用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎? ...
樓主: tpmak
go

有冇家長考慮比小朋友考直資或私校? 可以分享嗎?

我們也住荃灣區, 同樣得15分
我的孖女考到'國際音小' 及 '優才', 雖然 '優才'比較遠, 但我們喜歡他的教學理念, 因此也選了他。
'優才'的小一到小三在旺角上課, 到小四我們再考慮搬去學校鄰近住

原帖由 Chincco 於 09-3-7 13:50 發表
我哋住向荃灣區, 但荃灣區真係無我心意的小學,所以一定要跨區, 但有得個15分, 最慘荃灣區係無直資小學, 真係煩死人.

我個鄰居個小朋友向祟真幼稚園讀緊,佢媽咪話祟真都唔錯. 原來祟真家吓幼稚園同小學都有國際班 &  ...

我哋住向荃灣區, 但荃灣區真係無我心意的小學,所以一定要跨區, 但有得個15分, 最慘荃灣區係無直資小學, 真係煩死人.

我個鄰居個小朋友向祟真幼稚園讀緊,佢媽咪話祟真都唔錯. 原來祟真家吓幼稚園同小學都有國際班 &  ...

崇真小學國際班要成5千幾蚊學費??? Is it really worth?

原帖由 ming2 於 09-3-7 10:05 發表

大囡宜家讀緊"國際音小",而細囡亦將會於今年九月入讀此校小一...

唔好意思, 有d8掛, 你細囡好似同我大仔一樣是04年出世, 點解咁勁可以今年讀小一既?

係呀 ! 我打電話去過祟真問過, 佢哋話主流班就$3,600, 國際班就$5,200架, 仲叫我5-6月可以再打電話比問吓有關申請入學的事.
我個大女都係04年出世, 不過係12月中, 所以係細B, 仲係全班最細, 但佢讀書都好OK, 所以想同佢揾間好D的小學.

請問"國際小音" 同"優才"學費貴唔貴呀 ? 因為我仲有一個細女, 所以學費都係選校的考慮因素之一.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

荃灣區的小學, 我唔敢話差.
But d 中學就 ...

所以, 都要考慮比小朋友考直資或私校.

ming2 ! 你兩個女都好叻喎,咁細個就可以跳班.
mrsanthony我好同意你啲講方, 所以我只可以選擇直資或私校. 但真好煩,大家可唔可以比下意見, 到底邊d直資或私校好d.

簽名被屏蔽

國際音小係咪即係國際基督教優質音樂中學暨小學呀

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-9 13:06 發表

優才聽聞好似二千幾蚊一個月,而音小就$2960 x 10月..小四至小六就好似要四千幾蚊..

音小是私校, 都只是$2960 x 10月, 都算好ok 喎

原帖由 ming2 於 09-3-9 12:57 發表

rabbitpiggy

係呀...細囡係04年4月出世0既...由於佢見到家姐跳班上小學,所以佢成日都好想好似家姐咁...因此我地就早左一年俾佢去interview,佢interview成功左,我地就同幼稚園個邊講,咁校長亦同意俾細囡跳班上K3(K ...

你兩個囡囡好叻呀

可能她們都很你的遺傳在樂音方面特別有天份   我想信音小最適合她們

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-10 09:48 發表

sorry...打錯左...係$3960 x 10先 0岩呀...sorry..

IC, THANKS

原帖由 ming2 於 09-3-10 09:51 發表

叻就唔敢講啦...不過以under age 黎講,佢都算係讀得輕鬆 lor...

音樂天份係咪高,我亦唔敢講...我自問就唔覺佢地音樂天份高...不過叫做唔抗拒音樂lor...最起碼,佢地會覺得學樂器係必須0既一樣野...因為佢地由細到 ...

咁都已經好好了

我想問下音小的小一入學申請表是否遲些可以在網上DOWNLOAD 的?

如果冇聽小一入學介簡會就去INTERVIEW會否有影響呢?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-10 12:20 發表
rabbitpiggy

佢地0既入學申請表係冇得download,一定要去學校lor架...每份好似係$20...

如果你真係好想入呢間學校,最好都係去聽一聽個簡介會,充分了解左學校0既教學理念,咁對於interview時,家長0既對答都應該會有幫 ...

thanks

因為係星期五晚上我唔得閒去呀
唔知佢地仲會不會有第二場呢?

簽名被屏蔽