用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
樓主: muzic_mu
go

校際音樂節成績分享 [複製鏈接]

我路過, 都想分享下, 見到你地話明明分數係第三名, 但無名次, 都有少少戥你地唔底, 不過唔好灰心, 畢竟呢個係好好既經驗!

我女係參加上星期五香港大會堂朝早嗰場鋼琴一級, 彈莫札特既MINUET IN F, 評判成個聖誕老人咁, 派RESULT嗰陣, 都好似聖誕老人派禮物咁, 皆大歡喜!

FINAL我地呢場有6個第3名, 2個第2名, 1個第1名, 分數分別係85分 (第三名), 86分 (第二名), 87分 (第一名)!

小女僥倖得個第二, 總算無白費幾個月以唻既努力!

大家繼續努力啊!

原帖由 kiwaiwong 於 09-3-8 11:09 發表
係呀,寫到吾夠位比佢寫。你仔係吾係8歲果位呀 ?我見一位8歲都係82分,有d吾開心呀,d 家長話評判好孤寒。

觀察到這樣情況:個學生正準備考7級,但又參加2級比賽期望取得名次。

你猜對了﹗

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 18:22 發表

Katelee,

唔係誇獎,令千金真係實至名歸~
我都留意到小妹妹差不多是到出賽前一個先到達,而我一直坐在小妹妹婆婆(我估計是婆婆吧!)的身旁。

謝謝﹗預祝妳女兒也能比賽順利﹗

原帖由 Sindy 於 09-3-9 18:00 發表
拎到第一,真係實力既表現,恭喜晒   

原帖由 十月媽咪 於 09-3-9 22:35 發表
我路過, 都想分享下, 見到你地話明明分數係第三名, 但無名次, 都有少少戥你地唔底, 不過唔好灰心, 畢竟呢個係好好既經驗!

我女係參加上星期五香港大會堂朝早嗰場鋼琴一級, 彈莫札特既MINUET IN F, 評判成個聖誕老人 ...

十月媽咪, 你囡囡係咪紥blue 絲帶果位呀?  我都覺得果個評判 very good, 大家開心! :loveliness:  你囡囡學左幾耐呀?
晴晴媽媽

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 11:05 發表

HI, Katelee,

小女當日同令千金同場,她小小年紀天才橫溢,明顯係冠軍級人馬,好有節奏感好有音樂感! 小女僥倖得個第三,而且大過令千金好多好多,但真係輸得心服口服~ ...

MCC>>

恭喜Christy得季軍!

我個傻仔尋日violin G1分數比第三名嗰個少一分,佢就話自己第四wor!咁我就話係囉係囉,咁出年努力lu wor。佢就話"係,知道!"

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

晴晴_媽媽,
我囡係著紅色校褸, 藍色格仔裙, 第一個出場比賽嗰個五歲妹妹仔呀!

我女兩歲半響柏斯上小小莫札特啟蒙班, 之後繼續上埋個親子鋼琴班, 4歲正式跟老師1對1學琴, 如果淨係計單對單學, 就學左一年零四個月囉!

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-3-10 00:59 發表

十月媽咪, 你囡囡係咪紥blue 絲帶果位呀?  我都覺得果個評判 very good, 大家開心! :loveliness:  你囡囡學左幾耐呀?

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-10 15:17 發表
今日在麗豪酒店二級鋼琴比賽, 有一名肥仔彈琴的時候彈到段段續續, 有lup 音和粒粒咳咳都竟然得第三, 評判宣佈第三是這個肥仔, 她自己都說雖然他彈得段段續續和粒粒咳咳, 但佢好有style, 所以得第三, 當時全場人都O晒 ...

除非每場賽事都有三幾個評判,否則,也要接受評判的個人口味了。

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-10 15:17 發表
今日在麗豪酒店二級鋼琴比賽, 有一名肥仔彈琴的時候彈到段段續續, 有lup 音和粒粒咳咳都竟然得第三, 評判宣佈第三是這個肥仔, 她自己都說雖然他彈得段段續續和粒粒咳咳, 但佢好有style, 所以得第三, 當時全場人都O晒 ...

咁都得 , 冇辦法...評判話事

你女係咪彈 allegro ???

我女就 16 號先比賽

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-10 20:55 發表
洛婷,
是的, 叫您小朋友加油呀. 今日嗰評判是講普通話,上年嗰鬼婆有表演彈全首歌, 今年嗰評判只表演一次彈高低聲.

我都唔咁比咁大壓力佢 ,
叫佢好似平時屋企練琴咁就得 , 唔敢講太多 ,

希望快 d 16 號 , "拿拿林" 攪掂佢 :)

你個評判係亞洲人 ???

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-11 00:37 發表
中國人, 第一名是84分, 第二名一個是83分, 第三名2個是81分, 我囡是79分. 我在30號之後入去坐, 30個有22個都有彈錯, 連大埔舊墟3個小朋友都失水準, 嗰琴好似新的, d小朋友都話嗰琴健好硬, 或者不知是否今年的歌深d,  ...

依間學校 d 學生彈得好勁 ???

不過個琴鍵太硬都有可能會影響表演 ,

其實成首歌都唔太難 , 不過要彈得好聽就另一件事 ,

成首歌最難既地方就係 d 裝飾音

醒目開學勳章 王國長老

我舊年去睇2級, 會覺得彈arm唔難, 好多人都arm晒, 不過小心睇琴譜, 執晒大細聲漸快漸慢等等, 就真係唔多, 可能全場得十零個做到
如果再投入埋感情就sure win了

我女黎梗friday比賽, 佢而家都係未穩定, 數arm晒拍子就唔記得大細聲..........舊年俾佢扶扶轆轆得左第3, 希望今年如果touchwood衰左, 佢唔好太失望就好了

原帖由 洛婷 於 09-3-11 11:21 AM 發表

成首歌最難既地方就係 d 裝飾音 ...

仔仔都是彈這隻, 要彈多快? demo好快. impossible to him &    裝飾音 唔平均. 見到樓下間琴行post 出來result,
有個9yrs old 彈#104 92 marks, so great!

只希望佢完成隻歌..

原帖由 洛婷 於 09-3-11 11:21 發表

成首歌最難既地方就係 d 裝飾音 ...

呀女舊年92第一,但今年差左10分,得82分,失望當然有,但評判覺得個速度唔啱口味,都無辦法,最緊要係從中學到一D新知識,就已經無問題la!好在長笛攞到季軍,有番D甜頭。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-11 11:36 發表
我舊年去睇2級, 會覺得彈arm唔難, 好多人都arm晒, 不過小心睇琴譜, 執晒大細聲漸快漸慢等等, 就真係唔多, 可能全場得十零個做到
如果再投入埋感情就sure win了

我女黎梗friday比賽, 佢而家都係未穩定, 數arm晒拍子 ...
‹ 上一主題|下一主題