用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

CWB果間係保良局架!
我無咩料爆架,因為我寫既MARKET,係班大行玩既,我地啲散戶仔唔夠錢玩,呵呵!!

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 14:30 發表

評論員, 好勁ㄚ! 得閒問你攞料!

CWB的day care? 佢另外係埋有間係灣仔半山? 我friend的兩個小朋友讀緊灣仔半山果間, 又係歲半開始讀!

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-16 15:18 發表
CWB果間係保良局架!
我無咩料爆架,因為我寫既MARKET,係班大行玩既,我地啲散戶仔唔夠錢玩,呵呵!!

OIC...

咁唔係我friend果間啦!

may i know about the english level of this school? as it seems there is no native english teacher
thanks

Hello ! 幾日無上嚟喇   大家傾緊乜東東 ????

原帖由 jjtseung 於 09-3-16 13:04 發表

而加我老公每年都放唔晒, 儲佐130days+...

會ㄚ~~~ 一定會ㄚ! 細B仲要係仔添, 歲半入day care返全日! 因為我大女果間day care的老師&環境&課程安排, 雖然唔係perfect, 不過我地都幾滿意! 當時女女返佐學,  ...

我亞媽雖然曾經做過全日制幼稚園的, 但佢都反對俾我個女去讀全日制的。再加上我地住得遠, 怕佢辛苦囉 ~

但係SPN都係FULL DAY喎,咁你阿媽會唔會又反對?

原帖由 max1116 於 09-3-17 10:38 發表

我亞媽雖然曾經做過全日制幼稚園的, 但佢都反對俾我個女去讀全日制的。再加上我地住得遠, 怕佢辛苦囉 ~

Hello CoffeeCake,
佢梗係反對啦, 佢仲叫我地搬去香港果邊住喎。
嘩 ~ 香港d樓咁貴, 真係住唔起呀, 再加上我地住緊係 house, 綠化又多, touch wood 講句, 真係病痛都少好多

但係如果你中左SPN又住得遠,囡囡都可能會幾辛苦喎。
我而家都係住九龍(快搬去港島),日日帶阿女去港島番DAY CARE我都覺大家都好辛苦。。。

原帖由 max1116 於 09-3-17 10:49 發表
嘩 ~ 香港d樓咁貴, 真係住唔起呀, 再加上我地住緊係 house, 綠化又多, touch wood 講句, 真係病痛都少好多 ...

到時有3個方案,
1.  搭校車
2.  請司機
3.  quit咗份job, 自己做司機同埋跟班

原帖由 max1116 於 09-3-17 10:49 發表
嘩 ~ 香港d樓咁貴, 真係住唔起呀, 再加上我地住緊係 house, 綠化又多, touch wood 講句, 真係病痛都少好多 ...

我都住好遠, 你住邊架? house好正呀. 如果中左我真係會搬架, 唔想呀女咁辛苦, 自己返工都辛苦架.

Hello elmolly,
我都係中環返工的, 有shuttlebus直達中環的, 住咗咁多年, 可能習慣了, 都唔覺得辛苦呀

係咪最近條私家路有爭議果度?
你就好啦,可以選唔做。我就無諗過唔做,因為家庭洗費都幾金,加上我又唔係果重安於留響屋企既人。。。

原帖由 max1116 於 09-3-17 11:26 發表
Hello elmolly,
我都係中環返工的, 有shuttlebus直達中環的, 住咗咁多年, 可能習慣了, 都唔覺得辛苦呀

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:00 發表
但係如果你中左SPN又住得遠,囡囡都可能會幾辛苦喎。
我而家都係住九龍(快搬去港島),日日帶阿女去港島番DAY CARE我都覺大家都好辛苦。。。

我都覺得住得近係好好多... 我地都係為佐個女讀書方便些, 所以舊年年中搬來港島! 住落又真係超方便, 第時如果佢考到香兒or演藝果d, 我地都好近, 唔使楂車添!

原帖由 max1116 於 09-3-17 11:06 發表
到時有3個方案,
1.  搭校車
2.  請司機
3.  quit咗份job, 自己做司機同埋跟班

如果住得遠, 搭校車, 小朋友都係好辛苦兼危險的!

2. 就要睇你屋企除了接送小朋友, 仲有無其他需要... 如果唔係, 計落司機月薪+油+隧道費+car park... 不如長包架taxi, 叫工人跟taxi去接送仲好...

3. 當然係最好... 不過, 如果來回楂2 round, 油$$&隧道每日都要幾百文... 如果楂1 round, 你要消磨時間, &要租多個月租car park... but, 你仲有個細B要理wor!
另外, HK side楂車park車, 真係唔多方便!我地雖然已經好熟地頭, but平時近近地去CWB/灣仔/甚至中環等, 都寧願唔楂車...

其實, 你所打算的1,2,3, 我都曾經言念過... 因為未搬前, 我都住得遠... 不過, 言念過計過, 覺得全部都唔太work(對我地來講)...

最後, 一係就唔好過海返咁遠, 一係就搬! 要知道, 每日咁接送法, 仲要持續3/4年(未計細B), 都幾係野(消耗大人細佬的精力體力&時間&財力)!mouth:" />

原帖由 CoffeeCake 於 09-3-17 11:29 發表
係咪最近條私家路有爭議果度?
你就好啦,可以選唔做。我就無諗過唔做,因為家庭洗費都幾金,加上我又唔係果重安於留響屋企既人。。。

我唔係住錦繡花園, 只不過果度附近啦, 無咁多大車, 無咁多爭議

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 13:49 發表

2. 就要睇你屋企除了接送小朋友, 仲有無其他需要... 如果唔係, 計落司機月薪+油+隧道費+car park... 不如長包架taxi, 叫工人跟taxi去接送仲好...

3. 當然係最好. ...

你住太古城梗係方便啦, 不過我地住慣house, 又有飬大狗, 都好難住去apartment了

原帖由 max1116 於 09-3-17 14:43 發表 你住太古城梗係方便啦, 不過我地住慣house, 又有飬大狗, 都好難住去apartment了

原帖由 jjtseung 於 09-3-17 13:49 發表

3. 當然係最好. ...

長包架taxi ? 我當初都有諗過架, 但會唔會唔化算同埋危險呢 ??!! 唉 ~~~ 好矛盾呀

原帖由 max1116 於 09-3-17 14:52 發表
長包架taxi ? 我當初都有諗過架, 但會唔會唔化算同埋危險呢 ??!! 唉 ~~~ 好矛盾呀

得閒計返條數來比較下... 長包你可以揀信的過的司機, 同埋有discount... 拎埋個簡單car seat, &要工人跟車會好d!

危險, 我覺得搭長途校車仲危險!

原帖由 max1116 於 09-3-17 14:41 發表
我唔係住錦繡花園, 只不過果度附近啦, 無咁多大車, 無咁多爭議

住house當然超正啦! 你地養邊種大狗? 仲可以自己養花種菜!

第時如果可以做同學, 可以去你度BBQ, 比女女同狗玩下, 我女大細動物都喜歡啊! (發下夢先!)
‹ 上一主題|下一主題