用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

問: 小一入學申請 [複製鏈接]

我現在替小女開始準備一些文件申請音小2010年的小一入學

請問各位音小的家長, 你們當年報名時, 有沒有做profolio?

係份報名表裡, 說要交
- 學業成績表副本(最近兩年)
- 樂器考試證書(如適用)
- 參與課外活動或教會活動之證明文件(如適用)

是不是他們只收這些文件, 如果我交其他額外的文件(e.g. 幼稚園校長的推薦信, 校內比賽的獎狀, ...), 他們會唔會照收?

他們重唔重視幼稚園校長的推薦信?

我小女的校長只肯寫一封推薦信比一間指定的小學, 如果交了給音小, 但對取錄小女無大的幫助, 我會考慮請她的校長寫信比另一間小學

煩請大家比下意見
   0    0    0    0

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-6 23:08 發表
kathylo

請問各位音小的家長, 你們當年報名時, 有沒有做profolio?
(我兩個囡囡都冇交到任何profolio)

- 學業成績表副本(最近兩年)
  (我交form時係六月份..即係第二round..而當時我囡只係讀緊K1,所以我只係交左P ...

我見你話 K1 就報名, 但乜唔係 K2 的五六月先開始報名架咩.

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-10 00:24 發表

冇錯...正常黎講應該係K2五六月開始報名...不過囡囡當時因為未有去過音小見識(冇open day),所以咪諗住早一年去試in.一次,然後第二年先再做好準備去in....點知又俾佢一見就收左...咁咪讀左兩個幾月K2就上左K3讀lor. ...
即係跳及呀?我想問下你地點解會讀呢間學校嘅?同埋一個月幾多錢到?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-5-16 19:53 發表

即係跳及呀?...冇錯

我想問下你地點解會讀呢間學校嘅?..因為我想俾間冇咁大壓力0既學校俾囡囡去讀,而且宜家讀任何一間學校都係一定要學音樂(樂器),咁不如搵間全面少少0既俾囡囡讀啦..囡囡就快讀完一年,so far我自己 ...
唔該曬,我會好好考慮

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題