用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
樓主: HoManYu
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

原帖由 wendy_y 於 09-3-11 01:38 發表
~09'9月決定讀禮賢K1既小朋友大招募~
自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世......... ...

歡迎下午班既Jones,yeungyeung,LaamLaam!
嘩yeungyeung開學咪成3歲8個月,真係好大喎!我昊昊2月出世,而家返n都巳經係最大o架喇!佢成日話自己係大哥哥呀.....

原帖由 HoManYu 於 09-3-11 10:22 發表

歡迎下午班既Jones,yeungyeung,LaamLaam!
嘩yeungyeung開學咪成3歲8個月,真係好大喎!我昊昊2月出世,而家返n都巳經係最大o架喇!佢成日話自己係大哥哥呀.....

yeungyeung 雖然比較大,但他學說話比較慢,而且細細粒, 他做大仔比較好.其實他之前那年都有int 禮賢,不個唔收.  好彩今年收咗!

我阿仔之前番左1個學期多d n 班, 3月剛轉左番屋企附近既k1! 以6月出世, 以前就算中間b, 而家佢係全班最細, 成日話有好多哥哥姐姐呀!! 尋日仲投訴有哥哥打交, 曳曳添呀!!

Hi 各位mummy,

成個星期冇上嚟, 因Laam Laam發高燒(40.7度)入左醫院 , 驗到係呼吸道合胞病毒(R.S.V.), 醫生話依個病毒3-4月開始至8月較為活躍, 大家要小心預防呀 !!!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_243/Press%20release_Vigilance_against_seasonal_RSV_urged_20080331_tc.pdf

真係好擔心, 現時正是高風期, 所以隨身帶備消毒紙巾, 希望可以減少感染機會.

Wendy_y, 你BB有無打流感針?

而家冇晒事ma?  祝各位身體健康啦!!!
原帖由 wendy_y 於 09-3-12 14:10 發表
Hi 各位mummy,

成個星期冇上嚟, 因Laam Laam發高燒(40.7度)入左醫院 , 驗到係呼吸道合胞病毒(R.S.V.), 醫生話依個病毒3-4月開始至8月較為活躍, 大家要小心預防呀 !!!

http://www.edb.gov.hk/FileManager/ ...

我都黎報到先....

自我介紹:
小朋友名          出生月份       am/pm
昊昊(ho ho).......2月出世..........am
yin....................1月出世..........am
Clement............6月出世......... am
Forrest..............8月出世..........am
Evan..................4月出世..........am
Jones                 8月出世..........pm
yeungyeung.....05年12月..........pm
LaamLaam..........2月出世..........pm
Sheryl...............12月出世..........pm

原帖由 wendy_y 於 09-3-12 14:10 發表
Hi 各位mummy,

http://www.edb.gov.hk/FileManager/ ...

係o羅咁而家好番未呀?我想問同流感有冇分別呀?我見佢寫[潛伏期由一至十日,通常為五至七日。一般病徵包括發燒、發冷、頭痛及胃口減退。]似乎又唔似係感冒喎!

原帖由 THOMBB 於 09-3-12 20:29 發表
我都黎報到先....

自我介紹:
Clement.......... ...

歡迎THOMBB,而家am同pm人數都參唔多la....
咁Sheryl係05年定係06年出世呀?

真係好擔心, 現時正是高風期, 所以隨身帶備消毒紙巾, 希望可以減少感染機會.

Wendy_y, 你BB有無打流感針?

有呀!打左流感針,醫生話原來打左流感針都有機會染到流感架,不過就唔會有併發症

原帖由 ahschan 於 09-3-12 11:08 發表
我阿仔之前番左1個學期多d n 班, 3月剛轉左番屋企附近既k1! 以6月出世, 以前就算中間b, 而家佢係全班最細, 成日話有好多哥哥姐姐呀!! 尋日仲投訴有哥哥打交, 曳曳添呀!! ...

點解你clement 返k唔係返n既,即係佢今個月先2歲8個月,返k1就真係好細la,照計學校唔會收個喎!而且人地有學卷你冇喎!我仔而家都係返n1,o岩o岩滿3歲,做老大,成日話自己係大哥哥....
呀係呀,clement食量咁大,我想問佢幾重呀?阿昊而家38磅高100cm都巳經好大件la!

而家冇晒事ma? 祝各位身體健康啦!!!

多謝各位mummy關心, 依家Laam Laam已出院, 只係仲有鼻水同咳

係o羅咁而家好番未呀?我想問同流感有冇分別呀?我見佢寫[潛伏期由一至十日,通常為五至七日。一般病徵包括發燒、發冷、頭痛及胃口減退。]似乎又唔似係感冒喎!

其實真係好難分, 開頭都係咳同微燒

原帖由 wendy_y 於 09-3-13 00:12 發表

多謝各位mummy關心, 依家Laam Laam已出院, 只係仲有鼻水同咳

咁要保重身體呀!聽晚又轉涼la,真係要小心d呀!我自己都咳呀,好驚野比阿仔呀!

阿昊而家38磅高100cm都巳經好大件la!

HoManYu,

昊昊好高大呀, Laam依家得32磅高95cm

咁要保重身體呀!聽晚又轉涼la,真係要小心d呀!我自己都咳呀,好驚野比阿仔呀!

係呀, 我地病就最易傳比仔仔, 依d天氣最煩

HoManYu,

咁啱既, 你又係樹, 未瞓 ?

原帖由 wendy_y 於 09-3-13 00:23 發表

係呀, 我地病就最易傳比仔仔, 依d天氣最煩

HoManYu,

咁啱既, 你又係樹, 未瞓 ?

參唔多la,我好多時呢個時間都係樹ga,wendy多d上黎傾計丫,唔係因為bk"室室"地,我都會打得快d既.....

參唔多la,我好多時呢個時間都係樹ga,wendy多d上黎傾計丫,唔係因為bk"室室"地,我都會打得快d既.....

好呀, 我地多d係依樹傾計

係呀, 而家冇學劵架!! 之前番開n 都係冇學劵架, so...對我黎講, 而家唔使take school bus, 學費又平d, 仲慳d 添啦!!
clement就係剛剛足2yrs8mths, 佢2月就剛足, 2/3就開學law!  佢interview 時有考佢畫線, 認abc同中文字, 好彩都跟到七八成, 所以就俾佢番law! 學校都話好少插班下學期, 佢都算好彩, 問既佢都學過!!
佢身型...排骨仔, waste 晒我d 米飯, 佢都係得95cm, 29-30lbs啦....
原帖由 HoManYu 於 09-3-13 00:11 發表

點解你clement 返k唔係返n既,即係佢今個月先2歲8個月,返k1就真係好細la,照計學校唔會收個喎!而且人地有學卷你冇喎!我仔而家都係返n1,o岩o岩滿3歲,做老大,成日話自己係大哥哥....
呀係呀,clement食量咁大,我想問佢幾 ...

原帖由 ahschan 於 09-3-16 10:12 發表
係呀, 而家冇學劵架!! 之前番開n 都係冇學劵架, so...對我黎講, 而家唔使take school bus, 學費又平d, 仲慳d 添啦!!
clement就係剛剛足2yrs8mths, 佢2月就剛足, 2/3就開學law!  佢interview 時有考佢畫線, 認abc同中 ...

oic,我都有諗過比昊昊返k1 ga,但問過好多間都唔會特別咁樣收,叫佢讀返n1會合適啲...
‹ 上一主題|下一主題