用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想知道小一派位後扣門事宜及情序
go

想知道小一派位後扣門事宜及情序 [複製鏈接]

今年係66日星期6出結果, 因為我係新手,
而家問定, 可做足準備, 想請問吓有經驗的家長, 如果派得唔理想, 應該要點做 ?

1.
係咪要第一時間,即派位當日去扣門取表格, 或將信送到學校 ?
咁一般係咪即日/第二日就面試同埋有結果呢 ? 是否要同公司請定幾日大假去面試 ?

2. 如果扣門,可唔可以派位前先去拿定表格, 或派位前打電話問定學校 ??

3.
若扣門仍未有結果時, 是否都要先去已經派位的學校註冊呢?

請幫助告知

0    0    0    0

超級版主

1. 好多學校一放榜就即派報名表(有d未放就可能有得派,當然係唔啱規矩......)。

2. 可以問學校或上校網dl表格。有部份學校會放表格上網,但交表就要親身到學校交(郵寄唔係唔得,不過慢人一兩日先到學校手,點都輸蝕左,仲要加埋寄失風險。另外有野漏交都可即時補交俾學校)。

3. 係,一定要註冊先(除非有私小收左做back up)。

回覆 # 的文章

我想問下咁需要帶備什麼文件準備嗎?有勞回覆

超級版主

最基本就有小朋友相片、小朋友及父母身份証明文件正副本、幼稚園手冊(未必要,但最好帶定)、近1年之成績表及獎狀証明(加埋副本)、已貼上郵票之回郵信封等。

如果學校收portfolio,就要帶埋去。

Thank you very much.
‹ 上一主題|下一主題