用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? [複製鏈接]

Hi G-Ma,
其實我對smc都好有興趣, 你似乎佢smc好了解喎, 係咪有小朋友向度讀呀 ? 我朋友個仔就讀緊F1, 佢就話好好喎, 所以我都想比我個囡試吓考小學, 但好似話要interview埋家長架喎, 係咪呀 ? 你仲有無其他資料可以提供呀 ? Thank you !

Hi Chincco,

我囡囡係smc讀小三, 中學方面我都係聽中學家長講, 所以我唔算好清楚.

小學方面, 我自己就好滿意, 好學校有好多, 最重要係適合自己小朋友同家長自己要求.  smc既英語環境真係好好, 我見到大部份既小學生都可以用英語溝通, 因為有外籍學生既關係, 佢地係學校既時候都有用英語交談.  

smc每年小一只收80位新生, 所以競爭都算大.  interview唔係考家長, 只係了解吓學生係屋企既情況同埋家長教育方式je.

Hi G-Ma,
真係好多謝你提供啲意見同資料. 我兩個囡都係由1歲半開始返英文playgroup, 兩個囡interview幼稚園啲時候都係以英文對答.所以我真好希望佢哋可以讀英文小學囉, 我對smc都真係好有興趣, 請問知唔知幾時有開放日呀 ? 我之前問過要到今年8月底先開始接受小一啲申請喎.

hi,

smc應該8,9月會有開放日, 你可以不時打去學校問下, 或者上佢地網頁都會有資料.

原帖由 Chincco 於 09-4-2 11:40 發表
Hi G-Ma,
真係好多謝你提供啲意見同資料. 我兩個囡都係由1歲半開始返英文playgroup, 兩個囡interview幼稚園啲時候都係以英文對答.所以我真好希望佢哋可以讀英文小學囉, 我對smc都真係好有興趣, 請問知唔知幾時有開放 ...

請問SMC全名是.......?

St. Margaret Co-educational English Secondary and Primary School

原帖由 pin 於 09-4-3 10:26 發表
請問SMC全名是.......?

原帖由 Chincco 於 09-4-2 11:40 發表
Hi G-Ma,
真係好多謝你提供啲意見同資料. 我兩個囡都係由1歲半開始返英文playgroup, 兩個囡interview幼稚園啲時候都係以英文對答.所以我真好希望佢哋可以讀英文小學囉, 我對smc都真係好有興趣, 請問知唔知幾時有開放 ...

Me too.  But I'd also like to see their secondary school students' performance in the public examination.

How much is the school fee of SMC?

[quote]原帖由 LoveCJ 於 09-4-4 18:06 發表
How much is the school fee of SMC? [/quote
$2900 this year

暫時既中學成績都唔可以作準, 因為現時既中學生係外收生, 如果要睇由小學一直培養出嚟既學生中學成績, 可能要等多6年, 因為今年先有自己既小學生升上中一.

原帖由 elizatyy 於 09-4-4 00:05 發表

Me too.  But I'd also like to see their secondary school students' performance in the public examination.

原帖由 G-Ma 於 09-4-5 01:23 發表
暫時既中學成績都唔可以作準, 因為現時既中學生係外收生, 如果要睇由小學一直培養出嚟既學生中學成績, 可能要等多6年, 因為今年先有自己既小學生升上中一.

...

Thanks.  Is SMC secondary in band 1 or band 2?

SMC中學我諗現時係係band2頭左右

agree!!!

原帖由 Geni 於 5/3/2009 17:56 發表
我覺得, 考直資私校其實不見得比用15分抽學校容易好多, 只係直資私校要O既係"關係"+"運氣"+"實力", 而津校就只有"關係"+"運氣".

O係BK有好多父母都會俾小朋友去考直資私校, 有心的話我提議大家可以多留意呢個小一選 ...
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me.... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."
    -Steve Jobs-
‹ 上一主題|下一主題