用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有沒有中學生會自動波?
樓主: bigfoothk
go

有沒有中學生會自動波? [複製鏈接]

男仔講形象, 怕"魚", 女仔同亞媽會親近D, 我同亞女出街, 佢都會好主動拖我手, 好SWEET SWEET...

我個仔5年級啦,有次同佢返學出咗地鐵後就叫我唔好拖佢,怕比同學笑喎! (佢重兩手插衭袋扮有型囉)我都無話佢,
但有D擔心佢重乜咁扮嘢.

原帖由 vespa 於 09-3-22 05:16 發表
男仔講形象, 怕"魚", 女仔同亞媽會親近D, 我同亞女出街, 佢都會好主動拖我手, 好SWEET SWEET...

原帖由 vespa 於 09-3-20 00:46 發表
好好彩, 我個女升左上中學都維持到, 雖然夜瞓D, 但到時到候就會JUB好書包, 同我SAY GOOD NIGHT上杘瞓教, 朝早亦唔使用鐵鏟, 自動自覺起身換校服, 可能女仔自理能力比較高D卦.

至於做功課, 唔識會黎問我, 識個D就自 ...

我個女都同你個女差不多,又係剛升上中一,自理力都ok,又會做吓家務。我諗女仔應該係會好過男仔!

各位家長 ,

請問中中 F.1 測驗 / 考試成績 . 一般接受應是多小分 . 是否合格已 ok .
派卷回來不是剛合格就是得 6X 分 , 盡是覺阿女不盡力 . 心情即反映上面 .

上中一時我仔未習慣時怕生保, 到習慣中一生活時功課NG係敢多佢就懶散。
上左中二時開始自動左少少, 今年中三要開始選科就勤奮LA,
而且成績尚佳, 我都算安慰LA
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

我女兒現在才六年級,自己起床,也能按時睡覺。能自覺做功課,測驗考試也都是她自己溫習的。不知道到了中學是否還能維持。

有沒有中學生會自動波

我仔仔自從升了S1後比較懶散, 可能小六時老師推動他們努力些, 如果不是就考不到好學校, 現在升了中1, 沒有老師的推動力, 就懶散了很多, 我叫他努力些, 他總是說你唔冇理, 幫他找補習社, 又說不要, 我都想他勤奮些. 怎麼辦呢?

我女S4,功課、溫習、cooking、起身返學.....自動波,成績唔錯!但其他嘢就

我同仔仔關係一直好好, 佢細細個就晚晚同佢傾計, 好似朋友咁! 但讀書就一直對佢無期望 (因為唔想迫佢) 由幼稚園開始都由佢自己學習,等佢學幾多吸收幾多算了! (所以成績一直麻麻) 但P.5下學期突然考第二, P.6考第一,仲可以升上英英! 佢S1 時我就再始緊張佢, keep佢功課,exam時幫佢溫書, 點知佢有西史, sci. 通識 唔及格升唔到班 ! 今年我唔再理佢了, 佢而家自己10:30pm 訓,自己起身返學, 仲考第一tim , 剛剛派英文卷返黎有95.5分   ,所以我而家唔使再理佢,自己心情又放鬆好多!

原帖由 優閒 於 09-4-23 09:24 發表
我同仔仔關係一直好好, 佢細細個就晚晚同佢傾計, 好似朋友咁! 但讀書就一直對佢無期望 (因為唔想迫佢) 由幼稚園開始都由佢自己學習,等佢學幾多吸收幾多算了! (所以成績一直麻麻) 但P.5下學期突然考第二, P.6考第一, ...

這位家長 , 您提及阿仔成績上落過程十在太神奇 . 我也試過您所講的 . 放手自動波 . 一個學期成績下滑了 5x 名多 . 如我也有您放手后的較果 . 我想我也不用插手 .

醒目開學勳章

原帖由 Carmen2004121 於 09-4-23 23:02 發表

這位家長 , 您提及阿仔成績上落過程十在太神奇 . 我也試過您所講的 . 放手自動波 . 一個學期成績下滑了 5x 名多 . 如我也有您放手后的較果 . 我想我也不用插手 . ...

男仔始終有惰性,唔可以一下子放手,要按步就班.

好神奇, 我一放手, 立即趺20名, 但都要比佢試下, 有時真係好心痛

我同仔仔關係一直好好, 佢細細個就晚晚同佢傾計, 好似朋友咁! 但讀書就一直對佢無期望 (因為唔想迫佢) 由幼稚園開始都由佢自己學習,等佢學幾多吸收幾多算了! (所以成績一直麻麻) 但P.5下學期突然考第二, P.6考第一, ...

中學英文要攞95.5分真係唔容易, 一定要個底打得好好先有咁既成績, 真係好神奇.

呢個case可以列入"X檔案"....

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 davidmimi 於 09-4-27 17:15 發表
呢個case可以列入"X檔案"....

repeat > 95.5

''super natural''

坊間是否有一種什麼訓練學生自我提升、自律、學習態度之類的呢? 有人些試過嗎 ? 有效嗎 ?

我也想知道是否有些 叫做"學習動機"的課程可給沒有自動自覺去溫習的小朋友讀呢?是否有用呢?

請指教,謝謝!

大多數"仔"都冇咁早開竅, you are so lucky ~

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題