用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
樓主: muzic_mu
go

校際音樂節成績分享

mamee

Thanks! 我囝囝 84

原帖由 mamee 於 09-3-20 10:13 發表

冠: 87分 (男仔, 中間號數)
亞: 86分 (2號果位女仔, 我其實唔識音樂, 都覺得佢彈得好好)
季: 85分 (2位)

評判應該算俾分手鬆, 因為我個仔好幸運地有81分, 比我想像中好出好多. ...

wasabb,

請問那天評判是誰?

原帖由 wasabb 於 09-3-20 10:26 發表
昨天在Kowloon Bay Mega Box Tom Lee Music centre 的比賽結果:

冠: 84分
亞: 83分
季: 82分(就是犬兒)

係外國人,個名叫Anthony,但個姓唔記得咗,要返去再睇睇。

原帖由 snoppy 於 2009/3/20 13:05 發表
wasabb,

請問那天評判是誰?

今朝亞囡到中環大會堂參加一級Piano比賽, 好多參賽者都甩得好勁吓, 有些快如跑馬, 有些慢如拖牛, 有個男仔仲Repeat  頭一part 成8次咁多. 而彈對拍子/速度的不足1/6人.

賽果 : 88分 --> 1st, 86 --> 2nd(2人), 84 --> 3rd(3人)我覺得有些唔fair, 唔知評判係咪唔記得邊個打邊個, 因為有名次的同學仔好多都有甩 or 彈錯, 反而有些彈得好流暢的就無獎. 我囡囡就係其中一個. 不過我同亞囡講, 佢已經贏了媽咪心目中的1st.

原帖由 pullip 於 09-3-20 16:38 發表
今朝亞囡到中環大會堂參加一級Piano比賽, 好多參賽者都甩得好勁吓, 有些快如跑馬, 有些慢如拖牛, 有個男仔仲Repeat  頭一part 成8次咁多. 而彈對拍子/速度的不足1/6人.

賽果 : 88分 --> 1st, 86 --> 2nd(2人), 84 - ...

4 評分準則
評判會根據參賽者的整體表現評分,包括:
♦ 技巧-音色、音準、節奏、踏板等
♦ 演繹-風格掌握、想像力等
♦ 參賽者的音樂感
♦ 參賽者的感染力及能否引起觀眾共鳴
評判對一切藝術事宜有最終決定權。

wasabb,

我囡囡也是在個日比賽, 幸運地同你小兒一樣是季軍.
我覺得個評判都是偏向細小朋友, 小女同冠軍都是一年
級生, 另外有一位亞軍我想她應該也是一年級 or 幼稚園.

原帖由 wasabb 於 09-3-20 10:26 發表
昨天在Kowloon Bay Mega Box Tom Lee Music centre 的比賽結果:

冠: 84分
亞: 83分
季: 82分(就是犬兒)

我仔仔上星期亦幸運地取得violin G2第二名. 我們在康怡treble choir 比賽, 第一名87, 第二86, 而第三名8X (forgot),有兩位. 評判都好有心機解析首歌應該怎樣彈及一D基本參賽或表演要注意的事, 他較着重要拉出首歌的mood.

我個仔彈琴(109)同獨唱都係攞82分。