用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(小學部) 崇小注重宗教嗎? 請分享一下
go

崇小注重宗教嗎? 請分享一下

請問有沒有基督徒家長可分享下崇小是否注重宗教教育呢?
謝謝.

您好,

崇真小學是基督教小學, 以基督教為中心, 有一位傳道人, 周六有團契, 我小朋友都有返早上團契, 返得好開心添.

課程有宗教科.

周日早上設有崇拜.

或者你可看網頁有講的.
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/main.htm
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

helenjoe

謝謝你.  我的囡囡現時是崇幼 K2, 我們正考慮小學.   我知崇小學術水平一般, 但勝在樣樣都有.   不過, 明年開始加價, 故都有點十五十六.    我們都希望個囡讀得開心, 熱心基督教育的也會是我們的考慮.

因此, 想多了解崇小是否熱心基督教育和學生的品德, 是否可分享一下, 謝謝.

原帖由 helenjoe 於 09-3-10 09:50 發表
您好,

崇真小學是基督教小學, 以基督教為中心, 有一位傳道人, 周六有團契, 我小朋友都有返早上團契, 返得好開心添.

課程有宗教科.

周日早上設有崇拜.

或者你可看網頁有講的.
http://www.ttpskg.edu.hk/chi/main. ...

原帖由 Anissawan 於 09-3-12 00:19 發表
helenjoe

謝謝你.  我的囡囡現時是崇幼 K2, 我們正考慮小學.   我知崇小學術水平一般, 但勝在樣樣都有.   不過, 明年開始加價, 故都有點十五十六.    我們都希望個囡讀得開心, 熱心基督教育的也會是我們的考慮.

因 ...

hi anissawan,

謝謝您對崇真的看法.

我覺得讀小學, 最緊要係小朋友在語言環境下, 開心地學習成長, 我仔仔是小一, 佢好開心返學, 返到屋企會講下學校發生的趣事比我地知...

可能我地有信仰關係, 始終都想找返基督教小學, 讓他成長.

佢地好注意品德呀....有訓導主任教導和勸勉他們, 時時提醒他們.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

Hi Helenjoe

謝謝你, 也高興知道你仔仔讀得開心.
想再問一下, 小學校內的活動是否足夠?  我同學的仔仔讀小五, 她說基本上不用特別在外面找活動.

原帖由 helenjoe 於 09-3-18 16:25 發表

謝謝您對崇真的看法.

我覺得讀小學, 最緊要係小朋友在語言環境下, 開心地學習成長, 我仔仔是小一, 佢好開心返學, 返到屋企會講下學校發生的趣事比我地知...

可能我地有信仰關係, 始終都想找返基 ...

原帖由 Anissawan 於 09-3-23 22:53 發表
Hi Helenjoe

謝謝你, 也高興知道你仔仔讀得開心.
想再問一下, 小學校內的活動是否足夠?  我同學的仔仔讀小五, 她說基本上不用特別在外面找活動.

即是你同學仔仔現在讀崇小p.5嗎?

對....學校提供的課後和星期六的課外活動都很多元化, 足夠學生的需求; 亦可按自己所需, 在校外找些更有興趣的活動學習都未嘗不可.
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

1) 是呀, 小五愛班 (佢爸爸在最近的家教會訊有文章, 所以我知, hee hee)
2) 對呀, 我同意, 謝謝.

原帖由 helenjoe 於 09-3-26 10:54 發表

即是你同學仔仔現在讀崇小p.5嗎?

對....學校提供的課後和星期六的課外活動都很多元化, 足夠學生的需求; 亦可按自己所需, 在校外找些更有興趣的活動學習都未嘗不可. ...

原帖由 Anissawan 於 09-3-26 14:54 發表
1) 是呀, 小五愛班 (佢爸爸在最近的家教會訊有文章, 所以我知, hee hee)
2) 對呀, 我同意, 謝謝.

咦...曾生....

我同helen joe都有文章添

呵呵...原來是林太, 哈哈...
我很欣賞你們的參與和努力, 加油

原帖由 silvia_ng 於 09-3-27 15:12 發表

咦...曾生....

我同helen joe都有文章添

Hi Anissawan,

你好! 你囡囡現時讀崇幼主流OR國際班呀?
我囡囡今年9月將會入讀國際班(IK1),想請問你有關崇幼以下幾個問題(因本人仲係1516)︰

1) 崇幼國際班的語言環境是怎樣
2) 下午班對小朋友生活有影響嗎
3) 每日會有幾多功課
4) 如家長本身英/國語是有限會否很難同老師溝通
5) 入完崇幼大多數會考到邊間小學
6) 小學課程是否很SUM
謝謝!

原帖由 Anissawan 於 09-3-12 00:19 發表
helenjoe

因 ...

現時學費好像是3600, 請問學費會加到多少? 謝謝!

helenjoe

因 ...

MMLAI,

你囡囡今年9月將會入讀國際班(IK1),你放心~~~~語言環境(英文及普通話) 很強及足夠的, 我相信你囡囡讀一個學期就聽得懂老師說甚麼, 至於講.....可能要慢慢來, 如果家裡父母都說英文/普通話, 更容易 "上手".

另, class teacher是香港人來的, 會講英文, 普通話及廣東話.

原帖由 MMLAI 於 10-3-26 09:29 發表

你好! 你囡囡現時讀崇幼主流OR國際班呀?
我囡囡今年9月將會入讀國際班(IK1),想請問你有關崇幼以下幾個問題(因本人仲係1516)︰
1) 崇幼國際班的語言環境是怎樣
2) 下午班對小朋友生活有影響 ...