用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2009/10 G1家長請報到))))))))
go

2009/10 G1家長請報到)))))))) [複製鏈接]

仲有半年小兒就會入讀A-School啦, 當日佢知道巳被取錄,不知幾開心, 希望無同佢揀錯學校啦, 日後請各位多多指教!
   0    0    0    0

Hi jk媽, 你好!  當日得知亞女考到WKF我和老公都非常開心! 雖然聽到很多對WFK的負面消息但仍投她信心的一票, 新校是需要時間來証明的!   不知道我們的兒女會否被編同一班呢?  日後請多多指教!

回覆 # 的文章

Hi, 你好呀!關於wkf的負面消息,相信你都是從bk聽返嚟的. 個人認為, 就算一些出名的學校也會有負面的消息, 故聽吓無妨, 不用上心, 要知實情, 最好問問真的就讀該校的學生家長, 相信意見較為中肯及準確.  我說"希望無同佢揀錯學校"不是聽到mud嘢壞消息, 而是因為有另一間學校也取錄了佢, 而兩校各有長短, 故有一陣子有些難取捨, 但清醒過後都是覺得此校較為適合小兒及自己的教育理念.Anyway, 記住我jk媽, 開學後再聯絡.

原帖由 jk媽 於 09-3-11 14:42 發表
Hi, 你好呀!關於wkf的負面消息,相信你都是從bk聽返嚟的. 個人認為, 就算一些出名的學校也會有負面的消息, 故聽吓無妨, 不用上心, 要知實情, 最好問問真的就讀該校的學生家長, 相信意見較為中肯及準確.  我說"希望無 ...
贊同你的說法. 所以當知道被取錄時, 便放棄到其他學校考試! 這星期六的講座你會出席嗎? 不知道會見到面否?

Dear mons, Which schools accept u kids? Why do u choose WKF as final?

Hi Dear Moms, 我叫ROY, 女兒叫 UNIQUE (佘芍彤) 我地都係今年9月入讀WKF, 到時做左同學仔,請各位多多指教, 因為我係在職媽咪, 可能第時會有好多問題要請教各位 !!
如有MSN,請ADD 我吖 ~ [email protected]

Unique- 2003年8月11日出世, 你呢???

回覆 # 的文章

Hi Dear Roy, my name is Carrie 我都是在職媽媽, 希望大家日後可以多點溝通! 我女名字Danielle (梁琛兒) 不知道她們會否被編在同一班? pls. add me also is [email protected]

原帖由 Daniellemum 於 09-3-18 14:27 發表
贊同你的說法. 所以當知道被取錄時, 便放棄到其他學校考試! 這星期六的講座你會出席嗎? 不知道會見到面否?

各位好, 小囡叫劉穎懃都是9月入小一, 請多多指教. 今星期六的講座已改3/4/09, 你們是否未收到電話通知?

回覆 # 的文章

WingKanMa你好, 昨天收到學校通知了, thanks!  屇時見!

Hi all moms, 你地好呀. 我4月3日唔得閒去講座,下次先見啦!我是半職媽媽,即返半天工, 所以睇仔時間多啲, 閞學後, 如有甚麼學校動向, 我會盡力為各位發放消息(係"盡力", 因我都好懶~~ ).

dear all,

my girl, Serena will also be G1 student in Sept,  She is very short and thin, I wonder she can manage to carry the school bag

but anyway, I am very happy and excited for her primary school life.....

by the way, how's your kids' Putonghua, Serena is not very good at it, though I had arranged private tutor for her already.  because we never talk PTH at home...as I am an idiot in PTH....

jk媽, 預先多謝妳的付出!

bbgoymum, 妳好!  很明白妳對孩子的愛所以擔憂! 給孩子多點信心, 相信她必能應付得來的!  我女兒在校亦有普通話課堂但在家亦不肯講! 沒關係, 給她時間吧! 相信上小學會有進步的!  不用過早擔心!  ^^

Daniellemum, 不用客氣!

而呀bbgoymum亦不用擔心, 小朋友的適應力很強的, 小兒由K3開始, 學校每天也有普通話堂, 但就從來不會同我講,初頭也很擔心, 有日不知是否心情好, 無啦啦用普通話讀書我聽, 簡直不可思議, 原來不知不覺佢巳學得很不錯了, 我相信只要學校能給予一個好好的語言環境, 最好就是同學與同學間也用英語或普通話遘通, 小朋友必定可以進步神速. 現在小兒的幼稚園就是這樣, 要知小朋友大都多咀, 唔講嘢唔得架, 故佢地死都死D英文呀, 普通話出來, 雖然文法不對, 但每個小朋友也很肯講, 那是學語言的好開始, 對嗎?

thanks for all,

by the way, i would like to know how many extra-curricular of your kids after school.

i don't know why, nowadays, kids have many things to learn, Serena had 7 activities after school, some of my friends's kids even have 9.

sometimes, I feel so sorry for Serena that seems too harsh for her, but I cannot cut the lessons, as i feel the course are very good for her.... , I always struggle about it and don't know whether I am doing the right things....

回覆 # 的文章

我非常認同jk媽所言!   我為女兒安排不超過5樣課外活動, 雖然不算太多但有時都驚她辛苦! 有朋友她的女兒也有10樣之多! 她奶奶問佢係唔係儍咗? 她才由11樣減至10樣!!!  我相信每個父母都錫自已的兒女! 想給他最好! 怕她不足夠?   所以我都很明白你的心情!  如果你有感受和壓力!你可以同亞女傾吓她喜歡和不喜歡那些課外活動?再從中作檢討! 

補充一下, 其實比多些時間親子呀, 去街街仲好啦, 我呀仔去街不是只行行商店, 而是溜冰, 打GOLF, 去露營, 燒烤, 去農莊, 返教會等等, 我覺得又幾好呀,又學到書本以外的嘢,大家關係不知幾老友, 各位不要在教育兒女上太大壓力而忘了親子! 我地要做個開心的媽咪, 才有開心活潑的小孩. 加油!

小囡一星期都是學四種課外活動, 而全都安排在星期六或日. 我想最緊要是她有興趣, 而不需要太多. 她們上了A-SCHOOL的下午課便有不同的課外活動, 到時可能我會減少她在校外的課外活動, 多D時間親子.

after reading you guys' comments,

I decided to cut out 2 activities, the 2 that she said the lesson is boring.  I am sure my daughter will be very happy,

thanks a lot, I feel much relax and please after struggling for so long...

回覆 # 的文章

ggboymum, 我也為你釋放而開心  Cheers

hi 各位
我囡囡Katrina都會在今年9月入讀王錦輝, 我是在職媽媽, 希望可以在此forum了解多一點她的學校生活!
Anthea
busy mom
‹ 上一主題|下一主題