用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 阿仔系補習祉比Miss用粉擦打中頭!
go

阿仔系補習祉比Miss用粉擦打中頭!

因為個仔系補習祉同人傾計,比Miss用粉擦打中頭.好心痛  我知系阿仔傾計有錯,但系你用粉擦打人就對嗎?

好過份!
原帖由 Maryahwan 於 09-3-5 12:21 發表
因為個仔系補習祉同人傾計,比Miss用粉擦打中頭.好心痛  我知系阿仔傾計有錯,但系你用粉擦打人就對嗎?

簽名被屏蔽

好粗暴呀 !!!

離晒譜!即刻轉第二間補習社兼投訴個Miss!
原帖由 Maryahwan 於 09-3-5 12:21 發表

聽見都覺心痛!

我認為要同小朋友傾這件事,要指出不守規矩是不對的,受罰是應該,但同時要小朋友知道你明白他不開心(可能會覺憤怒、委屈、難堪等)的感覺,即表現出同理心,讓他感覺好些。再向仔仔了解Miss平時的行為態度,並一齊判斷Miss罰人的方法哪些可接受,哪些會太過份,藉此上一課 德育課。

My teacher threw me with a chalk when I was in Form 1. Luckily it did not hit me. Though I was not very upset, I remember this even when I am a mother now.

唔係吖!!!!  傾計都要比擲粉擦 !??!  
淨睇TOPIC我以為小朋友罵老師/在補習社打架添 !!!

我今日至比個小朋友用扮演角的匙羹擲到,
原因係佢推跌同學的物品在地上,
我暫時請佢停下手上的活動,
但我都只係搶走佢手上的匙羹, 以免一次又一次被擲.

個老師EQ有幾高呢 !?? 咩叫classroom management?

同返小朋友講返, 係個老師的處理手法有d唔啱,
以免以為做錯事就可以被老師郁手郁腳.

你個仔幾歲呀?他害怕嗎?記得同佢傾吓!令他好過一些。如果一定要在那兒補下去,要小朋友明白他也有不對的地方,這樣他才會平衡一些,而不只是唔開心,失落。希望他可以放開心情啦!

咁似周星弛既
無知是福