用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎?

原帖由 ming2 於 09-3-10 12:53 發表

佢地會有第二場...不過應該係五六月左右(然後再開始收第輪申請表)...不過每次都一定係星期五晚架...如果你小朋友係細囝,咁我suggest你等第二輪先入form,咁就可以九月先interview,如果宜家入form,就六月interview架 ...

thanks.

一定係星期五呀  咁我要再唸唸點arrange d 時間先得

我仔係大仔, 所以6月interview 都冇乜所謂.  不過就冇k2下學校的report card law.  

我想問下, 你覺得音小除了著重音樂是你杯茶外, 仲有乜吸引你的地方呢?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-10 20:02 發表

rabbitpiggy

冇K2 report card冇問題架..只要小朋友面試時表現得好,一樣會被取錄架...我兩個囡囡就連k2上學期0既report都冇,一樣都被取錄啦...所以呢一方面係唔需要擔心0既..

至於學校有咩吸引到我,我諗除左音樂 ...

ming2

唔該晒你的資料呀  你真係好helpful
我仲想問下, 係咪要父母一同去呢? 如果只是其中一個去會扣分呢?

今年不同了, 我上網download了application form 呀, 嘩, 仲有問卷架喎, 真係要慢慢去填

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-11 12:09 發表
rabbitpiggy

今年有得download咁好呀...往年一定要去學校lor form架...

至於interview係咪一定要父母一齊去先係最好,我諗就應該唔係啦..因為我聽聞有人係一個家長去,結果都有被取錄到...不過我自己就係兩公婆一齊 ...

ming2

唔該晒.

簡小學真係大project, 間間都有它的fans.

Ming2,
我想你係music 方面咁標誌, 你幫兩個女選校的方向就好明朗, 好易找到方向,
我個女之前上過music class, 真係一d都唔鐘意. 我暫時都找不到佢的興趣, 要繼續幫佢找自己的興趣.
原帖由 ming2 於 09-3-6 22:57 發表

tpmak

唔洗擔心...我個心態都係好似你咁..唔想個囡讀死書,死谷完都唔知為乜...所以我揀左一間心儀0既小學俾阿囡讀,大囡宜家讀完一個學期,0岩0岩收左上學期成績表(有成七張紙咁多..),成績表例得好詳細咁...我就幾 ...

培橋, A-school
原帖由 carmankm 於 09-3-6 10:20 發表

PLK CKY, 英華,培橋,你呢?

Ming2,
心靈上及品德的成長對我來說, 比學問更重要.
你兩個女真係有你遺傳! :>
原帖由 ming2 於 09-3-10 20:02 發表

rabbitpiggy

冇K2 report card冇問題架..只要小朋友面試時表現得好,一樣會被取錄架...我兩個囡囡就連k2上學期0既report都冇,一樣都被取錄啦...所以呢一方面係唔需要擔心0既..

至於學校有咩吸引到我,我諗除左音樂 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-11 17:47 發表

rabbitpiggy

係呀...所以我覺得應該要搵一間適合自己要求同埋適合小朋友性格0既學校,唔好人揀我又揀lor...

ming2

yes, 完全正確.

我仲有一個問題, 我想問下音小是否傳統教學或是活動教學呢? 紀律方是否是很嚴呢? 是否經常會受罰, 什麼罰企呀, 罰抄呀等等

簽名被屏蔽

rabbitpiggy,
20日有家長會, 你可以參加聽下.

ming2,
我想問音小點樣著重音樂?
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-12 08:35 發表

ming2

yes, 完全正確.

我仲有一個問題, 我想問下音小是否傳統教學或是活動教學呢? 紀律方是否是很嚴呢? 是否經常會受罰, 什麼罰企呀, 罰抄呀等等 ...

簽名被屏蔽

ming 2
我想問下,音小係咪大部份家長都係公務員?
thanks

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-12 10:26 發表

rabbitpiggy

音小我相信都唔算係傳統教學,因為佢地平均黎講都係大約兩個星期先有一次dictation,抄寫0既功課亦唔多...雖然平時耐唔耐都會有所謂0既評估(其實個人覺得即係quiz),不過壓力絕對唔大lor..

罰抄就唔多 ...

ming2

thanks.

抄寫不多就好了, 我個仔寫字好慢的.

其實我係好想知道學校是否很嚴, 郁d 就記寫手冊, 記缺點等等.  例如: 小朋友上堂時傾計, 又要寫手冊, 小朋友line up 時傾計又要點點點.  唔記得帶功課, 又要點點點.

原帖由 ming2 於 09-3-12 13:44 發表

tpmak

音小一星期係有八堂音樂堂架...當中一堂係單對單0既樂器堂,一堂演奏堂(訓練小朋友演奏manner),兩堂音樂創作(即係好似樂理咁),兩堂音樂欣賞(即係介紹音樂家/作品),兩堂合唱(即係好似普通學校個d音樂堂唱下歌 ...

嘩, 聽落好正咁.

不過會否將大部份的資源投放了在音樂方面, 而令第二方面做得較差呢?

因為學費又不算好貴, 音樂方面冇論軟件和硬件都用了很多資源,  咁其他學科會否有不足呢?