用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

咁我黎緊件細牛,第日同大虎爭(我唔會比佢做細B架),情況唔知會唔會好啲。。。
聽我婦產科醫生講。今年八月後既生仔床位,真係比上半年既鬆動左。唔知係因為啲人真係擱置生仔計劃定係啲媽咪未去搶床位。。。

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-11 17:25 發表
我阿女鼠年就慘喇, 除左同鼠b 爭又要同細豬鬥.  最慘係升小學, 唔係第一個小朋友, 得10分=0分

我唔係先知, 不過我相信牛年出生率會較低, 因為中國人覺得牛係辛苦命, sofar 我身邊已有兩pairs 人追唔到鼠而推遲到虎. 如果純講競爭入學, 應該牛年出生較著數.  當然有好多人唔介意牛年, 但依家經濟差, 都會睇定d, 推遲做人, 尢其是生第2胎果d.  你果件係細牛, 同大虎爭都係係著數d.

但係如果虎年又有生仔潮,我個細b又係要同人爭。
我其實都想生虎架,不過,意外,無得算。。

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-11 18:20 發表
我唔係先知, 不過我相信牛年出生率會較低, 因為中國人覺得牛係辛苦命, sofar 我身邊已有兩pairs 人追唔到鼠而推遲到虎. 如果純講競爭入學, 應該牛年出生較著數.  當然有好多人唔介意牛年, 但依家經濟差, 都會睇定d,  ...

原帖由 max1116 於 09-3-11 16:54 發表
玩得開心d喇  bye !!!!

一落街就見到雨粉... 唯有去太古城行下...

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-11 18:20 發表
我唔係先知, 不過我相信牛年出生率會較低, 因為中國人覺得牛係辛苦命, sofar 我身邊已有兩pairs 人追唔到鼠而推遲到虎. 如果純講競爭入學, 應該牛年出生較著數.  當然有好多人唔介意牛年, 但依家經濟差, 都會睇定d,  ...

我係計畫中的, 因為年紀大... 又想兩個B相差2歲半~3歲... 我唔介意生牛, 因為自己都係只懶牛, 由細到大讀書做野嫁人都無辛苦過!

今年醫院真係鬆動佐, 我朋友係東區生完無耐, 話間大房得1/2個媽咪住... 7月開始應該更加見到金融風暴的影響, 仲會少D人生... 我做產前檢查, 都排得快過06年, 醫生姑娘的態度都好好!

咁你細b幾時出世?

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 20:11 發表

我係計畫中的, 因為年紀大... 又想兩個B相差2歲半~3歲... 我唔介意生牛, 因為自己都係只懶牛, 由細到大讀書做野嫁人都無辛苦過!

今年醫院真係鬆動佐, 我朋友係東區生完無耐, 話間大房得1/2個媽 ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-11 19:35 發表
但係如果虎年又有生仔潮,我個細b又係要同人爭。
我其實都想生虎架,不過,意外,無得算。。

coffeecake

你而加係埋2個多月? 有無嘔or無胃口? 我4個幾月啦, 都仲無mud胃口!

你細B做大B的話, 真係唔怕同人爭! in 10間9間都會收, 仲要肯定比上午班! 教育界對大B的鍾情, 我領教過啦! 放心啦!

反而, 我呢個8月牛仔, 就真係好尷尬, 無得揀, 一定要做細仔...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-11 20:14 發表
咁你細b幾時出世?

8月啊!

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-11 17:25 發表
我阿女鼠年就慘喇, 除左同鼠b 爭又要同細豬鬥.  最慘係升小學, 唔係第一個小朋友, 得10分=0分

唉... 我呢個細牛仔都係啊... 得10分... 年紀唔大唔細, 都唔知考唔考到心怡的私立or直資... 唉!

我無嘔,不過胃口差,食親野都想想地反胃,個胃頂住頂住咁。早幾日最終頂唔順自己去扣喉扣番啲晚餐出黎。
上一胎好嘆架,乜野反應都無。今次可能年紀大左嚕。有時都因為成日都胃唔舒服而心情好差,試過幾次想喊啊!

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 20:17 發表

coffeecake

你而加係埋2個多月? 有無嘔or無胃口? 我4個幾月啦, 都仲無mud胃口!

你細B做大B的話, 真係唔怕同人爭! in 10間9間都會收, 仲要肯定比上午班! 教育界對大B的鍾情, 我領教過啦! 放心啦!

反而,  ...

原帖由 max1116 於 09-3-11 16:51 發表
可能好多係內地人喎

我的朋友大多係06年生的, 大部分想生第二胎的都係08年生, 加上第一胎的朋友, 數埋有十幾甘個啊! 9成係生仔!

今年都有3幾個朋友生第二胎, 第一胎的就真係少佐! 都依然係生仔船!

我有比我個女讀住啲非牟利既全日幼兒園(因為婆婆唔捨得佢戒片,我唯有搵學校教),八月先轉去心儀既n班(已經有一個唔錯既offer,不過都係想要spn),佢一班30個小朋友,多數係06年b,大部分都係男仔啊!

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 20:26 發表

我的朋友大多係06年生的, 大部分想生第二胎的都係08年生, 加上第一胎的朋友, 數埋有十幾甘個啊! 9成係生仔!

今年都有3幾個朋友生第二胎, 第一胎的就真係少佐! 都依然係生仔船! ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-11 20:22 發表
我無嘔,不過胃口差,食親野都想想地反胃,個胃頂住頂住咁。早幾日最終頂唔順自己去扣喉扣番啲晚餐出黎。
上一胎好嘆架,乜野反應都無。今次可能年紀大左嚕。有時都因為成日都胃唔舒服而心情好差,試過幾次想喊啊!

...

我每朝例嘔一次... 其他時候都同你差唔多... 我陀大女果陣仲差, 完全食唔到野, 今胎已經好d架啦!

放心啦! 肯定唔係因為年紀大, 我好多朋友都係咁, 可能因為生佐一個後, d荷爾蒙唔同佐, 所以第二胎反而會反應大... 玩下大女, 就會好多樂趣, 開心返些架啦!

我女女岩岩走來同我"Good night", 準備入房訓覺, 又tum我, 話細佬都訓佐覺, 又錫我個肚... 仲話要同細佬一齊玩!

我記得我有一輪, 夜晚食少少野就好想嘔... 所以每次一食完我就訓係沙發度, 感覺好d, 無咁易嘔, 再睇住大女玩, 分散下注意力...

你而家重有嘔?
我都係一日到黑覺得攤響床舒服好多。所以日日九點幾就瞓。
我上一胎好拆得,未生時47KG,生果陣72KG啊!好彩最後都減得番。但係馱呢胎都有啲恐懼,唔知會唔會又重20幾KG。。。

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 20:37 發表

我每朝例嘔一次... 其他時候都同你差唔多... 我陀大女果陣仲差, 完全食唔到野, 今胎已經好d架啦!

放心啦! 肯定唔係因為年紀大, 我好多朋友都係咁, 可能因為生佐一個後, d荷爾蒙唔同佐, 所以第二胎反而會反應大... ...

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-11 20:49 發表
你而家重有嘔?
我都係一日到黑覺得攤響床舒服好多。所以日日九點幾就瞓。
我上一胎好拆得,未生時47KG,生果陣72KG啊!好彩最後都減得番。但係馱呢胎都有啲恐懼,唔知會唔會又重20幾KG。。。

...

重咁多... 不過減到都唔怕! 我生大女時重佐30磅, 標準, 之後全人奶, 女女幫我吸脂, 4個月就可以着返以前的褲啦!

我而加朝早都有嘔... 開始有返d胃口啦, 雖然都係麻麻地! 成日都唔知自己想食咩...

Hi ! 大家晚安呀
jjtseung 預產期係8月
我就係5月
coffeecake 呢 ???

貢獻勳章

原帖由 max1116 於 09-3-11 22:07 發表
Hi ! 大家晚安呀
我就係5月

點解講講o下,會轉o左 channel 講 "生仔" ??

要追好多 post 呀 !! 唔好意思,聽日得閒o個陣,我會盡量答番哂你o地之前問o既問題,知道幾多就答幾多,希望大家多多包涵 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:25 發表

OIC.

我的朋友中好似無話要惡補中文的(SPC)... 惡補英文的就有...

anyway, 我都覺得maybe係每個小朋友唔同, 有d中文好些, 有d英文好些, 有d又會數學好o力!

睇下Kaheibaba帮手答下, 佢地應該識好多已經升小學的 ...

妳講得好好;我囡囡讀o左接近 3年 SPN (今年 N3),到今時今日,都未曾參加過 中、英、數 補習班 (我囡囡以 數學最醒,中、英文都冇問題)
[img]http://forum.baby-kingdom.

我10月尾啊。

原帖由 max1116 於 09-3-11 22:07 發表
Hi ! 大家晚安呀
我就係5月

KaHeiBaBa 你終於有時間現身了
‹ 上一主題|下一主題