用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 解說 :Phonetics V.S. Phonics
go

解說 :Phonetics V.S. Phonics [複製鏈接]

自從post 出可以教小朋友phonetics之後, 好多家長都send e-mail黎問, 到底 phonetics 同phonics 有咩分別呀? 由於可能大家對國際拼音phonetics既理解唔太深, 小妹想係度分享下, 有錯請指正!

phonics : 忽然被香港炒起的一種學習英文方法*

phonics--其實只一種外國人俾babies開始牙牙學語時用既games! 係games! 外國小babies可以透過phonics去學到最基本, 係最基本既發音, 而且, 只係為左俾佢地睇下story bks or do some readings既時候用*

phonetics國際拼音: 一種被國際認可既發音符號 (家長可教開字典, 睇下每個word後既符號即可)* 只要識讀phonetic symbols, 人就可以自己發任何一個有標phonetics既word啦!

phonetics v.s. phonics

1. 有家長問: 你話phonetics 係學符號之後, 小朋友靠符號就可以自己識pronoun個字, 咁如果係本書度,佢無個符號, 小朋友點算呀??

相反, phonics學完之後, 小朋友起碼知a 係可以讀[apple] 既第一個音, 咁佢默書都識串, 但phonetics又點教佢識默書呢?

回應: 無錯, 無個符號係度, 小朋友如果真係唔識個字,佢真係會唔識讀, 但問題就黎啦,

phonetics係國際認可既, 你識睇住黎讀, 一定唔會錯,

但如果, 你覺得小朋友學完phonic就識發音, 可能家長對 a- z 既發音都唔太熟悉了...

舉個例:

car*

如果按家長講法, 小朋友睇到有a字, 好開心, 佢就大大聲讀: [cat] 音改[t]為[r] 音, (e.g. careful 之car音) ,
phonics...係害左小朋友架!

但如果佢讀phonetics, 明白左a 字, 除左有/ae/ 音, 仲可以有/a/音, 人人唔識, 佢就識啦!

呢個係phonetics做到,phonics做唔到既地方

而且你每學一個字都會記架啦! 好似 [我愛你]呢3個字, 你唔記, 又會識讀咩??!! 問題係係你唔識讀既時候, 你已經唔唔使估估下, 睇到國際音標, no problem!

2. 既然無用, 點解每本英文教科書都有教phonics呢??

哈哈! 呢個其實可以問下教統局, 點解每一位教英文既老師連最基本既a-z 既標準音都唔識發, 搞到要印外國人小朋友(around 1-3-year-old)既games落教科書??

俾個example: 家長即管上網查下我地a-z既 [e] 字,

香港老師大大聲教讀[姨]! 大家聽下人地係點讀,
係[east]既[e]音架!!!!唉.....

3. 咁phonetics得個學點發音, 咪好似phonics咁, 仲有咩用??!

非也, 非也, 小朋友學phonics係基本步!
但要好似外國人咁既口音, 係可以係學phonetics既時候學番黎架!

又舉個例:

this is a car.

香港老師教既時候, 又唔知點解驚死小朋友聽唔到, d [a], [is] 呀, 鬼死咁大聲!

外國唔係咁讀架...呢d叫weak form, 係細聲讀就算架啦!
學左phonetics既symbols 就會好容掌握啦!

咁呢個時候, 同小朋友聽下story仔, 小朋友跟住讀, 唔似外國人都幾難啦!

小妹教緊小朋友國際拼音, 先再一次察覺港式英語既厲害程度, 希望可以打下一d心得,同各位鍚babie既家長分享下!! 付你地既babies可以英文越黎越好啦!!!
如果有更多既意見, 大家都交流下啦!!

如果覺得唔明我up乜, send 個e-mail 俾我吧!
[email protected]
   5    0    0    0

Very agree with alice_yiu. I heard that HKPS is using the phonetics system. Should be very good.

yeah!!!!

醒目開學勳章

Thanks for your share.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

我就不賛成、PHONICS不只是給BABIES,我的AUNTIE是英国人、在LONDON教NURSERY、小朋友大至6歳、也学PHONICS.  我的女児在ESF P1也学PHONICS。  発音準不準、其実不在附学PHONICS OR PHONETIC SYMBOLS、重要是基礎是同外国人(注:NATIVE ENGLISH SPEAKER)学還是土産香港人。  当然PHONETIC SYMBOLS是非常有用、学会了、査字典便識讀音。  
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

Phonics 不是不好,只是她作一種輔助o既工具令小朋友學習英文時更有趣,正如版主在最初時說主要是給以英文為母語的小朋友去學。
但我都認為當小朋友慢慢大,約六歲左右,可以給他們開始去學Phonetics,因為他們這個年紀去記認符號比較快,加上給他們養成查字典的習慣。

你的解釋非常好!
我之前參加過一個課程,Dr. Esther LAI 的解釋與你一樣,沒錯!學Phonetics (IPA) 是最直接學好發音的不二法門,最好是從小培養查字典的習慣!某些學校雖是有教Phonics,我們也不可完全排斥,最重要是給子女的訊息是,學Phonics是一種輔助的工具,最終還是用Phonetics分辨正確讀音!
小時候我從來未接觸過Phonetcs 或 Phonics,但現在才知,也上過有關的課程,雖然沒有比學Phonics那樣多玩意,但學懂發音後卻高興無比!希望此課程再開班時,我可以再和大家在BK與大家一齊分享!:)

很同意您的post,但小朋友先學會phonics也沒有壞。8歲前小孩要認記kk or DJ 標真是有點困難,還要他們記每個生字的重音……

我的囡囡用盡方法也學不好English。

+++

Miss alice_yiu,

Would you please make me a private message ?

I want my daughter to be your student .  Thanks.

原帖由 alice_yiu 於 09-3-5 00:20 發表
自從post 出可以教小朋友phonetics之後, 好多家長都send e-mail黎問, 到底 phonetics 同phonics 有咩分別呀? 由於可能大家對國際拼音phonetics既理解唔太深, 小妹想係度分享下, 有錯請指正!

phonics : ...

首先 ,先請有留pm的家長檢查檢查,我已回覆了!

再次謝謝家長們的分享!以下希望再有少許補充,令大家討論更深入!

有家長指出,其家人在外國也是用phonics來教小朋友的,

請容我說,phonics確實有其存在價值,但於香港而言,其價值在哪個階段?

早前分享過phonics和phonetics的分別,今天不妨分享外國香港的情況!

語境方面:

外國而言,學習phonics也許也是必經階段,但請留意,外國小朋友在學完phonics之後,他們整個人生都是用英語溝通!所以根本不會有問題!

香港而言,大家知道小朋友可否繼續在整個人生中英語溝通? 如果不能,phonics是否可提高他日後的英語oral水平?

換言之,phonics在hk而言,只在前期學習英語初期有重要價值,在中學的時候,請想想phonics的存在價值在哪? 

所以,如要針對香港整個社會,和學生長期而言, 如小朋友一早就學懂phonetics, 之後,他們還需亂估讀音, 又使英式英語變成港式英語嗎?

再者,大概有家長不了解,外國native speaker 只所以這麼吃香, 就正正是因為他們說的是phonetics 的 ipa 符號發音!

要長時期地花錢去[浸], 倒不如一口氣學了phonetics?

於金錢而言, 本人有教授小朋友phonetics, 深明不是每個家庭都有足夠的經濟能力去負擔外國人收費!

在人才方面, 要找真正的native speaker,於england而言, 全國只有2%是真正的native speaker, 大家要找, 談何容易?
一會兒不小心找了個australia口音的, 恐怕就欲哭無淚了!又或者, 小朋友學了3,4年, 都不明白為什麼要這樣發音, 意義何在?

所以, 要真正提升小朋友英語口語能力, 本人還是覺得phonics 只是基本步, 家長們有資源的話就一定不能原地踏步! 要盡早令小朋友英語加速提升, phonetics才是最終需要學習的!

希望分享有錯可繼續指正!!!!!

要為小朋友而努力!!!!!!

please check PM, thanks! =]

ALICE、多謝分享。  我就認為PHONICS&PHONETICS都要学、但只憑2種也不会提高ORAL水平的。 2種只是FOR PRONOUNCIATION.  ORAL要多向外国人聴、講、再能学到慣用語、使oral生動、及有native 感覚。

為何香港人有香港人口音、其実都是小時向香港人老師学了香港人的abc発音、没有原汁原味。  投放資源、応該小時尽量給小朋友向外国人学習正統abc発音、有了基礎、将来学phonetics,就不用太介意老師是否native speaker了。

alice也提到australian的口音、我以前都是有点不太認同的、但後来在女児学校認識了幾位australia来的老師、完全改観了、重要的是看老師来自australia的何処、其実也可是非常好聴的。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

恭喜家長找到一個沒有澳洲口音的導師!!!

希望其他家長也可以找到一些好的吧!!

Please kindly check PM. Thanks! =]

Alice,

Your point of view is same as my husband.  I want my daughter to be your student. Would you please PM me you informatio. thanks.

原帖由 alice_yiu 於 09-3-5 00:20 發表

phonics : ...

感謝家長們的支持! 所有pm已回覆,如有問題,請繼續查問!

所有確認的補習將於六月初開始,如有興趣,請繼續聯絡!

Hi Alice Yiu,

My daughter has studied Phonics from K3 but the outcome is not so good.

I may give up the Phonics and plan to learn IPA from P4. Does it a possible solution?

Remark : She learns the PTH Phonics very well but but not so good for the English Phonics.

Please PM me if you have any suggestion
Thanks

already replied your PM! Please check it!

原帖由 kls12 於 09-5-4 09:06 發表
Hi Alice Yiu,

My daughter has studied Phonics from K3 but the outcome is not so good.

I may give up the Phonics and plan to learn IPA from P4. Does it a possible solution?

Remark : She learns the ...

Dear Parents,

Please check PM. Thanks!

Alice

‹ 上一主題|下一主題