用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
樓主: muzic_mu
go

校際音樂節成績分享

原帖由 十月媽咪 於 09-3-11 14:49 發表
講開兩手fing fing, 我囡嗰朝上半場都有一個咁既男仔, 不過佢唔係空手咁fing, 而係拎住本琴書唻fing, 佢一路行出唻, 雙手就放響後邊fing住本琴書咁出唻, 本琴書係明顯畀觀眾睇到fing開晒既, 彈琴期間又係甩甩咳咳,  ...

可能佢基本功好呢........有時好多野,我地係睇唔到,原來手指彈落去既高度,都有啱同唔啱,彈出黎既音色力度又會有影響.....你我都未必會知道,如果個評判係有料既,會睇到好多你同我都睇唔到但重要既野,唔係單單大細聲,漸快漸慢&分句咁簡單

0力 0力 呀   好羨慕呀, 我冇見過呀.
原帖由 violetching 於 09-3-11 12:47 發表
hehe!託賴,佢其實都幾好彩,年年都有紅色cert,一系music festival, 一系speech festival, 但今年speech張季軍只係藍色,flute ne張都係藍色,希望餘下2場有機會喇!

...

我都知道評判畀得佢第三名既話, 就肯定有佢既長處既, 只係我呢個門外漢, 真係唔曉得欣賞囉! 同埋總係覺得咁樣fing 下fing下, 無厘正經, 好唔尊重囉! 至於佢d基本功係咪好好, 咁真係要佢自己同評判至知喇!

話時話, 你地小朋友比賽之前, 你地會唔會叫佢地留心個琴第一粒音既位置呀? 嗰日我地嗰場, 有個女拔既女仔, 好橙呀佢! 一開波就彈低左八度, 好彩佢發覺得早, 即刻當乜事都無發生過, 搵番啱個位, 由頭再彈起, 評判都好好人, 呢個女仔最後都係得到第3名啊!

原帖由 Sindy 於 09-3-11 16:44 發表

可能佢基本功好呢........有時好多野,我地係睇唔到,原來手指彈落去既高度,都有啱同唔啱,彈出黎既音色力度又會有影響.....你我都未必會知道,如果個評判係有料既,會睇到好多你同我都睇唔到但重要既野,唔係單單大細聲 ...

回覆 # 的文章

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-11 19:40 發表
今日我囡拿了一張藍色的聖經朗誦節的獎狀回來, 原來佢在學校參加普通話朗誦取得冠軍.

恭喜、恭喜

醒目開學勳章

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-11 20:16 發表
多謝, 我都希望你小朋友在鋼琴都取得大獎.

唔敢當

取得好成績啦

原帖由 muzic_mu 於 09-3-5 00:30 發表
有冇媽咪既仔仔女女在校際拎到好成績呀?可以分享下.

我個fd既學生,今年5歲, 拎左小提琴組獨奏冠軍..88分, 勁開心!
最開心既係, 同場有好多都大過佢,應該大部份都讀緊小學, 我諗佢算係全場最細個。
個小朋友真係幾醒 ...

我個仔長笛獨奏季軍...88分, 冠軍90分, 亞軍89分, 佢第一次比賽, 佢既長笛老師及鋼琴老師(伴奏)都好有心機教導, 多謝兩位老師!!!

上星期, 囡囡參加長笛初級組比賽, 取得第二名, 真係好驚喜, 希望囡囡會繼續努力, 勤力練習.

原帖由 yvonne.wong 於 09-3-10 15:17 發表
今日在麗豪酒店二級鋼琴比賽, 有一名肥仔彈琴的時候彈到段段續續, 有lup 音和粒粒咳咳都竟然得第三, 評判宣佈第三是這個肥仔, 她自己都說雖然他彈得段段續續和粒粒咳咳, 但佢好有style, 所以得第三, 當時全場人都O晒 ...

請問評判是台灣籍, 名叫Ms Fann-Yu Liao嗎?

睇黎各位仔仔女女既成績都唔錯, 可喜可賀!

我個侄仔, 4歲幾, 我同佢講, 「有個小朋友5歲小提琴比賽拎左冠軍呀!」
佢即刻大大聲講「我又要攞冠軍!!」..
之後就衝去練琴....
呢個侄仔, 好日都唔練琴...
聽到人地既成績就好有目標...

所以我都好鼓勵小朋友多d 出去比賽,見識下...成績唔重要, 最重要係有個機會俾佢地定立個目標努力。

醒目開學勳章

我女今早比賽完 , 終於可以鬆一口氣

評判係 (Mr Paul Cibis) 德國靚仔 , 有六尺高

不過比分都好手緊

地點係灣仔香港藝術中心 Agnes b. CINEMA

我女果場比賽結果係 , 冠亞季軍各一個 ,
第一名 85 分
第二名 84 分
第三名 83 分

我女攞 82 分
不過好多人唔過 80 分 , 得 7X 幾咋

回覆 # 的文章

我囡上星期五係 city  hall 比賽, 評判都係Paul Cibis (年青靚仔) , 佢俾分都幾緊 , 第一名 86分, 第二及三名係85 同84分, 我囡 8x 分

不過我都見派分紙時好多人係 7x 分

但評判係完場時用左5分鐘好有心機解釋首歌, 講埋佢d 評分標準同 common mistakes,  我覺得獲益良多呀 :D

嘩, 又係外國靚仔呀? 唔知係咪同一個呢? 我FRIEND話佢嗰場, 最低分見過3X呀, 撞鬼! 點解D靚仔畀分咁手緊架?!

你小朋友緊接有82都好"口力"呀, 比賽完... 有無同佢擦番餐勁既, 輕鬆下呀?!

原帖由 洛婷 於 09-3-16 14:20 發表

評判係 (Mr Paul Cibis) 德國靚仔 , 有六尺高

不過比分都好手緊 mouth:" />

我女果場比賽結果係 , 冠亞季軍各 ...

我仔仔都是agnes b cinema, 唔知係唔係同一個評判.
女女是否Allegro? 個鋼琴實唔實? 我仔沒有力, 驚佢沒有sound.  

原帖由 洛婷 於 09-3-16 14:20 發表

不過比分都好手緊 mouth:" />

我女果場比賽結果係 , 冠亞季軍各 ...

醒目開學勳章

原帖由 chrwan 於 09-3-16 14:39 發表
我仔仔都是agnes b cinema, 唔知係唔係同一個評判.
女女是否Allegro? 個鋼琴實唔實? 我仔沒有力, 驚佢沒有sound.  

係呀

我女係今朝早呀 , 你呢 ???

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-3-16 14:32 發表
嘩, 又係外國靚仔呀? 唔知係咪同一個呢? 我FRIEND話佢嗰場, 最低分見過3X呀, 撞鬼! 點解D靚仔畀分咁手緊架?!

你小朋友緊接有82都好"口力"呀, 比賽完... 有無同佢擦番餐勁既, 輕鬆下呀?!

...

唔係呀嘛....咁低分 ,
如果係都幾大打擊

未彈, 星期三, 個鋼琴實唔實呀? 唔好手緊!!!
如果有merit cert 就好啦!

原帖由 洛婷 於 09-3-16 15:03 發表

係呀

我女係今朝早呀 , 你呢 ???

醒目開學勳章

原帖由 chrwan 於 09-3-16 15:52 發表
未彈, 星期三, 個鋼琴實唔實呀? 唔好手緊!!!
如果有merit cert 就好啦!

我都唔知實唔實呀 ,
等亞女晏 d 返嚟問下佢再話你聽

醒目開學勳章

因為住九龍,要去到北角果邊比賽!
請問9:30比賽,有60人參加,自己排50幾,最遲要幾點到?