用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 Mollymama 於 09-3-10 14:52 發表
Me too!  I'm not a St Paulian, we are not Catholic, no connection, no siblings.....but at least we give our daughter a lucky draw!

It's really good that we can share our feeling before receiving the  ...

係呀! 可以大家傾下真係好, 可以互相鼓勵下... 等待真係好悶好心急的一件事...

我地由舊年in N1, 到年尾開始in K1, 到而加作大女再in N1, 如果都係中唔到獎, 又會繼續in SPK K1... 真係等的太耐...

點解你個女可以in 2次n?? 我個女12月出世, 我count過, 都係可以in 一次n, 2次k......因為n班講到明, 9月開學要足歲數.....

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 19:44 發表

係呀! 可以大家傾下真係好, 可以互相鼓勵下... 等待真係好悶好心急的一件事...

我地由舊年in N1, 到年尾開始in K1, 到而加作大女再in N1, 如果都係中唔到獎, 又會繼續in SPK K1... 真係等的太耐... ...

原帖由 stinkyrabbit111 於 09-3-10 20:27 發表
點解你個女可以in 2次n?? 我個女12月出世, 我count過, 都係可以in 一次n, 2次k......因為n班講到明, 9月開學要足歲數.....

sorry, 我講得唔太清楚~~~

如果only in SPN當然只有的in一次, SPK可以in 2次...

只不過, 我唔會淨係in一家N1, &一家K1... N1都揀過幾間, K1當然又in多5/6間... 上年in N1唔係in SPN... 唉... 你話我地係埋in得好悶!?:(

最衰, 做細B的, 心怡的又未必收, 收的又未必好想讀... 所以埋要睇多幾間, in多幾間lor...

貢獻勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 18:33 發表

Thanks! 引到個前輩爸爸來蒲頭啦! 多多支持我地啊!

一定會支持你o地 (其實我每年都會咁做) !!

加油呀 !!

另外,

原帖由 max1116 於 09-3-9 12:27 發表

佢地收唔收, 唔會因為你個 apply no. 係先定後的, 有d過來人講過, 佢地"又冇家姐阿哥讀緊,又唔是教友", 最後都被取錄了啦
報咗名就即係有機會啦  唔使咁灰喎 :) ...

max1116 講o既過來人應該係我 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

唉,我果個係大B(3月出世),今次如有幸有機會IN,下胎(10月出世)都係煩。估計要比佢做超大B(係咪想得太多呢?)

貢獻勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 20:40 發表

如果only in SPN當然只有的in一次, SPK可以in 2次...

只不過, 我唔會淨係in一家N1, &一家K1... N1都揀過幾間, K1當然又in多5/6間... 上年in N1唔係in SPN... 唉... 你話我地係埋in得好 ...

當年我囡囡都 in o左 1x 間 Kid,金桔園 甚至交埋學費、書簿費、體育服o既費用 ..... 不過最後都揀o左入讀 SPN,囡囡 由 細囡 變成 大囡 !!

可憐天下父母心,加油呀 !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

貢獻勳章

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-10 21:27 發表
唉,我果個係大B(3月出世),今次如有幸有機會IN,下胎(10月出世)都係煩。估計要比佢做超大B(係咪想得太多呢?)

超大 B 又有何不可 ??

我囡囡都係 10月出世 !!

貢獻勳章

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 19:11 發表

唉... 就算interview, 好似SPK, 都係得3~5分鐘架咋...

我覺得聖保祿係好有信心, 用自己的教學方法來train up個小朋友, 所以唔係會ask for個小朋友已經好o力... 所以SPK & SPN都更注重學生的家庭&家長, 會選擇 ...

冇錯,妳講得好o岩 !!

我其實唔介意細B做超大B架,因為唔想佢做班中細B,失去自信。

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 21:30 發表

超大 B 又有何不可 ??

我囡囡都係 10月出世 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 18:19 發表

年年都係咁 (因為我係過來人,所以都好明白你o既心情),加油呀 !!

kaheibaba 你終於現身了

我都好同意。
講真,人生幾十年,小朋友某方面比其他小朋友早幾個月,其實相對幾十年人生真係微不足道。只要唔係遲到屬於有障礙就無問題。
有啲人話,學校睇家長背景係”白鴿眼”,我就話睇下學校睇咩背景囉。當然,單憑睇你有無錢係好唔公平,但係學校選擇果啲會同學校一齊比心機去教好個小朋友既父母我就覺得好FAIR囉。將心比心,你係老師,都唔想家長拋個波比你就算啦!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 21:36 發表

冇錯,妳講得好o岩 !!

原帖由 jjtseung 於 09-3-10 20:40 發表

只不過, 我唔會淨係in一家N1, &一家K1... N1都揀過幾間, K1當然又in多5/6間... 上年in N1唔係in SPN... 唉... 你話我地係埋in得好 ...

其實之前都in咗"啟思", 收咗我個女讀上午班, 仲俾咗留位費添。 你地話啦, 啟思 同埋 聖保祿, 你會去邊間 ?!

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 21:28 發表

當年我囡囡都 in o左 1x 間 Kid,金桔園 甚至交埋學費、書簿費、體育服o既費用 ..... 不過最後都揀o左入讀 SPN,囡囡 由 細囡 變成 大囡 !!

可憐天下父母心,加油呀 !! ...

金桔園同SPN 係兩個好唔同嘅世界喎

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-10 21:28 發表

可憐天下父母心,加油呀 !! ...

想請問如果有幸入到spn但入唔番spc, 咁到時可以有d咩選擇? 一般nusery既課程係比kindergarten淺d, 咁spn又係咪咁呢?

醒目開學勳章

原帖由 elmolly 於 09-3-10 22:24 發表

想請問如果有幸入到spn但入唔番spc, 咁到時可以有d咩選擇? 一般nusery既課程係比kindergarten淺d, 咁spn又係咪咁呢?

我都有同樣的疑問,如果spn後成功入到spc,會唔會好難追?入到spn後,係唔係要出外打中英數底?

07年4月。

原帖由 max1116 於 09-3-9 22:56 發表

你個女幾大呀 ???

me 2, 我留左全日班。之後上左佢地playgroup, 發現唔對路, 即刻報多幾間, spn絕對係首選。

原帖由 max1116 於 09-3-10 22:02 發表

其實之前都in咗"啟思", 收咗我個女讀上午班, 仲俾咗留位費添。 你地話啦, 啟思 同埋 聖保祿, 你會去邊間 ?!

原帖由 DalaDala 於 09-3-10 23:11 發表
me 2, 我留左全日班。之後上左佢地playgroup, 發現唔對路, 即刻報多幾間, spn絕對係首選。

下, 我個女"衰"左好多間, 我仲諗住同佢是但報住附近間啟思先tim, 請問有咩唔好呀?

啟思一間間啦, 視乎你講邊間。

原帖由 elmolly 於 09-3-10 23:32 發表

下, 我個女"衰"左好多間, 我仲諗住同佢是但報住附近間啟思先tim, 請問有咩唔好呀?

原帖由 DalaDala 於 09-3-11 00:00 發表
啟思一間間啦, 視乎你講邊間。

青衣果間呀
‹ 上一主題|下一主題