用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2009/10 G1家長請報到))))))))
樓主: jk媽
go

2009/10 G1家長請報到)))))))) [複製鏈接]

ggboymum, 放鬆d啦, 讀書有時都要看天份, 盡力就算了. 有時我都會諗吓有無硬將自己的期望放在小朋友身上, 而不理會小朋友的意願及能力.  好像游泳咁, 近期都是逄二進一才可升班, 當然第一件事就鬧鬼佢唔努力, 唔尊心上堂等, 但呀仔亦不甘示弱同我講, 我真係唔夠氣 唔夠氣咪停囉, 成日話唔比我游......! 自己諗真d, 又真係有mud好鬧呢! 我又不是要佢做飛魚, 想佢強身健體啫, 升唔到咪下次囉, 未到時辰啫, 可能第時佢不知幾長氣, 游10個8個池都唔定~~~~.

Agreed wor

原帖由 jk媽 於 09-3-30 22:55 發表
ggboymum, 放鬆d啦, 讀書有時都要看天份, 盡力就算了. 有時我都會諗吓有無硬將自己的期望放在小朋友身上, 而不理會小朋友的意願及能力...
busy mom

3/4晚會去hkbuas聽講座
busy mom

AntheaLin 媽你會去聽講座呀, 我唔去了, 唔得閒.

到目前為止,回應的媽媽小朋友都是女仔, 好似無MUD男仔, 是嗎?

原帖由 jk媽 於 09-4-2 10:06 發表
AntheaLin 媽你會去聽講座呀, 我唔去了, 唔得閒.

到目前為止,回應的媽媽小朋友都是女仔, 好似無MUD男仔, 是嗎?

Hi, 各位媽咪我會去呀, 好期待呀.

jk 媽, 唔使擔心, 以我所知起碼有5個以上男孩子會讀(因小囡是讀浸幼, 她有很多同學都決定一起上小學, 到時一定會很熱鬧)

WingKanMa, 我唔擔心~~~ 多囡囡仲好, 等呀仔可以乖D, 我個仔真係好多咀架!

jk媽 & wingkanma,

叫我做"天藍媽"la, 因為小女叫天藍, 個talk亞鄧藹霖講得唔錯, 我都對自己作出很多反思...
你兩個係囝囝媽, 有冇囡囡媽呀?

天藍媽
busy mom

Not reco

原帖由 jk媽 於 09-3-6 12:41 發表
仲有半年小兒就會入讀A-School啦, 當日佢知道巳被取錄,不知幾開心, 希望無同佢揀錯學校啦, 日後請各位多多指教!
a :hammer: :yawn:

Hi All Moms,

Nice to meet you.  My boy Matthias 莫沚峰 will be their P1 student in Sept too.  I am a working mom also.  Let's keep in touch.

Belinda

Belinda, nice to meet you too. 多多指教.

Daniellemum, 有路過的媽咪話我知, 你囡囡同我呀仔巳同一間幼稚園了, 我呀仔係Jacko, 有機會再詳談.

回覆 # 的文章

jk媽, 真的嗎?   你仔仔是否讀B班?

Daniellemum, 應該係B班~~~呱! 我無同佢講將會同Danielle同一小學, 只問佢與Danielle friend唔friend, 佢話佢唔鍾意同女仔玩, 女仔好煩, 只喜歡同Hugo及蘇家禾玩, 死未! 其實最煩最多咀就是佢!

jk媽, 我同亞女講Jacko將會佢一間小學, 問佢知唔知? 她說唔知! 衹說 Jacko很 " rush " ??  始終男女是不同的, 以前亞女同男仔很friend, 但上到K3開始同d女仔friend d, 這是很正常呢!   WKF 明天下午有talk, 妳會去嗎?  

原帖由 jk媽 於 09-4-24 12:19 發表
Daniellemum, 應該係B班~~~呱! 我無同佢講將會同Danielle同一小學, 只問佢與Danielle friend唔friend, 佢話佢唔鍾意同女仔玩, 女仔好煩, 只喜歡同Hugo及蘇家禾玩, 死未! 其實最煩最多咀就是佢! ...

係呀, Miss Debbie經常叫佢做Mr. rush架!
wkf的talk....唔去啦, 呀仔要學游泳及琴呀.

I would like to know whether u guys received any information from the school,  
As I just found (when I tidy up...)that I have not get the receipt of 留位費, since I had register at Nov.., I havn't got any letter or information from school.

I wonder anyone receive anything, or my mailing address was something wrong......, since I have changed the corresponding address....

any body know?

tks

I have checked today, the school said that they will send details of uniforms.., registration..., 迎新日...etc..., in June,
and the 迎新日 is around the week of 19th August,  so if u guys plan to go somewhere else in the summer, beware don't plan on the same week..

多謝你的溫馨提示, 迎新日再見啦!

I'm so looking forward for it.  Hope to see you ladies there.

死la, 而家停課, 唔知會唔會影響到迎新同開學tim?!
天藍媽
busy mom

希望唔會取消啦,  我都好期待迎新日可以同各位見面.
‹ 上一主題|下一主題