用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三重組句子
樓主: overview
go

小三重組句子

原帖由 JAFFMA 於 09-3-11 17:02 發表
真聰明 亞仔就照答做蛋糕,全條錯晒,這條無分. 亞仔P.3現在已經吾係睇文章答問題,我睇完都呆咗.答案 : 媽媽的驚喜是對她們做的事感到欣慰. ...

咁親手做蛋糕都應該有小小分掛(同情分)!! 又唔可以講話係全部錯灑喎!!
依D Model answer, 連大人都"O"灑咀.

黃巴士

老師告訴我跟據新的教學指引,要求學生可以"理解"文章內容,所以已經不像從前般那麼容易作答及可以抄文章內容作答了.

亞仔由P.1-P.2都係睇文章抄答案,但係P.3佢自己都吾知自己點解錯,另英文錯大細楷,忘記標點符號,又係全條無分.剛剛由細小升到中小就要改變咁大,都吾知點教?

原帖由 JAFFMA 於 09-3-12 11:34 發表
亞仔由P.1-P.2都係睇文章抄答案,但係P.3佢自己都吾知自己點解錯,另英文錯大細楷,忘記標點符號,又係全條無分.剛剛由細小升到中小就要改變咁大,都吾知點教? ...

唔係按文章指示作答嗎??? 最多加多些自主答案.
好像看圖作句咁, 都係跟上文下理作答, 有時我叫囝囝按圖作句, 可以"作"多些, 佢都答我幅圖都唔係咁???  何況閱讀理解, 小學生須要好像中學生般深層作答嗎???
如果我叫囝囝咁答, 我唸佢會話我"文章都無講及依D嘢??
這些MODEL ANSWER有些是人生經驗理解出來, 小學生有遇到這些人生經驗去理解咁深層嗎??
書雖然唔係死, 但係P.1-P.3思維都唔須要走前得咁快.

黃巴士

我吾知係亞仔學校快?定係現在所有學校都咁快?現在的學校同我地舊時真係好吾同,我都要進修一吓啦!所以現在D補習社成街都係.

原帖由 JAFFMA 於 09-3-12 13:01 發表
我吾知係亞仔學校快?定係現在所有學校都咁快?現在的學校同我地舊時真係好吾同,我都要進修一吓啦!所以現在D補習社成街都係.

以前幼稚園已經係小學學前班咁, 但係現時又有PLAY GROUP去接上幼稚園, 每樣嘢都好像推前咗咁.  依年代小朋友豐盛咗, 每樣嘢都有大人安排, 按照"行道"走路, 天然嘅自發學習能力(學走路, 說話etc)好似低咗咁.
唉! 我地做父母有時都無奈地要跟著"大方向"走.

黃巴士

見到又想講下嘢

我囝小一, 有聆聽題, 大致小光點樣學倒立, 小光對媽媽說: 你平時讓我在沙發上學倒立, 扶住我隻腳, 但一放下, 我就又跌下來啦
上體育堂時, 老師讓我們扶着墻倒立, 就這樣我學會了倒立

問題: 小光靠什么學會了倒立

原帖由 JAFFMA 於 09-3-11 15:07 發表
其實好多時都是學校model answer,無法.
好似亞仔考中文閱讀理解(文章)"我和姐姐給媽媽一個驚喜,親手做一個蛋糕給媽媽吃.............媽媽回來看見感到很高興和心裹感到很欣慰............."
問 : 我和姐姐帶 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

小朋友答案應該係 :老師讓我們扶着墻倒立, 就這樣我學會了倒立.
但係會吾會咁易

原帖由 grace_xian 於 09-3-12 02:57 PM 發表
見到又想講下嘢

我囝小一, 有聆聽題, 大致小光點樣學倒立, 小光對媽媽說: 你平時讓我在沙發上學倒立, 扶住我隻腳, 但一放下, 我就又跌下來啦

問題: 小光 ...

原帖由 grace_xian 於 09-3-12 14:57 發表
見到又想講下嘢

問題: 小光 ...

我的ANSWER : 體育老師的指導, 加上小光努力鍛鍊.

等我問吓小朋友會點答先??:;pppp:

我囝囝最近中文聆聽都FAIL, 因為一向都有A. 我都好奇怪. 跟著去問老師, 老師話唔會派卷, 問題有少少思考, 囝囝就好唔小心, 聽了一陣, 馬上寫ANSWER. 所以失分. 但我又唔知佢錯咩, 我估佢都係錯D你地提及嘅問題??

黃巴士

如果咁答對P.1的小朋友會吾會難咗D呢?

原帖由 黃巴士 於 09-3-12 04:03 PM 發表

我的ANSWER : 體育老師的指導, 加上小光努力鍛鍊.

等我問吓小朋友會點答先??:;pppp:

我囝囝最近中文聆聽都FAIL, 因為一向都有A. 我都好奇怪. 跟著去問老師, 老師話唔會派卷, 問題有少少思考, 囝囝就好唔小心,  ...

原帖由 JAFFMA 於 09-3-12 16:14 發表
如果咁答對P.1的小朋友會吾會難咗D呢?

我都覺得深咗些. 小朋友要有這些生活體驗才可答到同類型答案.
如果P.1小朋友好似大人咁答, 依果小朋友都好早熟.

黃巴士

原帖由 黃巴士 於 09-3-12 16:28 發表

我都覺得深咗些. 小朋友要有這些生活體驗才可答到同類型答案.
如果P.1小朋友好似大人咁答, 依果小朋友都好早熟.

黃巴士

P.3囝囝答: 靠幅牆&老師.
我和姐姐給了媽媽什麼驚喜??
囝囝答:親手做CAKE.

唉!! 咁即係囝囝中文水平唔好啦!!! 要佢仔細些探究吓問題.

黃巴士