用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? [複製鏈接]

原帖由 ming2 於 09-3-23 13:14 發表

rabbitpiggy

我都覺得學校環境係唔錯架...雖然話近火葬場,不覺平時都唔覺有咩味道好難聞lor..

有幾多老師係非基督徒我就唔清楚,不過我相信唔會佔多數lor...又或者可能多數都會係樂器老師lor(我覺得)..

diamond ...

ming2

thanks

Is 音小 an English or Chinese medium primary school???

原帖由 elizatyy 於 09-3-24 09:54 發表
Is 音小 an English or Chinese medium primary school???

如果我沒有搞錯, 音小主要是中文教學的, 小一時英文和數學是英文, 其他都是中文,  但校長一再强調他們著重兩文三語的

音中是英文中學.

所以好似會在小學階段逐步把其他科目改為英文.

Rabbitpiggy, Ming2
你地真係好好, 比咁多資料, 對於我來說, 真係好有用,
謝謝!
原帖由 rabbitpiggy 於 09-3-24 11:50 發表

如果我沒有搞錯, 音小主要是中文教學的, 小一時英文和數學是英文, 其他都是中文,  但校長一再强調他們著重兩文三語的

音中是英文中學.

所以好似會在小學階段逐步把其他科目改為英文. ...

簽名被屏蔽

原帖由 tpmak 於 09-3-24 16:05 發表
Rabbitpiggy, Ming2
你地真係好好, 比咁多資料, 對於我來說, 真係好有用,
謝謝!

其實我沒有比什麼資料, 基本上全部都是ming2 給的.

thanks ming2

除了直資, 仲有邊間私校, 你地認為都可以考慮?

簽名被屏蔽

Any comment on Lingnan Primary School in Wanchai?

原帖由 tpmak 於 09-3-25 11:30 發表
除了直資, 仲有邊間私校, 你地認為都可以考慮?

我自已覺得問問直資和私校都有他們自已的selling points 和理念, 間間都有fans.

所以要搵一間適合自已的.  很難說邊間可以考慮, 只有邊間較為適合.

原帖由 ming2 於 09-3-25 23:59 發表

唔洗客氣啦..舉手之勞啦:funny: ..我都希望各家長可以幫自己小朋友搵到一間0岩佢地讀0既學校..:funny:

you are so nice

簽名被屏蔽

我都想報,可惜太貴,我呢d貧民只可以"有得睇無得食"

原帖由 elizatyy 於 09-3-8 15:03 發表

崇真小學國際班要成5千幾蚊學費??? Is it really worth?

崇真小學國際班係咪行IB?

原帖由 ming2 於 09-3-27 23:20 發表

大家都係為人父母,我都明白搵學校0既難處....我都好多謝當日有朋友介紹囡囡呢間學校俾我,個時我大囡都只係讀緊PN架咋...我觀察左間學校年幾兩年0既發展同新聞,最後都決定俾佢入去讀,好彩佢兩個都一入就考到,咁我先 ...

Agree!

原帖由 Chincco 於 09-3-6 15:44 發表
我個女讀緊英文幼稚園, 成績都OK, 真係唔想佢讀中文小學囉, 但得15分, 名小學就一定無我份,可以點喎, 我覺得好似只有選直資或私校的出路.

最近聽到好多家長話聖瑪加利都OK, 雖然之前好差, 但新校舍落成後, 間學校好 ...

To be frank,
I have many friends to give up the vacancy of SMC because bad school named. So, many friends mind the school named.

新既smc其實已經同舊校好唔同, 以前舊校係中學女校, 宜家係一條龍男女中小學, 課程及教學理念都已經改變咗好多.  不過始終好多人都比較注重名氣.

原帖由 G-Ma 於 09-3-30 10:09 發表
新既smc其實已經同舊校好唔同, 以前舊校係中學女校, 宜家係一條龍男女中小學, 課程及教學理念都已經改變咗好多.  不過始終好多人都比較注重名氣.

新既smc means that one located at W.KLN?

原帖由 elizatyy 於 09-3-31 23:09 發表

新既smc means that one located at W.KLN?

Yes, Next to Ying Wah.
G ma,
How about the conduct of the secondary students? I am worried about the behaviour affect the little kids at the same campus

Hi bblaw,

現時既中學生都係外面招生, 並唔係係小學升上去, 因為小學今年先有小六生, 明年將會有第一批自己培養既中一生.

因為外收生, 所以現時既中學程度未必可以完全作參考, 不過學校好注重學生品德, 所以收生都好嚴謹.

小學生同中學生接觸既機會唔多, 大家午飯, 上下課時間都唔一樣, 所以都唔會有咩影響.
‹ 上一主題|下一主題