用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 2009/10 G1家長請報到))))))))
樓主: jk媽
go

2009/10 G1家長請報到))))))))

係呀, 你看看他的書包, 因呀仔書包有老師給的通告及手冊予帶回家給家長. 無就真要打去學校問吓啦.

我昨晚放工返去 check 囝囝書包,有一份通告及一本手冊,但就真的沒有派回 pick up & file,剛才致電校務處,職員又係話會提老師派返比囝囝,只係問囝囝讀邊班,連名都唔洗 mark 低,都唔知個職員記唔記得提老師 !

剛開學校務處一定很多查詢, 故不要期望有完美的跟進, 因我上星期打去學校問一些問題, 佢地都好像趕住收線咁, 所以都要體諒吓.

LKL
During this transitional period, always chaotic! Hope you will get your pick-up card soon!

Yesterday my daughter 天藍 told me they should follow the lesson schedule sticked in her student planner, start by today, so I put the relevant books inside her school bag; after school she told me the books were not required, and her shoulders are very painful and need massage... because of the heavy school bag, 重話媽咪好烏龍wor!
Anthea
busy mom

我想問問你o地有冇帶木顏色返學呢 ?  因為睇通告只係話要帶簡單文具,咁昨天我只係比囝囝帶了數支鉛筆、rubber, ruler & glue, 囝囝返屋企話同學帶了顏色筆,他也要帶,但昨天的通告又再列出簡單文具包括 :數支鉛筆、rubber, ruler & a pen, 不要帶太多其他文具,學校會有供應,以減輕他們書包的重量,所以我只係加多一支 2 色原子筆,但囝囝今天放學即 call 我話我又唔記得幫佢帶顏色筆,究竟係有冇 provide 呢 ??!!

HI,

我只給了鉛筆,擦膠及間呎,書也沒有, 但呀仔無投訴喎. 呀仔只投訴我不給多些POCKET MONEY, 等佢小息時無得買燒賣食!!

Regarding the color pencil, school would provide to students.  

原帖由 LKL 於 09-9-2 14:17 發表
我想問問你o地有冇帶木顏色返學呢 ?  因為睇通告只係話要帶簡單文具,咁昨天我只係比囝囝帶了數支鉛筆、rubber, ruler & glue, 囝囝返屋企話同學帶了顏色筆,他也要帶,但昨天的通告又再列出簡單文具包括 :數支鉛筆、rubbe ...

今天開始模擬上堂,數學科已進行了Assessment, 真的玩特擊..玩了成個暑假完全無準備下來一個小測

有咩?  呀仔話無喎!  可能測左佢自己都唔知.....!  咁你點知既?

一放學就收到大少電話告知今日測了數學...

原帖由 jk媽 於 09-9-4 09:00 發表
有咩?  呀仔話無喎!  可能測左佢自己都唔知.....!  咁你點知既?

我呢 2 日都比囝囝帶一盒木顏色筆返學,我問佢有冇用到,佢話有,唔洗再問同學仔借,仲可以埋比同學一齊用,好開心 wor !  咁即係學校冇 provide la !

原來星期四開始要照時間表上上晝o既堂,但囝囝只記得講話要着 PE 衫返學,唔記得話要帶書,佢放學話因為冇帶到書唯有借同學O既一齊睇,跟住O係堂上面做O左一 D 數學功課交O左比老師,之後就到樓下操場上 PE 堂 wor !

今日帶o左上晝的書返學,都幾重o下 wor !

下星期就正式上課 la,大家記得帶齊幾份通告返去交 la !

囝囝之前返幼稚園時,晚晚都成 11:30 先肯去瞓,但呢個星期,晚晚 9:00 就話好眼瞓,要瞓覺,仲要一達落床就瞓着果隻, 返小學咁辛苦咩 ??!! :loveliness: :loveliness:

LKL,
不只是你..我的小朋友八點多已開始放蚊,天天大清早起身,一上堂打醒十二分神精聽老師講書.小息又跑下玩下..放學再搖車出來...6歲人仔..散晒啦! 唔早瞓唔掂

原帖由 LKL 於 09-9-4 16:19 發表
我呢 2 日都比囝囝帶一盒木顏色筆返學,我問佢有冇用到,佢話有,唔洗再問同學仔借,仲可以埋比同學一齊用,好開心 wor !  咁即係學校冇 provide la !

原來星期四開始要照時間表上上晝o既堂,但囝囝只記得講話要着 PE 衫返學,唔 ...

昨天第一天o係學校食 lunch, 我揀o左雞扒飯比囝囝,佢話好實,而且 d 乳齒又搖搖o下,驚咬甩 d 乳齒 wor, 結果成盒飯都冇咩食到,跟住食食o下,老師就話好 la 夠鐘要收拾飯盒 la,要留返 15 分鐘出去行o下玩o下 wor,咁即係得返 30 分鐘食 lunch !  所以放學時餓到冇o黎神氣咁o既樣 !

我個囡又冇話時間太少, 但一放學回家就去茶餐廳食下午茶餐, 幾小姐

wingkanma,

你位小姐都好識嘆喎~~~

Lunch呀仔話ok喎! 除了菜外, 嘜都食晒.

I dare not to give my son any food except apple after school, because he will have dinner around 6pm.

Is there anyone will join the Speech Festival?

Just read from the intranet that more students are infected from H1N1, pls refer to the intranet notice for details, below are part of it for your information.

甲型H1N1流感特別通告

為防止疫情蔓延,本校採取以下果斷措施:
  • 由本星期四(9月10日)開始,本校將暫停所有早會,以減低病菌傳播的機會。
  • 為保障學生的健康,由即日起,所有學生必須配戴口罩上課。煩請家長為子女多預備數個口罩,並敦促他們在登上校車或其他交通工具及進入校園前必須戴上。
  • .....

Speech Festival本來都有興趣報, 但一諗到表演內容及要督促佢練習....都係放棄吧了!

Mr. Lee from the school bus co. told me the school bus need to be 10 minutes earlier in the morning in order to ease them to pick up the kindergarten students for their 2nd round trip.  You know even 1 minute is very valuable in the morning, and my son needs time to make himself 'totally' wake up.  He (and I) needs to wake up at 6am.