用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? [複製鏈接]

原帖由 tpmak 於 09-3-12 13:33 發表
rabbitpiggy,
20日有家長會, 你可以參加聽下.

thanks, 我都安排緊去聽聽.

不過始終學校講的是一套, 但到最後是否對現又是另一回事, 所以想多請教現在就讀的家長.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

tp,
我好耐無上來啦, 你點呀, 得閑pm我啦

原帖由 ming2 於 09-3-12 17:00 發表

so far我又唔覺老師佢地會小小野就寫手冊...不過如果欠交功課,佢地會chop 一個藍印係手冊度,有5個藍印就要罰留堂lor...我囡囡個老師會分派小朋友去記低轉堂時唔乖0既同學0既學號,例如邊個傾計...etc,咁老師會再去 ...

明白, 咁樣都好合理.

原帖由 ming2 於 09-3-12 17:03 發表

其實對於其他學科何謂"不足"呢??我自己就唔係好清楚"不足"0既定義...不過在我而言,佢地都有課外活動堂,亦有art, PE 堂,呢d對我黎講都已經足夠架啦.....當然如果你係想你小朋友參加咩學界運動會/游水比賽,而又有出 ...

唔該晒.  明白.  其實我從來都又冇唸過要個仔攞咩獎, 因為他各方面亦不突出.

我的意思是學校投放在其他學科的資料方面怎樣? 例如: 各學科的師資, 師生比例, 上課的堂數等等.

我想問下:
1) 一星期學校會有幾多堂課外活動課呢?是否在上課時間上的呢? 是否要另外付費的呢?
2) 學校是否有功課堂呢? 一星期有幾多堂功課堂呢?
3) 學校教語文的老師是否全部已過基准試呢?
4) 學校是否有外籍老師呢?

嘩, 真係好掛住你, 我以為你忙到唔記得我.
大家都有時問起你.   遲d我地可能係小朋友攪小型生日聚會, 另外3月27日有空嗎?食dinner.
原帖由 dianachau 於 09-3-12 18:21 發表
tp,
我好耐無上來啦, 你點呀, 得閑pm我啦

Ming2,
我知道音小係好學校, 只是我對music 真係唔多掂, 而且又要番工, 我冇信心可以follow佢地.
原帖由 ming2 於 09-3-12 17:03 發表

其實對於其他學科何謂"不足"呢??我自己就唔係好清楚"不足"0既定義...不過在我而言,佢地都有課外活動堂,亦有art, PE 堂,呢d對我黎講都已經足夠架啦.....當然如果你係想你小朋友參加咩學界運動會/游水比賽,而又有出 ...

我都好掛住你地, 成班c9出來食飯好開心呢
而家終於無咁忙, (其實晚上多咗會要開, 不過唔以之前上堂咁一上就成十點先返到屋企) 每星期都係上一晚課, 同埋開始做research, 希望準時出年年中埋單, 同亞仔一齊讀小學
生日會就唔好啦, 費事亞仔又以為自己係3月生日
我工人月尾放大假, 27/3應該ok, 我手提無轉, 日子定咗comfirm我啦

係呢, 之前睇過你d post, ching ching好似轉咗學校喎

原帖由 tpmak 於 09-3-16 13:23 發表
嘩, 真係好掛住你, 我以為你忙到唔記得我.
大家都有時問起你.   遲d我地可能係小朋友攪小型生日聚會, 另外3月27日有空嗎?食dinner.  

CC 轉了幼稚園, 禮賢, 唔錯. 好近你母校!
你打算比Eden 讀邊間小學?
原帖由 dianachau 於 09-3-16 13:47 發表
我都好掛住你地, 成班c9出來食飯好開心呢
而家終於無咁忙, (其實晚上多咗會要開, 不過唔以之前上堂咁一上就成十點先返到屋企) 每星期都係上一晚課, 同埋開始做research, 希望準時出年年中埋單, 同亞仔一齊讀小學 :si ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

係啦, 直頭起隔籬. 禮賢好y

我想Eden考TSL, 因為佢全英, 其他科又唔太難, 不過唔知佢考唔考到。其實有好多間都考慮過,但惗惗吓, 都係想搵d唔洗學費的。

而家佢無起又一村返Playgroup啦, 轉咗去Anfield, 英文再好多咗少少, 不過認中文生字就.... 你都知佢間幼稚園出名德育同身心發展嫁啦, academic 真係要自己跟貼d

CC呢, 你想佢考邊間呀? 老二返學未呀?

原帖由 tpmak 於 09-3-16 15:08 發表
CC 轉了幼稚園, 禮賢, 唔錯. 好近你母校!
你打算比Eden 讀邊間小學?

Ming 2

我想問音小係咪 6 月再有令一次申請入學 ?

謝謝
教育王國以外之相冊連結已被刪除

簽名被屏蔽

唔該晒

請問佢 interview 係咪只係一次, 同埋要唔要 interview 家長呢

簽名被屏蔽

明白, 我呢個星期5唔得閒, 打左去問老師, 話5月29日有多一個簡介會

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題