用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選校問題
go

沙田選校問題

請問大抽獎這樣排是否太危險?唔知沙循排第二係咪會浪費機會?另請告知沙田哪些band 1 學校校風和讀書風氣好?學生乖巧?培英和沙崇怎樣?(小兒是band 1 )
1 曾肇添
2 沙循
3 培英
4 郭德勝
5 林漢光
Thanks

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 winnietong1114 於 09-3-6 23:05 發表
請問大抽獎這樣排是否太危險?唔知沙循排第二係咪會浪費機會?另請告知沙田哪些band 1 學校校風和讀書風氣好?學生乖巧?培英和沙崇怎樣?(小兒是band 1 )
1 曾肇添
2 沙循
3 培英
4 郭德勝
5 林漢光
Thanks ...

我覺得2浪費機會,可改沙祟或培英改2,林漢光如放5也是浪費機會,可改鄭榮之,參考如下:1.曾肇添2.沙崇3.培英4.郭德勝5.鄭榮之(個人意見,只供參考)

沙田選校問題

1 曾肇添
2 沙循
3 培英
4 郭德勝
5 林漢光
Thanks

沙田選校問題

謝謝你的意見!係咪大部份嘅人會選以下5間放第一,如果第二放沙循或林裘謀都幾乎無機?沙崇和培英論校風和成績哪間較好?沙崇遲d搬新校,但依家有間band 3係隔離,又有個公共球場係學校前面,會唔會好雜?我想揀一間校風好和成績好,學生又乖的學校。我最近誇網返沙田,因為想返學近D(原先個仔小學在九龍城),其實都唔知有冇揀錯,請指教,因為我唔熟沙田D學校。
1) 曾肇添 2)沙呂 3)沙循 4)沙官 5)林裘謀

原帖由 winnietong1114 於 09-3-7 12:29 發表
謝謝你的意見!係咪大部份嘅人會選以下5間放第一,如果第二放沙循或林裘謀都幾乎無機?沙崇和培英論校風和成績哪間較好?沙崇遲d搬新校,但依家有間band 3係隔離,又有個公共球場係學校前面,會唔會好雜?我想揀一間校風好和成績好,學 ...

九龍城係全港最好忌校網之一,跨網實屬不智,雖然沙田個網都好好,但須知跨網可能要降band,如果你個仔係band1頭就問題不大,但如果係band1尾,就分分鐘要跌落band2,其實沙田同九龍城都好近嗟!

maggiewc
謝謝你。我個仔係band 1 頭嘅。因為鈡意曾肇添又近又好,因為我统一唔博喇沙,咁如果留係九龍城就會放華英第一,其實曾記好過華英的,咁又近咁多,返華英要在旺角火車站行10分鍾到快富街等Van仔,上學時應該有好多學生等車的,跟住約10-15分鍾到。路途較轉折,佢又生得細粒,我都係錫佢啫。因為正式係15.3.2009截止垮網,所以我仲煩緊,驚唔知轉入沙田會派成點,請指教。因我近來已為這事瞓得唔好!

原帖由 winnietong1114 於 09-3-7 17:39 發表
maggiewc
謝謝你。我個仔係band 1 頭嘅。因為鈡意曾肇添又近又好,因為我统一唔博喇沙,咁如果留係九龍城就會放華英第一,其實曾記好過華英的,咁又近咁多,返華英要在旺角火車站行10分鍾到快富街等Van仔,上學時應該有好多學生 ...

計正博喇沙雖然渺茫過曾肇添,但係level高一皮,第二線如果揀黃笏南或銀禧,比沙田的二線學校,有過之而無不及,而呢兩間學校交通都好方便!曾肇添的成績雖然好,但係局得好厲害,學生壓力好大,要留意!

maggiewc

喇沙雖然名氣大,但小朋友要自動自覺讀書的,同埋要成日係出面補習。學校唔点理的(我同事个仔已讀完)沙田二有乜好介紹,沙循、培英、沙崇,怎樣睇?沙循是一定二線呢?那间校風好?Thank you

沙循係一線,擺第二抽到機會微.培英又話自己全收band1,而
沙崇冒得好快.沙田二線係x榮之,x得勝.........

原帖由 winnietong1114 於 09-3-8 13:28 發表
maggiewc

喇沙雖然名氣大,但小朋友要自動自覺讀書的,同埋要成日係出面補習。學校唔点理的(我同事个仔已讀完)沙田二有乜好介紹,沙循、培英、沙崇,怎樣睇?沙循是一定二線呢?那间校風好?Thank you ...

原帖由 winnietong1114 於 09-3-7 12:29 發表
謝謝你的意見!係咪大部份嘅人會選以下5間放第一,如果第二放沙循或林裘謀都幾乎無機?沙崇和培英論校風和成績哪間較好?沙崇遲d搬新校,但依家有間band 3係隔離,又有個公共球場係學校前面,會唔會好雜?我想揀一間校風好和成績好,學 ...

轉不轉到沙田, 有很多考慮因素, 亦不知閣下的小朋友 成績, 性格 等等, 很難說.

反而看見閣下這樣排名, 有些擔心, 因為以背後動機/策略推算, 閣下若真的在 統一時這樣排的話, 不論 沙田, 九龍城 或其它區也很危險.

相信閣下也明白 抽籤是如何進行的, 若果號碼夠前, 那便天下無敵, 選那所便走那所中學了. 相反, 假若號碼很後, 那便 .....

問題是若果號碼普通 (中間位置), 那排位便十分重要了, 沒有僥倖的 (有的話 便會號碼夠前啦), 故不論在那區, 皆請小心, 不要全排 band1 頭/頭中 的在最前列, 否則,若然號不就, 便會給派了不知名的中學了.

祝好運!

原帖由 winnietong1114 於 09-3-6 23:05 發表
1 曾肇添
2 沙循
3 培英
4 郭德勝
5 林漢光
Thanks ...

其實如果你個仔係九龍城網, 你吾洗轉網, 沙循有位放出
九龍城網, 如果你用九龍城網揀沙循你係優先過沙田區揀沙循,沙循都好好, 幾受歡迎的好學校

原帖由 catcatmom 於 09-3-8 16:38 發表
沙循係一線,擺第二抽到機會微.培英又話自己全收band1,而
沙崇冒得好快.沙田二線係x榮之,x得勝.........

各人標準不同,一線定二線,真係見仁見智,不過按成績可以恁分忌:

曾肇添,呂明才: 每年超過十個尖子,統一派位擺第一未必入到,擺第二一定無希望,我叫渠一線學校。

沙循,沙崇,培英,林裘謀,聖心,聖羅撒,蘇浙: 尖子最多幾個,最少無,統一派位擺第一差不多一定入到(位少者例外),擺第二或者入到,我叫渠二線學校。

林漢光,鄭榮之,郭得勝:收部分band2生,band1生怎排都入到,我叫渠三線學校。

不過,要揀邊間中學,一定不可以只睇成績,要睇下間學校合不合適自己的小朋友忌性格(例如渠局不局得?,好動定好靜等..),我覺得伊點好重要,相信你地都聽聞有名校生讀得不開心,去打劫減壓,甚至去自殺!

以上只係我個人意見,不喜請見諒。

To : Maggiewc
謝謝你的分析,很中肯。即是說沙循未必放第二無機會,不過微D。其實我個仔是懶的,但成績算ok(P.5 全級16/106, 呈分試
二次都是21-25/106),我想佢去D嚴嘅學校,等學校谷佢勤力D,同埋多D叻人,等佢有鬥心,因為佢對自己要求好低。
To :Eching
你誤會了,我不是說放這五間(曾記、沙呂,沙官,林裘謀,沙循)由一至第五志願,我是問是否選了其中一間,便不能再放其餘果4间係第二?我打算這樣排: 1)曾 2)沙崇/沙循
3)培英 4)郭德勝 5)鄭榮之 應該ok吧?

To : Connie 1214
Kowloon City 有D乜野他區(沙田)学校要到4月先知,我知道不是每年都一樣的。我轉返沙田係覺得沙田D学校多英中又好(我見明報本書沙田学校D公開試成績幾乎超越或一樣同九龍城学校咁好),咁返学近D,可以節省D時間。也多謝你和其他人的意見。

To : Connie 1214
Kowloon City 有D乜野他區(沙田)学校要到4月先知,我知道不是每年都一樣的。我轉返沙田係覺得沙田D学校多英中又好(我見明報本書沙田学校D公開試成績幾乎超越或一樣同九龍城学校咁好),咁返学近D,可以節省D時間。也多謝你和其他人的意見。

Hi maggiewc

咁你覺得沙官點呢?如係沙小生,沙官係未一定要擺第一,沙循第二,如沙循第一,沙官第二得唔得呢?

原帖由 maggiewc 於 09-3-9 21:13 發表

各人標準不同,一線定二線,真係見仁見智,不過按成績可以恁分忌:

曾肇添,呂明才: 每年超過十個尖子,統一派位擺第一未必入到,擺第二一定無希望,我叫渠一線學校。

沙循,沙崇,培英,林裘謀,聖心,聖羅撒,蘇浙: 尖子最多幾個,最少無,統一 ...

聖羅撤、蘇浙跟林漢光差唔得好多,千祈唔好信坊間果D所謂100%全收Band 1 生嘅统計,自己查多幾間小學升中實况就最清楚; 至於聖心.........
翻查2008年會考中六收生第一階段,好似十幾間英中得佢收唔滿.........即係話........
除個別頂級名校外,近年有直屬小學嘅中學通常都會.......
以上只為個人意見,不喜勿炳。

原帖由 okmum 於 09-3-10 09:52 發表
Hi maggiewc

咁你覺得沙官點呢?如係沙小生,沙官係未一定要擺第一,沙循第二,如沙循第一,沙官第二得唔得呢?

我真大懵,數來數去少恁間沙官,沙官應屬一線,所以不可以擺第二,沙小上去忌,好似另外有條隊,詳情不係好清楚。

沙田英中2008會考成績6科14分或以上比率  及格率
聖公會曾肇添中學85.4%98.5%
沙田崇真中學78.7%100%
浸信會呂明才中學78.6%97.3%
沙田培英中學75%99.5%
沙田循道衛理中學72.3%94.2%
沙田蘇浙公學70%97.7%
沙田官立中學67.8%94%
聖羅撒書院66%97%
聖公會林裘謀中學62.6%93%
五旬節林漢光中學56.3%93.1%
天主教郭得勝中學55%96%
其實無mud話第一線第二線, 沙呂中有2間沙呂小既學生選佢, 而沙官都係有自己學生上去, 外面學生唔選佢地第一, 基本上就無機會.講成績, tim記應該係甘多年平均成績,最好一間.
如果好多年前分5個banding既時候, 沙呂, tim記, 沙官, 沙循, 林x謀, 係band1, 而培英,so 記係band2, 其他沙祟.. 就唔知去到band幾.

原帖由 maggiewc 於 09-3-9 21:13 發表

沙循,沙崇,培英,林裘謀,聖心,聖羅撒,蘇浙: 尖子最多幾個,最少無,統一 ...

原帖由 vlui 於 09-3-10 21:13 發表
聖羅撤、蘇浙跟林漢光差唔得好多,千祈唔好信坊間果D所謂100%全收Band 1 生嘅统計,自己查多幾間小學升中實况就最清楚; 至於聖心.........
翻查2008年會考中六收生第一階段,好似十幾間英中得佢收唔滿.........即係話...... ...

聖心中六吾修外校生, 2008年中六第一階段已full house