

Can u send some details for me, Pls

Thank you

唔好意思,遲了覆大家。
皮紋學指的皮紋是『指紋』、『掌紋』和『足紋』。皮紋謂的掌紋並不是看掌相的掌紋,那些是會隨思想和生活經驗有變化的。從皮紋學角度看的紋,很多時是要用放大鏡來看,那些是不會變化的紋,如指紋。
皮紋的形成是從胚胎期的第13週到第19週。它的型態受染色體基因調控,遺傳學家對皮紋遺傳的研究證明,皮紋的排列形式是一種多基因遺傳。

皮紋檢測不單只為小孩,成人都可做,很多時用在人力資源,選用適合的人才上,有些人適合做管理,有些人適宜做技術性工作等。也可作為認識自我的工具。
小孩大約歲半已可以做,最重要是採樣的指紋清楚。
我也有做過,看得出孩子和父母的皮紋是有相似的地方。

原帖由 easonkinki 於 09-4-25 11:26 發表
我今日下午會帶仔仔去做,本來佢叫我同仔仔一齊做會更了解,而家睇完覺得應該比埋細女做,我以為要4歲起先做得,其實做指皮紋係咪只係for小孩?
‹ 上一主題|下一主題