用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 中區有邊間幼稚園for女仔係好?
樓主: Sum107
go

中區有邊間幼稚園for女仔係好? [複製鏈接]

簽名被屏蔽

聖嘉勒係天主教。
原帖由 Sum107 於 09-3-13 18:52 發表
多謝大家意見,我會慢慢思考.
請問聖嘉勒係基督教定天主教呢?

津校唔洗俾學費, 政府俾錢(免費教育)

私小係要自己俾學費, 每間學校收費唔同, 每月2000-5000不等。
原帖由 Sum107 於 09-3-13 18:54 發表
唔好意思,我唔識啲新學制-津校同私小主要有咩分別?

佢個bb他日考到勁學校先算啦!
原帖由 sabcheung 於 09-3-13 00:39 發表

hmmm, in my point of view, i guess you will be happy if your kid can raise up in those FAMOUS schools.

if every mums are having the same thought as yours, i guess the schools in the government est ...

原帖由 HIUYING_95 於 09-3-13 18:46 發表
SC校服除左係金龍到有得訂造外, 係灣仔大皇東街都有得訂造。

Thank you HiuYing mummy.

回覆 #39 "060905" 的文章

你所說的亦有你的道理, "由頭到尾我都冇講過聖嘉勒有咩唔好" 之前我都有提過, 你可由頭睇多一次的, 我只係話聖嘉勒係比較容易入o者(同spce,dgs & dbs 比較), 而且呢個亦都係事實, 之前我亦都有提過, 我真係唔明白說實話會令一小撮o既家長有咁大o既回響, 有o的語氣仲要係比較重呢? 不過我都唔會太介意的, 只要係友善o既討論我都冇咩所謂, 如果涉及到主觀性o既人生攻擊的話我就不太接受呢! (你可以由頭睇多次的, 邊個語氣唔好邊個人身攻擊一睇就知, 最好都係由其他 bk 會員去定奪!)
至於我阿女會報咩學校我會自己去衡量o羅, 好同唔好我都識自己諗的, 多謝你的意見, 我絕對唔會因為某些人說的話而去改變我對某些事情o既睇法!
至於那些比較偏激的回覆或離題我都不再回覆了, 因為已經發展成唔係友善討論, 所以再討論落去都係冇乜意義!

*最後向樓主說句 "對不起!", 因為我o既 "說實話" 而令到有不客氣及離題的回覆, 不但沒有為樓主所問o既問題得以加深了解反而還要樓主忍受一些沒意料到的離題討論, 在這我要向樓主再次說聲 "對不起!"
希望我在最初的回覆能夠對樓主o既問題有所幫助, 樓主若果覺得不對可以不理的, 希望樓主o既疑題能夠一一解決呢! 祝願樓主女兒能夠找到一間合適自己o既學校!

如果你自己講野唔係口氣咁大, 都唔會部份媽咪同我一樣反感啦! 我重申一次囉, 我敏敏當年都考到聖心, 係我地放棄聖心, 要聖嘉勒, 所以唔好再成日睇低聖嘉勒!

你無睇低聖嘉勒同高主教咩????? 我諗有入過黎既媽咪心中有數!

係到衷心祝願你女兒入到聖心呀..... DGS呀....... 如果佢入唔到呢D學校, 你對個女期望咁高, 我唔知你個女點同你交待呀!

記得下年考到咩學校話我知喎, 我想知你有幾本事
原帖由 spmok1999 於 09-3-14 00:29 發表
你所說的亦有你的道理, "由頭到尾我都冇講過聖嘉勒有咩唔好" 之前我都有提過, 你可由頭睇多一次的, 我只係話聖嘉勒係比較容易入o者(同spce,dgs & dbs 比較), 而且呢個亦都係事實, 之前我亦都有提過, 我真係唔明白說 ...

我只係路過,想找找幼稚園資料為小女下年作凖備!但實在不值得有些人過分主觀,反而罵人家主觀,語帶諷刺

學校多人報是事實,難入係事實!人家只是指出情況給樓主參考,我看另一個版面都有好多人話協恩仲難考入spk..但無人會好似某些人甘大回響!都唔會見得會因為個個人去報名氣大幼稚園會搞到政府屋村幼稚園會倒閉!

每間學校都有好學生,略差學生,都唔見得話moral training好的幼稚園個個畢業都甘好! 例子一,我同事就係聖XX幼,小, 中畢業,moral一般!例子二,我朋友也是聖XX中畢業,她小女兩嵗,講明無校收先讀番自己個間母校的幼稚園,她說是同教會中“最不好”

這些“資料“並不是貶低某學校,我也有大學同學係聖心小中畢業, 學業品行不太標青。。。哪又如何?何必因一兩句說話要咬住人不放呢!

網上留言,你有權講,我都有權講,spmok1999, you are  kind and humble.... Don't argue in this forum la, I supoort you !

我並唔係調刺佢, 我只係覺得既然佢心頭咁高, 好多學校都唔適合佢, 而且小朋友仲咁細, 佢可能個BB好醒, 一睇就知, 唔係點解咁有信心, 自己個小朋友一定SURE WIN, 佢已經唔係第一次話聖XX唔好, 佢係另外一D回應到都見過佢回應覺得呢一間麻麻地, 但我又唔明點解佢又話自己會報喎, 好奇怪!當然每個人都可以發表佢既"偉論", 我地無唔俾佢發表, 但係唔該你看看佢其他FORUM既回應, 自相矛盾.....

佢係中西區媽媽會到都多次有回應......

當然SELL MORAL 好既學校都有壞學生, 不過佢不段咁講, 講到佢好鐘意聖心呀, DGS, 咁點解佢又要揀聖嘉勒呢?? 都唔知佢咩心態, 又嫌人地唔夠勁, 自己又揀佢.....

因為我個女讀緊聖嘉勒, 我自己覺得好好, 所以言行可能激左D, 但係當你見到一個人, 一而再, 再而三, 咁"唱"間學校, 俾你都會唔開心啦, 你唔信你可以去看看佢過往既POST。
原帖由 bobo1314 於 09-3-14 17:54 發表
我只係路過,想找找幼稚園資料為小女下年作凖備!但實在不值得有些人過分主觀,反而罵人家主觀,語帶諷刺

學校多人報是事實,難入係事實!人家只是指出情況給樓主參考,我看另一個版面都有好多人話協恩仲難考入spk..但 ...

原帖由 bobo1314 於 09-3-14 17:54 發表

學校多人報是事實,難入係事實!人家只是指出情況給樓主參考,我看另一個版面都有好多人話協恩仲難考入spk..但 ...
謝謝你的意見! 我想信對樓主唔多唔少都有幫助, 至於離題的內容都係唔好再講啦, 再次離題的內容對樓主的題問始終沒有幫助, 誰是誰非最好由其他BK會員定奪, 如果係清楚了解整件事就可以了, 大家亦心裡有數, 亦無需要再次回覆, 因為最終都只會影響樓主覺得更加不自在, 受一間學校教育o既學生本身o既品行係好重要, 但作為家長方面亦都要同時以身作則! 再次向樓主說句對不起, 因為我又再次離題了~

簽名被屏蔽

原帖由 Sum107 於 09-3-16 10:27 發表
唔好意思,津校同私小除左洗唔洗比學費,仲有咩大分別?

津校就算同一間機構所辦既幼稚園升小學, 都要派位, 例子:聖士提反女, 唔一定100%收回沿校生。(可參考其報名表格)

私校由同一機構所辦既幼稚園升小學, 基本上係會95%-100%收番, 除非你放棄唔讀/ 成續真係差到學校唔收。(就算學校無足夠學位, 同一機構所辦既幼稚園係會優先取錄, 例子:大坑真光係會100%收回堅道真光及大坑真光幼稚園。

只於教學方法/ 辦學理念 , 其實唔同學校都唔會唔一樣, 咁就唔關津校或私校事。

簽名被屏蔽

想請問一下st clare 有幼稚園嗎 ? 本人欲想知道多一點資料

有, 小女今年會係st clare讀k1。
原帖由 goofy_bb 於 09-3-16 21:49 發表
想請問一下st clare 有幼稚園嗎 ? 本人欲想知道多一點資料
‹ 上一主題|下一主題