用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 max1116 於 09-3-10 22:02 發表
其實之前都in咗"啟思", 收咗我個女讀上午班, 仲俾咗留位費添。 你地話啦, 啟思 同埋 聖保祿, 你會去邊間 ?!

聖保祿for sure!

原帖由 jl118 於 09-3-10 22:42 發表

我都有同樣的疑問,如果spn後成功入到spc,會唔會好難追?入到spn後,係唔係要出外打中英數底?

SPN的level應該同SPK差不多... 中文應該OK ge, 英文比着我就會補下, 數學就睇小朋友自己的能力, 應該唔使點補!

我以前秘書3個女都係SPN,而家SPC,佢話佢地啲中文差啲,英文反而OK喎。。。

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 10:15 發表

SPN的level應該同SPK差不多... 中文應該OK ge, 英文比着我就會補下, 數學就睇小朋友自己的能力, 應該唔使點補!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-10 21:56 發表
我都好同意。
講真,人生幾十年,小朋友某方面比其他小朋友早幾個月,其實相對幾十年人生真係微不足道。只要唔係遲到屬於有障礙就無問題。
有啲人話,學校睇家長背景係”白鴿眼”,我就話睇下學校睇咩背景囉。當然,單憑睇你有無 ...

totally agree!

我經歷佐interview K1, 感受好深!

有d kinder, 申請表要寫家長的學歷, 小學讀佐邊間, 中學讀佐邊間??? why??? ~~~ 如果父母係名校舊生, 咁佢仔女報果d名校就一定有優先... 咁係埋學校教小朋友教得好, or用d家長的能力來省靓學校個金漆招牌, 呢個問題好令人深思...

又有d kinder, K1就要寫字默書, 每日幾份功課做... 2文3語, 一個都不能少... K3水平已經等同一般的小一...
~~~ 我係家長, 都好明白作父母的心態... 學的深d, 好似係o力些, 我朋友好自豪地話我知:"xxN1已經開始學識認中文xx字啦..."
~~~ 但, 對一個2/3歲的小朋友來講, 佢ready佐未呢, 小肌肉發展到適合楂筆寫字未呢? 點解將個滿腦子創意的小傢伙要框框在默書練字呢d裡面...

大部分的kinder都係半日, 3個鍾, 如果呢3個鍾focus係寫字默書, 學D好難的算數裡面... 必定其他好多野都會少佐(互動/交流/觀察/體驗/發言...)... 而在我來睇, 2/3/4歲的小朋友除佐適齡要學的知識外, 發揮佢地的創意/天分/學習相處/啟發思維/品德/人性的培養等等更為重要!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-11 10:30 發表
我以前秘書3個女都係SPN,而家SPC,佢話佢地啲中文差啲,英文反而OK喎。。。

如果係SPC就應該英文OK... 你指佢地係SPN時的中文差?

我估就一個個唔同case啦~~~ 同屋企環境的培養都有關!

kaheibaba,

你女女讀緊... 你感覺呢? 使唔使要補下中英數? Thanks!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-10 21:27 發表
唉,我果個係大B(3月出世),今次如有幸有機會IN,下胎(10月出世)都係煩。估計要比佢做超大B(係咪想得太多呢?)

10月做大B仲好, 收的機會高多5成有多!
我細B仲麻煩啊, 8月出世, 細B得來無得選擇...

男仔讀到 spn, 再spk, 小學多數去邊?  thanks.

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 21:28 發表
當年我囡囡都 in o左 1x 間 Kid,金桔園 甚至交埋學費、書簿費、體育服o既費用 ..... 不過最後都揀o左入讀 SPN,囡囡 由 細囡 變成 大囡 !!

可憐天下父母心,加油呀 !! ...

你女女細B都入到根x園, 真係好o力!

不過, 舊年in 09/10年的K1時, 已經無呢支歌仔唱~~~ 太多人報, 9月後的細B的全部都fail(直頭細B唔收啊!)... 反而St. Cat都唔難考, 我朋友大部分係細B(10月/11月/12月...)都收佐, 不過全部都係PM班lor...
今年金豬年BB考k1, 仲加係一場龍虎鬥!

我住HK side, 無考九龍的學校... 不過, 收女女AM的果間, 5月頭都要註冊啦, 我都要焗住比晒d錢先!

如果中佐彩, 當然開心啦! 如果中唔到, 就亞Q些, 當han返一筆$$lor!

原帖由 stanbb 於 09-3-11 11:02 發表
男仔讀到 spn, 再spk, 小學多數去邊?  thanks.

you meant SPN or SPK??

SPK唔會收SPN的學生的, 所以入到SPN, 唔使言念再考SPK!

好多人問呢個問題... 有無前輩帮忙答到呢?

我only知道, 有d男仔去考得K2/K3的St. Joseph.

SPN時邊知中文定英文好丫,小朋友咁細!
佢係話上到SPC之後,要比好多錢去操佢地中文。

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 10:43 發表

如果係SPC就應該英文OK... 你指佢地係SPN時的中文差?

我估就一個個唔同case啦~~~ 同屋企環境的培養都有關!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-11 11:15 發表
SPN時邊知中文定英文好丫,小朋友咁細!
佢係話上到SPC之後,要比好多錢去操佢地中文。

OIC.

我的朋友中好似無話要惡補中文的(SPC)... 惡補英文的就有...

anyway, 我都覺得maybe係每個小朋友唔同, 有d中文好些, 有d英文好些, 有d又會數學好o力!

睇下Kaheibaba帮手答下, 佢地應該識好多已經升小學的家長同學, 知道佢地的進展如何... 我識好少咋, 而且已經大佐, 都唔同佐lor!

醒目開學勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:25 發表

OIC.

我的朋友中好似無話要惡補中文的(SPC)... 惡補英文的就有...

anyway, 我都覺得maybe係每個小朋友唔同, 有d中文好些, 有d英文好些, 有d又會數學好o力!

睇下Kaheibaba帮手答下, 佢地應該識好多已經升小學的 ...

我家姐個女依家SPC P1,係由SPK上的,佢話SPK Phonic 好,所以P1英文ok, 但中文就要追,佢補緊公文中文...

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:09 發表

you meant SPN or SPK??

SPK唔會收SPN的學生的, 所以入到SPN, 唔使言念再考SPK!

好多人問呢個問題... 有無前輩帮忙答到呢?

我only知道, 有d男仔去考得K2/K3的St. Joseph. ...

如果咁嘅話, Day 1 就去考St. Joseph啦. 唔使再由頭適應

原帖由 jl118 於 09-3-11 13:57 發表

我家姐個女依家SPC P1,係由SPK上的,佢話SPK Phonic 好,所以P1英文ok, 但中文就要追,佢補緊公文中文...

我地家長們遲d都要惡補英文,公文中文 ....... :)
由幼稚園開始再讀過了

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:04 發表

不過, 舊年in 09/10年的K1時, 已經無呢支歌仔唱~~~ 太多人報, 9月後的細B的全部都fail(直頭細B唔收啊!)... 反而St. Cat都唔難考, 我朋友大部分係細B(10月/11月/12月...) ...

"金豬年BB考k1, 仲加係一場龍虎鬥"
唉 ~~~ 當年爭醫院床位生仔, 依家又爭入學校讀書

原帖由 elmolly 於 09-3-11 00:50 發表

青衣果間呀

原來大家都係青衣友.  我唔考慮spn, 除左$, 車程係一大問題, 你唔覺得辛苦咩!

I have some feeling like waiting for HKCEE result, though the applicant is my daughter (not me)...

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 19:44 發表

係呀! 可以大家傾下真係好, 可以互相鼓勵下... 等待真係好悶好心急的一件事...

我地由舊年in N1, 到年尾開始in K1, 到而加作大女再in N1, 如果都係中唔到獎, 又會繼續in SPK K1... 真係等的太耐... ...

KaHeiBaBa 你囡囡邊年考金桔園?  呢兩年應該唔收細b, 就算有都係得幾個重要係後補果隻.

原帖由 jjtseung 於 09-3-11 11:04 發表

不過, 舊年in 09/10年的K1時, 已經無呢支歌仔唱~~~ 太多人報, 9月後的細B的全部都fail(直頭細B唔收啊!)... 反而St. Cat都唔難考, 我朋友大部分係細B(10月/11月/12月...) ...

其實相對來講根x園比st cat 易考, 當4000人報名, 如果當中有500人係9月後出世.  根x園只係3500人爭一個位; 相反st cat 唔著重睇大細, 就変左要4000人爭一個位. 読競爭重大.

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-3-11 14:38 發表

原來大家都係青衣友.  我唔考慮spn, 除左$, 車程係一大問題, 你唔覺得辛苦咩!

我唔係住青衣, 起附近咋. 如果真係入到咪搬囉, 反正我地都起港島返工. 我都覺得spn好貴呀, 但係始終多過機會, 咪博下. 講真我真係無諗過佢會收我個女
‹ 上一主題|下一主題