用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有沒有欺騙成分?
go

有沒有欺騙成分?

本人經補習agent介紹一個補習老師, 補全科及要求大學生, 讀緊第一二年都得, 後來介紹了一個中大生, $110/hr, ok 啦,點知到見面時才知係大學業餘進修SPU生, 中五中六成績表留係外國的屋企, 因考試迫近無奈要暫時用住佢先, 我覺得被騙, 大家覺得呢? 請問入得去呢個大學業餘進修SPU的資格係點 ?佢話讀FINANCE, 比你會唔會用佢, 或者有冇方法試佢qualification?

我覺得有,其實而家好多補習/音樂導師講自己係咩大學讀/話者畢業,但冇註明係學士學位定係副學士/文憑。有D只講係中文大學畢業,但其實只係校外進修既文憑課程...同DEGREE差好遠,所以家長都係要問清楚好D。

原帖由 milkmilk1995 於 09-3-9 00:35 發表
本人經補習agent介紹一個補習老師, 補全科及要求大學生, 讀緊第一二年都得, 後來介紹了一個中大生, $110/hr, ok 啦,點知到見面時才知係大學業餘進修SPU生, 中五中六成績表留係外國的屋企, 因考試迫近無奈要暫時用住 ...

我個舊老板仲厚顏無恥,明明得form 5畢業,修咗D中大校外課程,跟外國同事說自己是中大畢業,港大和中大就等於英國的劍橋牛津!

Agree!
$110 is the rate for a 'real' U student.  I would adjust his rate (if he teaches well) unless he is super good.
原帖由 saraho 於 09-3-16 14:25 發表
肯定是欺騙!!!

我應承畀$110, 因為知道係X大的學生.
之後派一個唔係X大, 卻收$110.
同街市「厄稱」無乜分別.

好多意見都覺得既來之則安之, 我亦好同意學歷/學識/教學技術好多時不成正比.
如果佢教得好, 我都可以 ...

mm so cheap