用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我個小朋友學小提琴學左6個月,重係唔識看琴譜,點算? ...
go

我個小朋友學小提琴學左6個月,重係唔識看琴譜,點算? [複製鏈接]

醒目開學勳章

老師話佢平時上堂只係用個腦記下的音...唔會看琴譜,到回家叫佢練習既時間佢次次都話唔識看番本琴譜的音係點彈....無理由咁大個(7歲)重要老師粒粒音符都要寫俾你係點彈ka ma.....真係有的心灰,有無小朋友都好似我個小朋友咁ka?????
   0    0    0    0

回覆 # 的文章

我仔仔今年5歲學左小提琴7個月,都係唔識睇普,不過個老師就係個音符上面寫左d數字,所以仔仔在家練琴時係冇問題,都唔知咁係好定唔好.....

初初應該冇問題o既,因為個小朋友初學,可能唔係好記得o的音,所以老師就寫住o向本書度,但係要留意如果一直都係咁就唔好喇,因為最終都係要個小朋友識睇譜嘛。
我有個舊同事話佢個囡囡個同學學o左兩年都仲未識得睇譜,因為原來個老師又係寫晒o的音o向本書度,個小朋友跟住彈就識,一擦晒o的音,個小朋友就坐o向度乜都唔識喇!

唔識看琴譜

my daughter learn piano for 1 year. her teacher also had to remind her every notes at the begiing. but the teacher taught her the method to remember some key notes e.g. C & F, and later just wrote down the first note or the notes she really couldn't remember. now she can read the notes better.

我仔仔5歲幾跟group 學的時候, 老師又係無教睇譜, 係拉到歌仔呀. 不過就死記手指, 我覺得唔可以這樣的, 跟住再搵單對單老師教, 老師唔會寫的, step by step 教返佢睇譜拉, 而家6歲基本上自己識睇哂啦. 我估係你老師教學的方法有問題, 唔關你仔仔的事呀.

原帖由 rebecca0113 於 09-3-10 16:00 發表
老師話佢平時上堂只係用個腦記下的音...唔會看琴譜,到回家叫佢練習既時間佢次次都話唔識看番本琴譜的音係點彈....無理由咁大個(7歲)重要老師粒粒音符都要寫俾你係點彈ka ma.....真係有的心灰,有無小朋友都好似我個小 ...

係呀, 我囡囡初初跟音統外展老師學小提琴時, 老師都十分強調一定要學睇譜,如果唔係,只是記譜, 到頭來一定不能跟上去.  我想你都要學埋一份, 想很多不同的方法在家教他, 初初是有點難的. 我也曾經懷疑我囡囡的學習能力, 很灰心. 你要多多努力支持你仔仔呀, 到他掌握到方法, 衝過這個難關後, 他會對你說很喜歡小提琴的.

原帖由 cecilau 於 09-3-23 10:12 發表
我仔仔5歲幾跟group 學的時候, 老師又係無教睇譜, 係拉到歌仔呀. 不過就死記手指, 我覺得唔可以這樣的, 跟住再搵單對單老師教, 老師唔會寫的, step by step 教返佢睇譜拉, 而家6歲基本上自己識睇哂啦. 我估係你老師 ...
:fighting1:

Agree! 唔可以只靠老師. 始終每星期只上一堂, 而每天倍練的是家長,  小朋友年紀仲細, 家長的協助很重要!

原帖由 miumiu313 於 09-3-23 11:31 發表
係呀, 我囡囡初初跟音統外展老師學小提琴時, 老師都十分強調一定要學睇譜,如果唔係,只是記譜, 到頭來一定不能跟上去.  我想你都要學埋一份, 想很多不同的方法在家教他, 初初是有點難的. 我也曾經懷疑我囡囡的學習能 ...

原帖由 littleflowers 於 09-3-15 16:51 發表
初初應該冇問題o既,因為個小朋友初學,可能唔係好記得o的音,所以老師就寫住o向本書度,但係要留意如果一直都係咁就唔好喇,因為最終都係要個小朋友識睇譜嘛。
我有個舊同事話佢個囡囡個同學學o左兩年都仲未識得睇譜,因為原來 ...

對住兩年咁耐,主動性強既小朋友,都費事睇英文.........我女果時,無教佢聽音,但日日彈,唔教佢都入左腦啦,有時好多野都唔需要話佢聽點做,自己會架啦麻,一係佢唔想做
‹ 上一主題|下一主題