用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節成績分享
樓主: muzic_mu
go

校際音樂節成績分享 [複製鏈接]

原帖由 gershwin 於 09-3-8 18:13 發表
遇到這樣認真的評判,個comment咁詳細,未能入三甲都有所得著,不要氣餒。

我都係咁諗, 不過小朋友努力練習為左比賽, 都會有點唔開心. 我都係鼓勵佢努力改善, 下次會再好一點了!

醒目開學勳章

唔好意思,想問下如果首歌寫住 verse one only, 係咪即係只需要第一段 (首歌有2段)?

原帖由 gershwin 於 09-3-8 22:27 發表
比賽有咁多人,當中可能第一二三的人有的比你差,但三甲未必一定是你的。我們應該教導小朋友應盡自己責任和努力做好自己應做的事情。但要小朋友明白努力了未必一定會成功,即所謂"攞獎",但唔努力就一定失敗,最重要是他們為了 ...

我好同意你咁講, 亦都係咁教佢, 見到佢努力認真練習, 雖然拿不到獎項, 但見他有進步和得著, 我覺得很滿意了. 不過, 小朋友要從經驗中去明白"一山還有一山高"的道理, 亦會去學習接受失敗, 我能夠做的是肯定他的努力, 鼓勵他......

簽名被屏蔽

非常同意!
比賽呢d 野其實幾主觀, 個評判鍾意就鍾意, 就俾個獎你.
所以名次呢d 野都係其次.
最緊要係小朋友真係會為左個比賽而努力, 視攞獎為目標, 下過苦功.
同埋,比賽當然希望有機會攞獎, 但仲可以訓練佢臨場的信心, 膽量. 相信各位媽咪都好鼓勵俾d仔仔女女 出去「見下世面」。

原帖由 gershwin 於 09-3-8 22:27 發表
比賽有咁多人,當中可能第一二三的人有的比你差,但三甲未必一定是你的。我們應該教導小朋友應盡自己責任和努力做好自己應做的事情。但要小朋友明白努力了未必一定會成功,即所謂"攞獎",但唔努力就一定失敗,最重要是他們為了 ...

失望一定有, 都無辦法. 不過細妹畫了一張季軍獎狀比家姐, 佢都開心返啦.
原帖由 carrierogerian 於 09-3-8 22:03 發表

係呀! 我個仔就係8歲果個呀!佢都有D唔開心呀, 因為佢覺得明明分數是第三, 不過就無名次, 有D失望.

原帖由 katelee 於 09-3-8 18:17 發表
我女兒在星期四(五級#118)那場拿了冠軍(89分)﹐而在那一場﹐有1個第一﹐2個第二和5個第三﹐所以相信多過三個同分就沒有名次的說法應該不成立吧﹗

HI, Katelee,

小女當日同令千金同場,她小小年紀天才橫溢,明顯係冠軍級人馬,好有節奏感好有音樂感! 小女僥倖得個第三,而且大過令千金好多好多,但真係輸得心服口服~

真係sweet!!
雖然拎唔到名次, 但贏得家人的關懷, 姐妹感情更進一步..
媽咪都應該覺得好足夠啦~

原帖由 kiwaiwong 於 09-3-9 09:25 發表
失望一定有, 都無辦法. 不過細妹畫了一張季軍獎狀比家姐, 佢都開心返啦.

Ms.ChanChan,

你太誇獎她了 ﹐我代她謝謝你﹗

其實那天我們突然遇到黃色暴雨﹐堵車堵得差點趕不上出賽。小女是第21號﹐而我們到達時已在叫20號出場﹐她在如此緊張的情況之下﹐沒有出錯﹐真算不錯了。

當天的評判寫評語的速度可真快﹐可以在那麼短的時間內把分紙填得慢慢的。

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 11:05 發表

小女當日同令千金同場,她小小年紀天才橫溢,明顯係冠軍級人馬,好有節奏感好有音樂感! 小女僥倖得個第三,而且大過令千金好多好多,但真係輸得心服口服~ ...

講真,當我同家姐返到屋企,妹妹就頒獎比家姐, 家姐把口就話佢低b, 但係就眼濕濕.
原帖由 muzic_mu 於 09-3-9 13:39 發表
真係sweet!!
雖然拎唔到名次, 但贏得家人的關懷, 姐妹感情更進一步..
媽咪都應該覺得好足夠啦~

原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 11:05 發表

小女當日同令千金同場,她小小年紀天才橫溢,明顯係冠軍級人馬,好有節奏感好有音樂感! 小女僥倖得個第三,而且大過令千金好多好多,但真係輸得心服口服~ ...

mscc,

恭喜晒呀

我阿女今年好緊張,可能師姐讚下佢,上次賽小提琴,見到佢手震 ,心理質素未得.........而家都同佢做定左心理輔導 萬一出錯佢都唔駛咁hurt

好開心呀, 阿囡今日比賽, 86分, 第二名. 真巧合, 上年她參加鋼琴也是86分, 但得第三名.

原帖由 kiwaiwong 於 09-3-9 17:42 發表
講真,當我同家姐返到屋企,妹妹就頒獎比家姐, 家姐把口就話佢低b, 但係就眼濕濕.

拎到第一,真係實力既表現,恭喜晒
原帖由 katelee 於 09-3-9 17:40 發表

其實那天我們突然遇到黃色暴雨﹐堵車堵得差點趕不上出賽。小女是第21號﹐而我們到達時已在叫20號出場﹐她在如此緊張的情況之下﹐沒有出錯﹐真算不錯了。

當天的評判寫評語 ...

原帖由 katelee 於 09-3-9 17:40 發表

當天的評判寫評語 ...

Katelee,

唔係誇獎,令千金真係實至名歸~
我都留意到小妹妹差不多是到出賽前一個先到達,而我一直坐在小妹妹婆婆(我估計是婆婆吧!)的身旁。

原帖由 Sindy 於 09-3-9 17:59 發表

mscc,

恭喜晒呀

我阿女今年好緊張,可能師姐讚下佢,上次賽小提琴,見到佢手震 ,心理質素未得.........而家都同佢做定左心理輔導 萬一出錯佢都唔駛咁hurt ...

Sindy,

多謝晒!
你女係咪仲有鋼琴未比賽?預祝佢都得到好成績!

係呀,下星期同埋下下星期,最尾duet係測驗前一日,唯有係學校練習,呢個真係幾好既經驗 ,多謝你既祝福
原帖由 Ms.ChanChan 於 09-3-9 18:24 發表

Sindy,

多謝晒!
你女係咪仲有鋼琴未比賽?預祝佢都得到好成績!

我囡囡都終於完成了, 再一次多謝violetching, sindy, 及各位之前曾經解答我的疑問 及比feedback 我的媽咪.

我囡囡last fri 比賽, 一直只係用網上download 的譜練的, 一開始就有請老師買琴譜, 終於到 last wed 收到譜才發現有出入. 可惜囡囡已經改唔切, 就照本來咁彈. 結果都有80分, 以佢只學了7堂, 又懶練琴, 我地都已經覺得係超額完成了.

最重要係經過左今次, 囡囡話like 彈琴, 咁已經係最大收穫了.

今個星期exam, 完成左音樂節, 終於可以專心溫習了. 上次考試又撞正溜冰比賽, 都唔知點解次次都咁啱
晴晴媽媽

‹ 上一主題|下一主題