用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 魚子媽媽
go

deleted [複製鏈接]

kwan_kwan3

我好同意妳所講.

原帖由 kwan_kwan3 於 09-5-11 10:23 發表
學校教得多,家長就苦了跟小朋友溫習,上小一時會輕鬆點,學校教得少,家長以為好舒服,但上小一時家長就會好忙!但回頭看,小朋友始終都要識,都要懂,只是遲和早去懂的分別!有時眼見d家長都十分矛盾,又要小朋友寫少d字,但又 ...

kwan_kwan3
我覺得你好好將你自已的感受寫出來
等我地可以知多d 了解多d

講真每個家長想給予小朋友的都唔同
認為好與壞的準則又會有唔同

但我個人覺得, 默書寫字係必經的
不論係名校定係唔係都一定會有
最重要係家長同學校怎樣處理同灌輸比小朋友

聽kwan_kwan3咁講, 學校用了遊戲/比賽方法來默書
朋友可以輕鬆咁識字, 我覺得幾好
同方間講都好慘咁, 似乎又唔係wor....

原帖由 kwan_kwan3 於 09-5-8 14:46 發表
我仔仔在未上幼稚園時在某些活動教學之學校上playgroup, 某校課室之玩具種類繁多十分吸引,小兒未能全神貫注聽故事,專注力十分差勁…再加上本人與丈夫要上班,未能參與太多的學校活動,看到聖心課室沒有放置玩具又加上 ...

其實我贊成有少量默書, 我有家人在他仔仔2歲時講過:「遲早都會識講說話架啦~」又喺仔仔5歲個時話:「遲早都會識寫字, 小朋友認字係好似認圖咁, 以圖識字」, 的確係!!
但遲說話令仔仔表達唔到佢想要o既野, 令情緒有變........
少寫字, 大個就常常唔記得d字點寫, 就好似我咁, 我認中文字同英文好好(我懂phonics), 但我出名錯別字多, 就是我小學時常常把要默的字寫枱上(出貓 haha), 中學又唔洗默書, 所以宜加咪咁囉~~!!
當然太多默書我都唔想(唔認心小朋友咁辛苦), 但宜加d幼稚園功課已經少, 小學又會喺學校做咁d功課, 唔用默書反映成績, 有時真係唔知小朋友識d乜 / 唔識d乜?????

小女讀梗k2, 有默書, 一早知聖幼傳統, 自己亦受呢套, 所以幫個女報, 但年多以來, 發覺聖幼操中文操得幾多, 但英文同數學就好似弱啲, 尤其英文....

老師方面, 可能要照顧太多學生, 耐性真係差啲啲...

老師流失方面, 不少幼稚園都有類似情況...

各位聖幼的家長們,希望我這個過氣的聖幼家長可以同你們分享一下聖幼的點滴.其實我可以話比各位家長聽, 聖幼比較起十幾年前, 真係進步左吾少, 我記得大約14年前我女第一天返學係吾準人倍, 到學校門口已經有校長,黎主任, 老師, 助教在門口, 一見小朋友落校車,就接過手, 帶小朋友入所屬課室, 跟住請d 家長走,放學時才回來, 當時, 很多家長都好擔心, 始終是自己小朋友,吾肯走, 但d 老師, 校長, 主任,就同d家長話放心, 如果你地d 家長仲留係到, 小朋友只會越喊越大聲, 小朋友看吾到你們就會自動自覺收聲. 個個家長唯一先行離去, 到放學才去接小朋友, 真係, 放學時d 小朋友已經面上掛住笑容步出課室.好彩, 我女女未讀聖心時曾經在嘉德麗讀過一年幼稚園, 所以好快適應.在當時 適應期只不過吾多過5 日, 在適應期內並不準家長陪伴, 邊有好似現在, 適應期長達數星期,又可以觀課.我女 k2個時 上學期已經要小朋友自己寫家課日誌, 茶點時要自己倒水飲, k1 已經有功課做及下學期要默書, 每星期兩次, 一次英, 一次中, 以前係無任何課外活動, 亦都無任好何親子活動.甚至暑假都係無.寫字要寫得好整齊, 寫d 字筆畫就多. k2 上學期已經學寫雞, 龍 及籠等字, k2 下學期已經要默simple sentences.其實講真, 小朋友未上學時係一張白紙, 完全吾知深吾深, 完全吾知谷吾谷
到小學時好好彩入返聖小. 亦都好快適應小學生活.我個女有很多幼稚園同學升小一入返聖小, 基本上大個個入到聖小, 細個d都順理成章都一定入返聖小, 無需噉辛苦讀聖幼,
(講真讀聖幼真係都幾辛苦, 吾係講笑, 我女讀個個年代考試期間有d家長羅假網幫個小朋友溫書), 但係d家長領願辛苦三年, 等d小朋友
升小學時輕鬆好多, 等小朋友先苦後甜, 人生其實係一場競賽, 即如有位家長話, 最緊要你自己想個小朋友點. 如果你想小朋友先甜後苦
聖幼, 聖小都吾係你杯茶, 一個好的開始, 已經係成功的一半.其實最緊看看家長是否肯犧牲自己的時間陪伴小朋友一路成長, 我可以
話比各位家長聽可以陪伴小朋友成長的時間係好短, 轉眼即逝, 要好好珍惜, 同埋我無後悔比個女先苦後甜

原帖由 Namson 於 09-3-10 10:49 發表
魚子媽媽:

我唔清楚妳小朋友係咪發生左一些不愉快經歷,所以有感而發,或者大家交流下意見呀! 從我第一天報名開始,我已經知道聖心係一間傳統學校,唔係一間活動學校,我亦相信大部份家長報名之前一定會去打探清楚呢間 ...

I agreed on ur view,  my son also same as ur son!
Next year I will enrol K1 for him as I really think that the traditional method is work at him and let
them to cope on it.

依個topic對我好有用,因為聖心幼稚園都係我其中一間想報。我個女依家歲半,打算報K1,我老公一家細個時都係讀聖心,佢地都推介依間。
我自己意見係1)好規條性既學校,好處係對孩子管教好d(我個女好百厭又唔聽話),壞處係驚限制佢地發展。2)我唔鍾意佢係天主教。不過依點唔係咁重要。

我老公都承認間學校好古板同嚴肅。但我地又覺得對細路既discipline會好d。
‹ 上一主題|下一主題