用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀女校的小朋友,身心有影響嗎?
樓主: bettyay
go

讀女校的小朋友,身心有影響嗎?

我自己會咁睇, 中小學識既朋友係最真誠既, 我自己都不時同中小學既同學保持聯絡, 有咩困難佢地都第一時間出嚟幫手, 真係好似兄弟姊妹咁.

所以如果讀男女校既話, 將來好朋友既層面就廣D, 有男有女, 唔會淨係得女仔.

咁當然讀大學或者出嚟做野都可以識到男仔朋友, 不過由細識到大既真係感情都唔同D.

我都係讀o左13年女校, 我完全唔覺得讀女校會對身心有影響.  女校中都有D 女同學好獨立, 所以我都可以倚賴佢哋做粗重嘢.  哈哈!
結婚生仔更加唔關事.  我反而贊同樓上有媽咪提及課程&課外活動問題, 男女校應該全面D, 齋校真係爭咁D 囉!

school is minature of the soiety.  It should include both sex and develope their social skill earlier at learning stage.

身心有影響??  你意思係唔係會変TB

我十分同意

但若果我囡囡可以入到好的女校, 我亦會讓她讀, 始終這個不是最重要的考慮因素

原帖由 G-Ma 於 09-3-11 15:59 發表
我自己會咁睇, 中小學識既朋友係最真誠既, 我自己都不時同中小學既同學保持聯絡, 有咩困難佢地都第一時間出嚟幫手, 真係好似兄弟姊妹咁.

所以如果讀男女校既話, 將來好朋友既層面就廣D, 有男有女, 唔會淨係得女仔.
...

吓, 讀女校有咩問題呀, 我個女今年9月讀小一都會讀女校
我認為讀女校同男女校既分別就是 - 讀女校既就可以專心d讀書冇咁容易早拍拖. 讀男女校就易分心d, d男女生成日你鍾意我你咁囉
我咁(林) arm  唔 arm呀???

我以前中學讀女校,全校都係女性包括老師,現在的女校,老師有男有女,所以唔駛擔心.我同兩個女心理好都正常,祗要你安排多些戶外活動給她們便可.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

在這個議題上, 很多人只着眼 "拍唔拍拖"或 什麼性取向. 我曾經讀過一份報告有關學生在單性/雙性學校的學科成績分別. (如冇記錯,是一份英國大學的論文).

有關女生的總結是: 女校生對數理科的興趣,自信和績極性較高, 而她們的數理科成績比男女校的女生明顯較好. 女校生性格比較獨立自主. 思維較濶.
個人認為以上兩點比較適合現今(或未來)社會對女性的要求.
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我表姐個囡今年讀小一係男女校, 早兩日有個男同學係走廊跑嚟跑去撞到佢個女, 個額頭起左個樓, 之前都有前科, 班男同學玩推櫈 (唔係一排一排嗰隻), 又撞親佢同另一女生, 淨係呢樣, 男生真係比較難 control 囉  

原帖由 Lovelybbs 於 09-3-12 17:31 發表
我十分同意

但若果我囡囡可以入到好的女校, 我亦會讓她讀, 始終這個不是最重要的考慮因素

咁又未必, 最近我同D朋友&佢地D小朋友去旅行, 佢地D囡囡好多都小五到中一, 成班女仔圍埋傾計, 內容係咁:

A: 你讀男女校既中一呀?
B: 係呀
C: 你就好啦, 我升咗中學都係讀女校
B: 都係一樣咁讀JE
A: 咁你有無男朋友?
B: 無哦
C: 我地學校雖然係女校, 但5年班都有男朋友啦, 你無理由無架.

我聽到覺得好驚訝, 原來兩個讀女校既女仔反而係好恨有男朋友.  當然呢個可能係個別例子, 不過我覺得專唔專心讀書唔在於讀咩學校, 都係睇個人性格.

原帖由 pearjadema 於 09-3-12 15:25 發表
吓, 讀女校有咩問題呀, 我個女今年9月讀小一都會讀女校
我認為讀女校同男女校既分別就是 - 讀女校既就可以專心d讀書冇咁容易早拍拖. 讀男女校就易分心d, d男女生成日你鍾意我你咁囉
我咁(林) arm  唔 arm呀??? ...

回覆 # 的文章

十分同意! 因自己都係!

我個人認為小學讀男女校, 中學就讀女校比較好.

同意!!

Total agree. My own experience : graduated from a girl secondary school, with science and math as my best subjects. Then when I went to university, didn't have problem studying a male dominating degree.

原帖由 safarimama 於 09-3-12 16:27 發表
在這個議題上, 很多人只着眼 "拍唔拍拖"或 什麼性取向. 我曾經讀過一份報告有關學生在單性/雙性學校的學科成績分別. (如冇記錯,是一份英國大學的論文).

有關女生的總結是: 女校生對數理科的興趣,自信和績極性較高,  ...

Boys' schools always organize joint school activities with Girls' schools.

In my old days in a girls' school, we have at least 3 or 4 activities with other Boys' schools in a school year, each took many days to complete, some were even camps.

So there would be plenty of opportunities to meet the opposite sex.