用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? [複製鏈接]

原帖由 ming2 於 09-3-16 21:42 發表

佢地上課時間由上午八點廿五分至下午三點五十五分,每節課係半小時,基本上每一科都係雙節堂(即係上一小時一科,個別科目如演奏,器樂堂就另計)

除左體育堂之外,佢地仲有一小時0既課外活動堂(需要俾錢,都係四百幾蚊左 ...

唔該晒你呀.

我仲有小小問題:

1) 學校校風點樣呢?
2) 除了各類的音樂課, 還有什麼科目呢?
3) 英文課是否全英文上堂呢?
4) 中文課是否全普通話上課呢?
5) 還有什麼科目是英文上課的呢?
6) 是否有補底班呢? 即是, 如果小朋友成績追不上, 學校是否會提供協助呢?
7) 升上中學的要求是什麼呢?
8) 中英數會否讀高一級或半級呢?
9) 學術成績方面是否要求很高, 很摧谷呢: 例如: dictation, test, exam 是否會超過小朋友應有的水平呢? 因為我聽過某些學校的家長很大壓力, 學校要求高, 默測考一浪接一浪, 而且內容亦很深.  小朋友溫習溫到喊.

原帖由 ming2 於 09-3-17 17:06 發表

係呀...佢地一年應該有兩次小一簡介會架,到時就準備報第二輪0既面試架啦..

音小, 同宣小都出名音樂科好好, 請問2間比較, 有咩意見呢 ?
教育王國以外之相冊連結已被刪除

我有兩個朋友小朋友分別讀兩校, 如其名, 音小較全面, 宣小只是其一一項學習必要原素.

原帖由 金毛B媽 於 09-3-18 12:30 發表

音小, 同宣小都出名音樂科好好, 請問2間比較, 有咩意見呢 ?

原帖由 tpmak 於 09-3-18 12:38 發表
我有兩個朋友小朋友分別讀兩校, 如其名, 音小較全面, 宣小只是其一一項學習必要原素.

請問音小學樂器要唔要再俾 $, 定學費包埋 ?

我知宣小就要另外收費
教育王國以外之相冊連結已被刪除

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

如果之前係根德園讀, 就唔覺係壓力大, 不過如果好似我個女咁, 就亞媽有d壓力. 我好lazy, 又唔識教女.
原帖由 ming2 於 09-3-18 17:14 發表

我都有學生係宣小讀,宣小係功課上壓力一定比音小大(個人覺得),而且佢地好似鋼琴係唔當一樣樂器計架...如果樂器個科學得唔好(考試唔好)係會影響全科成績架... ...

ming2,
你都已經識, 唔駛靠學校.
雖然個女唔多有興趣音樂, 但佢參加的音樂興趣班上了半年, 我都係決定比埋佢完成. 可能下半年會好d.
原帖由 ming2 於 09-3-18 17:15 發表

小一至小三 0既學費係包左32堂單對單樂器課,summer就應該要再俾錢學(if want to keep on learning during summer holiday)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-18 17:12 發表

rabbitpiggy

1) 學校校風點樣呢?...我覺得唔錯,幾純樸啦..

2) 除了各類的音樂課, 還有什麼科目呢?...有中文,英文,數學(英文數),普通話,phonics,art, PE, 生命教育(即係常識),團契,聖經,音樂欣賞,音樂演奏,合唱, ...

thank you

原帖由 ming2 於 09-3-18 17:14 發表

而且佢地好似鋼琴係唔當一樣樂器計架...如果樂器個科學得唔好(考試唔好)係會影響全科成績架... ...

音小會唔會都係咁架呢?

簽名被屏蔽

咁樣, 如果真係冇音樂細胞天份, 真係麻煩d.
原帖由 ming2 於 09-3-18 19:25 發表

你指宣小??我讀宣小個學生咪就係之前讀根德架LOR...佢跟我學鋼琴,係學校學長號,由於長號成績唔好,所以拉低晒全科0既成績,迫住要停左學琴,攪好個長號先呀... ...

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-19 09:48 發表

我覺得唔會lor...因為學校都知道每個小朋友都有唔同0既長處,學音樂只係想佢地可以有多一個途徑去接觸/讚美主...並唔係要佢地個個都去做音樂家lor.. ...

絕對讚成  唔係個個小朋友都有音樂細胞可以做音樂家的.

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-20 10:26 發表

小朋友學識音樂,有多一個途徑去表達自己0既情感,我覺得係好事黎架...

我都十分之讚成.  不過就唔好過份期望小朋友一定可以在音樂方面很特出law.  

我去左聽答問大會了.  學校的環境真係好impressive, 個hall 靚到不得了, 周圍環境都好好.  我同老公仲專登入了厠所看看, 因為很多時厠所都是最dirty 的地方.  基本上厠所的衛生程度都好ok, 只係flush 好似唔係幾夠, 我都沖不到水.  但最正是有toilet roll 供應. 厠所仲有得洗白白tim.

學校的教育理念亦很好, 我最記得校長說要淨化小朋友的心, 用聖經來教導小朋友, 而不是try to control 小朋友.  只不過校長亦暗示了不是所有老師都是基督徒.  不知在推行上會否出現問題???

學校的宗教色彩亦十分濃厚, 這點我並不抗拒.  當天亦有兩位中學的同學表現piano 4 手聯彈, 雖然我一點都不懂, 但都覺得好好聽.

果度的交通認真麻麻, 我唸返放學時係diamond hill 等小巴的人一定超多, 因為果度是學校村.  我去果日, 等小巴的人都打晒蛇餅, 真係嚇親, 仲差d 遲到tim.

因為果日是一人一問題制, 而且我地趕住走, 所以有以下問題問不到老師和校長, 請問你可否提供資料呢:

1) 中英數以及其他課目每星期各有多少堂呢?  因為我怕8堂的音樂堂會分溥了其他課目的上課時間
2) 為何學校不請外籍老師教英文和內地老師教普通話呢?
3) 學校有多少個露天操場呢? 我眼見只有一個, 是放了藍球架的, 但我找到教育城的資料說有3個???
4) 學校除了音樂上的特別室外, 還有什麼特別室呢?
5) 學校是否今年會有會考生呢?  
6) 老師的流失率是否大?
7) 我見教育城的資料, 學校的老師有很多, 比一般學校為多, 請問是否很多都是音樂老師呢? 因為我想學校咁多琴室, 一定有很多音樂老師.
8) 學校的課外活動堂是否都是由學校老師教的, 或是外請老師呢?
9) 學校是否只有一個剛起好的室內多用途運動場呢? 沒有有蓋的操場?

唔該晒

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題