用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有冇家長小朋友培小畢業但唔係讀培中? ...
go

請問有冇家長小朋友培小畢業但唔係讀培中?

如果讀完培小自己去考其他中學ok 嗎? 會有優勢嗎? Tks!

Only around 20 P.6 students, Girls, of course :), go to Pooi To Secondary School.
They seemed to do well in applying other schools, so far so good.

原帖由 cy36baby 於 09-3-10 16:34 發表
如果讀完培小自己去考其他中學ok 嗎? 會有優勢嗎? Tks!

原帖由 xdi 於 09-3-10 21:39 發表
Only around 20 P.6 students, Girls, of course :), go to Pooi To Secondary School.
They seemed to do well in applying other schools, so far so good.

What is Pooi To?

How about other famous school?

培小而又有培中的,可以是培正小學,培僑小學,培道小學....唔知道你係指....?

原帖由 marius 於 09-3-10 23:45 發表
培小而又有培中的,可以是培正小學,培僑小學,培道小學....唔知道你係指....?

Sorry...I mean 培正

原帖由 cy36baby 於 09-3-11 09:24 發表

Sorry...I mean 培正

培小不選擇上培中而成績好的學生多考了band 1英中, 我認識的幾個都是去了直資名校......

原帖由 KathyKwong 於 09-3-11 17:53 發表

培小不選擇上培中而成績好的學生多考了band 1英中, 我認識的幾個都是去了直資名校......

Which school they entered?

原帖由 cy36baby 於 09-3-12 10:14 發表

Which school they entered?

女拔,德望,皇仁,民生....

1)你的小朋友就讀培正嗎?
2)不希望升上培中是因為中文學校的關係?

相信你已看了不少有關培正家長的意見,培中的程度是不會遜色給其他英中, 就新的334學制, 學校為了配合, 增加了科目,好讓學生將來能適應.
小兒由培幼,培小升到培中,非常喜歡學校,什至希望將來有培正開辦大學.