用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 伊利沙白醫院遺傳科
go

伊利沙白醫院遺傳科 [複製鏈接]

有無人A仔A女要去伊利沙白醫院遺傳科

請問做乜?抽血驗什麼sydrome,結果幫醫院做研究,還是有藥醫?

值得用時間去嗎?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

仔仔舊年去咗, 都係抽咗血, 成個幾兩個月後充聽報告, 問啲問題有關懷孕期狀况, 家族遺傳, 出世有乜特別etc......
最後就話睇唔到遺傳有問題囉! $100+$60覆診, 兩日時間, 你自己决定啦!不過如果唔去而又想驗番就要等番年幾噃!

回覆 # 的文章

多謝你回應

我想:遺傳與否,都唔會有藥醫,只是話有風險,叫你謹慎考慮唔好再生吧?!

因為我知要抽好多血,所以問下.如要個女辛苦哎痛抽血而無什麼實質幫助,我真的不想去哦.

抽血去驗重金屬,致敏原或作全面身體檢查,就另作別論

我知道有一種叫Fragile X SYndrome, 因為x染色體問題,會好大機會引致自閉症和智障,是僅次於唐氏引致智障的常見遺傳病。有呢個syndrome的男孩子個樣有特徵係長臉、大耳、斜眼、大睪丸等。我估好大機會驗呢種病。

唔知除咗x染色體,會唔會知道埋其他果22對?因為其他染色體有問題,都可能有不同的問題。

Anpanmama,你是醫生轉介去驗?

醒目開學勳章

Yes呀!通常唔係分去遺傳科就係精神科, 我仔仔就遺傳科, 佢好多同學就跟精神科, 不過唔知點分?

請問要轉介嗎,還是打去問.................

醒目開學勳章

醫生轉介, 你試吓問你跟緊嗰間中心/醫院!

伊利沙白醫院遺傳科

醫生好認真,問頭髮皮膚顏色,仲影我們全家幅,話半年後覆診,睇下個樣會變

不過等了接近2.5小時才見到醫生,在醫院共逗留3小時多

請問係咩情況下可以轉介?因為我有2個仔,大仔adhd,細仔有自閉傾向

轉介

我個case係cac做評估時醫生轉介架
‹ 上一主題|下一主題