用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 09/10 禮賢K1入黎啦!
樓主: HoManYu
go

09/10 禮賢K1入黎啦! [複製鏈接]

因太大雨, 冇去到呀!

benalg : 聽完你講, 真係覺得自己冇選錯學校

原帖由 benalg 於 09-4-26 21:05 發表
我個日有去呀, 因為朝早黃雨, 本來都唔知去唔去好, 後來無落雨先出發, 去到都3:30pm, 得番半個鐘頭參觀.  但係都已經有好多人係度,好熱鬧.  因為去到已經係表演尾聲, 只得去課室參觀, 原來每個課室都有個主題設計,  ...

我地12:00到,冇欣賞到表演,但就參觀哂幼稚園既班房(左面地下,1樓同2樓)幼稚園部既戶外遊樂場等,睇到好多唔同年級同學既展品,有點驚嘆幼稚園同學都可以做到d咁出色既作品,而學benalg所講,(每個課室都有個主題設計)而且做得好有心思,我仔仔覺得好新奇好興奮.....但就老師而言,當日講解同照顧都比較注重現有舊生居多,有點忽略新生同新生家長,例如冇主動同小朋友玩或傾計,亦少有向家長講解(我個人覺得係),但某課室的老師就比較照顧低年紀既小朋友,例如遊戲室或活動室咁,而且好似唔覺眼有外籍老師,語言班房內都只係得兩位華人老師(禮賢網上見到教英文o個兩位老師)而且表現有點一般(個人應為),其他總括都算滿意.
唔知大家有冇行埋小學部呢?我就只行過兩三個班房門口,但見樓梯上落既學生都好純品同有禮,但論小學規模好似比而家d新學校略為遜色咁,大家唔知點睇呢?

我地10:30到12:30走. 參觀了幼稚園及小學.  幼稚園集中展出家長與學生合作完成的作品, 於學校內造的手作仔,播放學生平時在學校的上課程形影片.  老師都有講解一兩句展品的玩法. 但是缺乏熱情, 可能陌生和參觀者多吧.

小學部由6樓向下参觀, 課室展覽由學生帶領參加者玩遊戲,老師作副手. 小學課室不見有家長, 一點都不熱鬧.  大部份家長都在禮堂看自己的小朋友表演.  下午表演有武術, 體操, 舞蹈及非洲鼓. 有外籍MISS於小學部出現.

BB鍾情於燈光室及小學部的電腦室.

幼稚園部感覺OK, 可以滿足小朋友的好奇心. BB said he like this school after visited.

我都有去, 我覺得他們的佈置及小朋友的作品都好有創意, 常識好似好深, 居然教d人體內臟.  但最不滿意是英文科的比例很少很少, 只佔某課室的一少半.  幼稚園是沒有外籍老師, 只有說英語的華人, 我朋友講有家長都曾經反映過英文太淺.  而書單上, 一個學期都係教兩本書 (雖然唔知幾厚, 但單看價錢, 幾十元, 應該不會太多內容).  另, 好似睇唔到有普通話科 (幼稚園部).  有無家長知道英文同普通話的情況??

上了小學部參觀, 一個小學五年級學生全程跟我說英文, 唔係好流利但都ok, 不過我想這裡的學生未必能說native般的英語, 因不是他們強項.

另也同意d老師都無主動同家長傾計.

~09'9月決定讀禮賢K1既小朋友大招募~
自我介紹:
BK名                小朋友名         出生月份   am/pm
homanyu..........昊昊(ho ho)...06年02月..am
叮叮噹噹............yin................06年01月..am
ahschan............Clement........06年06月..am
kcjl...................Forrest..........06年08月..am
benalg...............Evan.............06年04月..am
josie060519......梓楹..............06年05月..am
laladorothy........Ivan Chan......06年08月..am

fc1688...............Jones...........06年08月..pm
yeungyeungma...yeungyeung..05年12月..pm
wendy_y.............LaamLaam...06年02月..pm
THOMBB..............Sheryl..........06年12月..pm
ibaamyng.............Hoi Ching.....06年05月..pm
poodpoodhk.........加加................06年10月..pm

係呀, 見到學生啲作品做得咁有心機, 而老師個個都好nice, 連老公都話無選錯學校.

原帖由 wendy_y 於 09-4-27 00:27 發表
因太大雨, 冇去到呀!

benalg : 聽完你講, 真係覺得自己冇選錯學校

你地話唔多覺老師主動打招呼, 可能有好多舊生同新生及家長係度, 真係未必好熱情. 其實當日反而係我主動問老師問題, 佢地都好友善咁答, 其人一位仲係主任, 所以我問得多啲.  

例如佢話每班k1而家收33人(原本最多可收45人), 上下班合共4班, 而每班必有3個老師睇住.
幼稚園沒有外藉老師, 只有當日見既一位只識講英語既華人老師, 另一位係幼兒教育老師傍住.  另有一位專教普通話的老師.  一星期大約有3-4堂英語, 每堂大約20分鐘.
後來佢問我係未預備黎緊諗住報讀, 我話已經收左阿仔今年讀上午, 佢反而有啲意外, 仲話好難得(?), 因為今年好多人報名, 收生情況好緊張. (不過唔記得問佢有幾多人報).  另外, 我問佢幼稚園有咩興趣班, 佢話只得體操班!?
因為學校資源有限, 加上家長多鍾意出外報活動, 所以學校唔會有攪. 後來佢知我係讀上午班, 佢都話有好多家長想轉, 不過佢話反而呢度下午班有少少著數, 因為等小學部放左學後, 幼稚園下午班會多左少少活動空間.

最後我老公問佢係未年年都有呢類open day, 佢話唔係, 因為今年金禧年先有, 事關校長唔鍾意做咁多花巧野.
所以今年算叫開下眼界.

報告完畢.  

原帖由 miutang 於 09-4-27 13:56 發表
我都有去, 我覺得他們的佈置及小朋友的作品都好有創意, 常識好似好深, 居然教d人體內臟.  但最不滿意是英文科的比例很少很少, 只佔某課室的一少半.  幼稚園是沒有外籍老師, 只有說英語的華人, 我朋友講有家長都曾經 ...

我朋友都問過老師, 話今年有1,000人來in, 所以小朋友入到真係好厲害呀.

但仍有擔心英文方面, 如入此間, 看來要報英文playgroup.

因為落大雨我都冇去參觀!睇番大家既comment, 禮賢都好比心機攪呢個open day wor!

其實英語點都會出去補, 因為學校所提供既點都唔及出面既專業, 亦都因為咁上午班係所有學校都好大競爭啦!
而家阿仔讀普通學校k1下學期, 都係得一本英文書咋, 日日有外藉老師上堂, 佢英文而家so far都ok啦!

原帖由 miutang 於 09-4-27 16:54 發表
我朋友都問過老師, 話今年有1,000人來in, 所以小朋友入到真係好厲害呀.

但仍有擔心英文方面, 如入此間, 看來要報英文playgroup.

原帖由 ahschan 於 09-4-27 18:48 發表
因為落大雨我都冇去參觀!睇番大家既comment, 禮賢都好比心機攪呢個open day wor!

其實英語點都會出去補, 因為學校所提供既點都唔及出面既專業, 亦都因為咁上午班係所有學校都好大競爭啦!
而家阿仔讀普通學校k1下學 ...

ahschan,第時出去補英語記得揾埋我呀!我仲未有頭緒,只係諗住出年報公文數咋.....因想昊昊自動自覺做功課等佢唔好咁心散呀!見街坊個仔學成,而家仲part-time教公文數tim,街坊話自細巳比佢學,所以由細到大都唔雖要粗心佢做功課,佢自己亦堅持要完成整個公文數課程,佢話越做(練習)越有興趣喎!

原帖由 benalg 於 09-4-27 16:47 發表
你地話唔多覺老師主動打招呼, 可能有好多舊生同新生及家長係度, 真係未必好熱情. 其實當日反而係我主動問老師問題, 佢地都好友善咁答, 其人一位仲係主任, 所以我問得多啲.  

例如佢話每班k1而家收33人(原本最多可收 ...

其實興趣班係學校讀有好有唔好,因為要接左佢地放學食完飯再返番學校上堂,有點唔方便,倒不如校車返黎食完飯再出去上堂好過,話哂都唔係咁多人住又一村附近o架!至於體操班o岩我仔喎!我都有留意呢到有得玩,http://www.hkysa.hk/index.htm應該佢地會專業d.係呢!大家係咪都會撘校車o架?我地係2號車呀!問過老師,佢地話要第三次註冊先知車費幾多喎.....

冇問題, 不過我首選都係屋企附近ar, 因為我工人實在唔太靠得住, 唔敢俾佢咁遠!!! 我住荔枝角架, 1號校車! 今日我call左去問校車, $615一個月!平過之前根德同st cat 既校巴ar!  
kumon 我屋企附近都有, 好似而家個個都一定會讀咁wor, 即係都走唔甩啦!! 咁幾歲開始上架?
原帖由 HoManYu 於 09-4-28 00:49 發表

ahschan,第時出去補英語記得揾埋我呀!我仲未有頭緒,只係諗住出年報公文數咋.....因想昊昊自動自覺做功課等佢唔好咁心散呀!見街坊個仔學成,而家仲part-time教公文數tim,街坊話自細巳比佢學,所以由細到大都唔雖要粗心 ...

各位好, 睇完大家post, 我最初已為禮賢英文會深d, 現在有點擔心可否銜接小學呢.

原帖由 ahschan 於 09-4-28 12:47 發表
冇問題, 不過我首選都係屋企附近ar, 因為我工人實在唔太靠得住, 唔敢俾佢咁遠!!! 我住荔枝角架, 1號校車! 今日我call左去問校車, $615一個月!平過之前根德同st cat 既校巴ar!  
kumon 我屋企附近都有, 好似而家個個 ...

話就話3yr,但我諗4yr會定d.....

Hi, ahschan 我都係1號車,住長沙灣.  暫時我報咗香兒的親子音樂班, 明年才諗補習班. 希望他快D識應新校生活.

me too. no 2.   

原帖由 HoManYu 於 09-4-28 01:09 發表

其實興趣班係學校讀有好有唔好,因為要接左佢地放學食完飯再返番學校上堂,有點唔方便,倒不如校車返黎食完飯再出去上堂好過,話哂都唔係咁多人住又一村附近o架!至於體操班o岩我仔喎!我都有留意呢到有得玩,http://www.h ...

而家有冇番學架? 有番緊學既應該好快適應架!!!
香兒既班好唔好架?
而家我阿仔番緊畫班同柏斯!
原帖由 kcjl 於 09-4-28 16:17 發表
Hi, ahschan 我都係1號車,住長沙灣.  暫時我報咗香兒的親子音樂班, 明年才諗補習班. 希望他快D識應新校生活.

原帖由 benalg 於 09-4-28 16:43 發表
me too. no 2.   

我會係九龍灣得寶附近上車,我住彩盈邨.....你呢?

我地住油塘, 都係油塘上車.
唔知幾點鐘上車? 我最驚個仔起唔到身, 攪到遲到就弊啦 !!

原帖由 HoManYu 於 09-4-29 23:52 發表

我會係九龍灣得寶附近上車,我住彩盈邨.....你呢?

原帖由 laladorothy 於 09-4-28 13:13 發表
各位好, 睇完大家post, 我最初已為禮賢英文會深d, 現在有點擔心可否銜接小學呢.

其實有學卷既,大部份幼稚園都參唔多程度o架la,但我知有d學校會取考開d課外活動/英語.普通話會話/書法練習班之類,一來又多d收入,二來又滿足到大部份家長雖要,又可加深幼稚園競爭力......但聽聞禮賢小學真係好普通,所以都只係當係有個backup咁,起碼可以求下情咁.....
‹ 上一主題|下一主題