用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問你地小朋友返小學早上食咩早餐呀?
go

請問你地小朋友返小學早上食咩早餐呀?

醒目開學勳章

我仔朝朝食麵包, 好悶,又唔夠時間食通粉呢d, 佢又唔食麥皮

原帖由 叮叮噹噹 於 09-3-5 14:27 發表
我仔朝朝食麵包, 好悶,又唔夠時間食通粉呢d, 佢又唔食麥皮

腸仔包 + MILK / 紙包DRINKS
火腿奄列;
OR 唔食 JUST DRINK

面包都好多款架.  方包加花生醬, 果占, 多士, 提子包. 腸仔包, ....

紙包蛋糕, 卷蛋, 餅乾, 嘉頓蛋糕, 小牛蛋

蒸乂燒包, 壽包, 曼頭, 烚蛋

叮 公仔點心. 蝦餃,燒賣

阿華田. 好立克, 美祿, 鮮奶,  開奶粉, 清茶, 清水 ...

可以日日唔同架....

原帖由 叮叮噹噹 於 09-3-5 14:27 發表

我老公會先將通心粉/縲絲粉過左冷河,然後放在雪櫃中, 第二朝一早起身,放火腿及縲絲粉再煮一煮, 好快就食得,仲有時間放在桌上涼一涼才吃。

我哋食:
牛奶泡提子乾谷麥早餐
斑戟粉撈勻火腿、粟米煎餅
普通面粉加雞蛋煎餅(好快架)
面包+水果沙律
煮小餃子(思念牌, 百佳有賣)
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

腿蛋治, 腸仔飽, 蒸燒賣,公仔麵(間中),煮餃子,瘦肉粥(之前一晚煮定返熱)+炒麵, 蒸腸粉,"pan-cake",豆漿(自制), 西餅, 肉碎栗米(或蕃茄)通粉....數數下都幾多款

麵包, 蛋糕, 餅乾, 蝦餃, 燒賣.............

i only give a cup of milk, need to rush for the school bus.

都係麵包、通粉、粟米片加奶 、蛋糕

一 / 三 / 五 : 米粉 / 麵(但不吃一丁或公仔果 d) / 通粉
二 / 四 : 白粥
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

Usually I will buy different kinds of bread (some come with cheese inside, some without) and put a slice of cheese in the bread if they don't have it. Sometimes I will change to 通心粉/縲絲粉.

Very nice wor.
How much time spent on eating? What time to get up and then leave home for school?

原帖由 蘇蘇 於 09-3-10 13:48 發表
一 / 三 / 五 : 米粉 / 麵(但不吃一丁或公仔果 d) / 通粉

囝囝每天
6:50~7:05 起床, 刷牙, 洗面
7:05~7:10 埋枱吃早餐
多數中場休息 --- 臭臭....激c
約7:25 攪好晒
跟住換校服
7:30 出門口

因為奶奶和老公都習慣每朝要食粥, 所以家一定有白粥, 其實白粥對小朋友真係幾悶, 但我又想囝囝清清腸胃, 所以跟大仔傾好二,四一定要食白粥, 大仔知摟計都無用, 所以都會乖乖地咁食左碗粥.

要返學我就多數給小朋友粉麵米, 很小吃包, 就算食都會食蒸熱的饅頭之類, 因為總是覺得熱食物好 d, 特別是冬天, 感覺都暖立立 d.   

原帖由 Felicia726 於 09-3-12 12:45 發表
Very nice wor.
How much time spent on eating? What time to get up and then leave home for school?

引用:
原帖由 蘇蘇 於 09-3-10 13:48 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

鮮奶